Τετάρτη, 8η Μαίου 2024  9:15 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 14:48

Τι τρέχει στην Περιφέρεια;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Θα μας πουλούσε ποτέ ο Ιταλός χύμα το λάδι του;

Θα  πουλούσε, μήπως  γκοργκοντζόλα ή µοτσαρέλα στον γαλαζόλευκο τενεκέ; Ο Ισπανός, θα πουλούσε πορτοκάλια, που δεν είναι Valencia;

  • Είναι γεγονός ότι η  πώληση των αγροτικών προϊόντων χωρίς ταυτότητα, χωρίς brand, στερεί από τους παραγωγούς μας την αξία του μόχθου τους και από την οικονομία μας τους πόρους που δικαιούται.

Το ντόπιο ελληνικό τρόφιμο έχει εγγενή αξία και πρέπει να καλλιεργείται για να γίνει brand, να διακινείται ως brand, να πωλείται ως brand. Διαφορετικά, μετατρέπουμε το αγροδιατροφικό θησαυρό μας σε άνθρακες.

Το αυτονόητο, φαίνεται ότι -επιτέλους- έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς για πρώτη φορά, διεκδικεί και αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να δώσει στην τοπική αγροδιατροφή την υπεραξία που συνοδεύει τα branded προϊόντα.

Πριν λίγους μήνες εγκρίθηκε πρόγραμμα 1,85 εκ ευρώ για την προώθηση κρασιών, ΠΟΠ και ΠΓΕ, από την Ηλεία και την Αχαΐα, στις αγορές της Ιαπωνίας και της Κορέας. Μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την ενεργό συνδρομή των Επιμελητηρίων Αχαΐας και Ηλείας και συμμετέχοντα πάνω από 20 οινοποιεία. Το πρόγραμμα είναι 100% χρηματοδοτούμενο.

Στο ίδιο πλαίσιο, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση έργου καταχώρησης νέων αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Μητρώο ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και Ορεινών Περιοχών, ώστε να πιστοποιηθούν τα πιο εμβληματικά αγροδιατροφικά προϊόντα της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Για την Αιτωλοακαρνανία, υπενθυμίζουμε, τα προϊόντα αυτά είναι: Γραβιέρα Αμφιλοχίας, τυρί Τσαλαφούτι Αιτωλοακαρνανίας, Μαλαγουζιά Αιτωλοακαρνανίας, Παστή Λίγδα Μεσολογγίου, Αρνάκι Ξηρομέρου, Ελιά Ποικιλίας Καλαμών, Ιχθαλιεύματα Αιτωλοακαρνανίας, Χονδοελιά Αγρινίου, Ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας, Μέλι Ορεινών Κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπέβαλλε πρόταση ύψους περίπου 3 εκ ευρώ με ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων προώθησης των εξαιρετικών αλιευμάτων  της περιοχής, με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας σε έξι χώρες – ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, ΗΑΕ. Επίσης πρόγραμμα 100% χρηματοδοτούμενο.

Και όπως πληροφορούμαι, η προσπάθεια συνεχίζεται με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων για την προώθηση περισσότερων αγροτικών προϊόντων της δυτικής Ελλάδας, υποστηρίζοντας την δυναμική παρουσία τους στις διεθνείς αγορές.

Κάτι κινείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μετά από χρόνια απραξίας, κάτι κινείται και μάλιστα δυναμικά, με το χαρακτήρα της αμεσότητας που οι εποχές επιβάλλουν.  Είναι οι άνθρωποι; Είναι η πολιτική; Η στόχευση;  Ό,τι και να ναι, είναι το αυτονόητο. Και με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Χαίρομαι πραγματικά που βλέπω τη διάθεση να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, απ’ τις ανέξοδες διακηρύξεις στην ανάληψη συντονισμένων δράσεων προς την κατεύθυνση της προώθησης και προβολής του αγροδιατροφικού πλούτου της περιοχής μας.

Ο λόγος που γράφω όλα αυτά δεν είναι για να πω τι ωραία τα κάνουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά για να προτρέψω να συνεχιστεί η συγκεκριμένη πολιτική προς όφελος του αγροδιατροφικού παραγωγικού τομέα του τόπου μας.  

Το έχουμε ανάγκη. Καθυστερήσαμε, είδαμε πολλά τραίνα να φεύγουν και να τους κουνάμε το μαντίλι, χάσαμε απίστευτες ευκαιρίες, χάσαμε χρηματοδοτήσεις και αφήσαμε ανενεργό και ανεκμετάλλευτο έναν πλούτο που πραγματικά πιστεύω ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, σε πολλά επίπεδα και με πολλαπλά οφέλη.

Διότι αν επενδύσουμε, όπως φαίνεται ότι η Περιφέρεια έχει πια τη βούληση να το κάνει, σε αυτό τον τομέα, κερδισμένος θα είναι η ίδια η κοινωνία, ο τόπος μας. Που δεν αρκεί να λέμε ότι τον αγαπάμε. Πρέπει να το αποδεικνύουμε με πράξεις.

Διαβάστηκε 316 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία