Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:34 πμ
 
wm small
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 14:31

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 5.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η δράση απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) τουλάχιστον 50 ωρών και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους (κύριους ή δευτερεύοντες) οικονομικής δραστηριότητας με συνάφεια προς το ψηφιακό μάρκετινγκ ή διαθέτουν τμήματα μάρκετινγκ.

Η δράση απευθύνεται και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο Κεφ. 5 της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Η δράση υλοποιείται σε κύκλους ως εξής:

  • Ο πρώτος κύκλος αφορά στην προκήρυξη 5.000 θέσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
  • Οι επόμενοι κύκλοι θα αφορούν στις υπολειπόμενες θέσεις που δεν θα καλυφθούν από τον α΄κύκλο έως εξαντλήσεως του συνολικού προϋπολογισμού της δράσης και θα εφαρμόζεται ξανά η αρχική ροή όπως περιγράφεται στα σχετικά κεφάλαια της Δημόσιας Πρόσκλησης.
  • Ο κάθε επόμενος κύκλος θα προκηρύσσεται για τους ανέργους μετά την πάροδο τριών μηνών από την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής των ανέργων του προηγούμενου κύκλου και για τους παρόχους/ επιχειρήσεις αντίστοιχα, σύμφωνα με τη ροή που περιγράφεται στη Δημόσια Πρόσκληση. Σημειώνεται ότι μετά τη λήξη της δράσης, της οποίας η διάρκεια ορίζεται στους έξι μήνες, ο ΟΑΕΔ θα παράσχει στον/στην ασκούμενο/η βεβαίωση ολοκλήρωσης της δράσης.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Εγγεγραμμένοι άνεργοι ηλικίας έως 29 ετών που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing) τουλάχιστον 50 ωρών
  • Ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους (κύριους ή δευτερεύοντες) οικονομικής δραστηριότητας με συνάφεια προς το Ψηφιακό Μάρκετινγκ ή διαθέτουν τμήματα Μάρκετινγκ.

Περίοδος υποβολής: από 8/3/2021 έως 16/3/2021 (ώρα 23:59)

Υποβολή:

  • αιτήσεων συμμετοχής από άνεργους νέους (όπως ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση), μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, στο σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων
  • αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις/ παρόχους (όπως ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση) που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία τοποθέτησης ανέργων νέων ηλικίας έως 29 ετών για χρονικό διάστημα 6 μηνών, μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr την επομένη της έκδοσης των οριστικών πινάκων κατάταξης των ωφελουμένων και εντός προθεσμίας 20 ημερών. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης και λήξης της προθεσμίας θα ανακοινωθεί με Δελτίο Τύπου.

Όροι και προϋποθέσεις

Ωφελούμενοι - Ασκούμενοι

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι συνολικά 5.000 άνεργοι νέοι απόφοιτοι τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας έως 29 ετών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης τουλάχιστον 50 ωρών στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing) και διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης. Η θεωρητική κατάρτιση δύναται να είναι μέρος προγράμματος κατάρτισης εφόσον οι ώρες κατάρτισης στο συγκεκριμένο αντικείμενο (Ψηφιακό Μάρκετινγκ) είναι τουλάχιστον 50.

Από τους ανωτέρω εξαιρούνται:

  • άνεργοι που έχουν ολοκληρώσει ή πρόκειται να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση/μαθητεία στο αντικείμενο του Ψηφιακού μάρκετινγκ
  • άνεργοι που η θεωρητική τους κατάρτιση στο αντικείμενο του Ψηφιακού Μάρκετινγκ εντάσσεται ως διακριτό ή αυτοτελές μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι ωφελούμενοι/ ασκούμενοι της δράσης είναι άνεργοι νέοι:

  • ηλικίας έως 29 ετών απόφοιτοι τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τους. Πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ τόσο κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 όσο και κατά την τοποθέτησή τους (υπογραφή συμφωνητικού) στον πάροχο/επιχείρηση. Επισημαίνεται ότι οι άνεργοι πρέπει να είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών κατά την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας με τον πάροχο/ επιχείρηση έστω κι αν κατά τη διάρκεια της δράσης υπερβούν το όριο των 30 ετών
  • έχουν ολοκληρώσει θεωρητική κατάρτιση στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing) τουλάχιστον 50 ωρών και διαθέτουν πιστοποιητικό παρακολούθησης
  • είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η δράση.

Πάροχοι - Επιχειρήσεις

Στη δράση εντάσσονται ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα και δραστηριοποιούνται σε κλάδους (ως κύριους ή δευτερεύοντες) οικονομικής δραστηριότητας με συνάφεια στο ψηφιακό μάρκετινγκ ή διαθέτουν τμήματα μάρκετινγκ.

Λοιπές επιχειρήσεις δύνανται να ενταχθούν στη δράση εφόσον ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ή τουλάχιστον ένας εργαζόμενος με σχέση πλήρους και εξαρτημένης εργασίας, απασχολούνται μερικώς ή αποκλειστικά στο αντικείμενο του ψηφιακού μάρκετινγκ (δημιουργία και διαμοιρασμός ψηφιακού περιεχομένου, στρατηγικές βελτίωσης θέσης μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης, σχεδιασμός και υλοποίηση στρατηγικής μάρκετινγκ στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τρόποι χρήσης των κινητών τεχνολογιών και συσκευών, εμπειρία στο επιχειρηματικό μοντέλο του ηλεκτρονικού εμπορίου) για τουλάχιστον ένα έτος.

Στη δράση δεν εντάσσονται:

  • Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά την πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/94(Α’ 28) και του ν. 3812 (Α΄234).
  • Επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος:
    • τρεις πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 60201/Δ7.1422/20-12-2019 (Β΄ 4997), όπως ισχύει - ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από τρεις διενεργηθέντες ελέγχους, ή
    • δύο πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΣΕΠΕ ή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για παραβάσεις που αφορούν αδήλωτη εργασία, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από δύο διενεργηθέντες ελέγχους.
  • Επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα οριζόμενα στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 “Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και πρόληψη διακρίσεων”.
  • Οι επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου.
  • Οι εποχικές επιχειρήσεις.
  • Τα υποκαταστήματα ή τα γραφεία που έχουν την έδρα τους σε χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Εξωχώριες εταιρείες όπως και επιχειρήσεις που στην εταιρική τους σύνθεση συμμετέχουν εξωχώριες εταιρείες.
  • Τα ΚΤΕΛ, ΚΤΕΛ ΑΕ και οι ιδιοκτήτες ή και οι συνιδιοκτήτες ενταγμένων σε αυτά.
  • Οι επιχειρήσεις με έδρα την οικία του εργοδότη (ενδεικτικά: ασφαλιστές, λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί, εμπορικοί αντιπρόσωποι κλπ.) οι οποίες δεν διαθέτουν διαμορφωμένο διακριτό επαγγελματικό χώρο για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας των ωφελουμένων.
  • Οι συστεγαζόμενες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις οι οποίες στον χώρο όπου θα λάβει απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ο ωφελούμενος (έδρα ή υποκατάστημα) συστεγάζονται με άλλη επιχείρηση.
  • Οι επιχειρήσεις που δημιουργηθήκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση ή/και επαναλειτουργία ή δημιουργία νέας επιχείρησης ή εκμίσθωση από τους ίδιους εταίρους στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας. Ωστόσο οι εν λόγω επιχειρήσεις δύναται να ενταχθούν στη δράση μόνο εφόσον καλύψουν τον αριθμό του προσωπικού που είχε η προηγούμενη επιχείρηση.
  • Κάθε οντότητα που δεν ασκεί οικονομική δραστηριότητα.
  • Όταν το αντικείμενο εργασιών μίας επιχείρησης είναι σύνθετο και το ένα από τα αντικείμενα εξαιρείται του προγράμματος.
  • Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων.

Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις περιγράφονται στην Πρόσκληση στα Σχετικά αρχεία.   

Τι χρηματοδοτείται

Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει κάθε μήνα στους ασκούμενους καθαρή ημερήσια αποζημίωση 25 ευρώ (και όχι πάνω από 22 ημέρες τον μήνα) που αφορά σε 6ωρη εργασιακή εμπειρία. Για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας οι ασκούμενοι υπάγονται στην ασφάλιση του συνεισπραττόμενου κλάδου ασθενείας σε είδος (ΕΟΠΥΥ) και ασφαλίζονται για επαγγελματικό κίνδυνο στον e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) από τον ΟΑΕΔ σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν. 2458/97 (Α’ 15), όπως ισχύει, με βάση την ανωτέρω αποζημίωση των 25 ευρώ. Με βάση τις παρουσίες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνουν τις 22 ημέρες το μήνα και τις 132 στο σύνολο του προγράμματος, υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές 6,45% για ιατροφαρμακευτική και 1% για επαγγελματικό κίνδυνο.

Προϋπολογισμός: € 16.500.000

Ο προϋπολογισμός της Δράσης καταμερίζεται ως εξής: 10.000.000 ευρώ για το έτος 2021 και 6.500.000 ευρώ για το έτος 2022.

Σχετικά αρχεία:  Προκήρυξη

Διαβάστηκε 317 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία