Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  1:12 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 21:38

Οι γυναίκες στη γεωργία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Eurostat 2016) δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, το 29% των εκμεταλλεύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ διαχειρίζεται μια γυναίκα. 

Στη Λιθουανία και τη Λετονία, σχεδόν το ήμισυ όλων των εκμεταλλεύσεων διαχειρίζεται μια γυναίκα. Αντίθετα, στη Μάλτα, τη Γερμανία, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες το ποσοστό των γυναικών διαχειριστών αγροκτημάτων δεν υπερβαίνει το 10%.

Αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς η προσέλκυση της επόμενης γενιάς αγροτών της Ευρώπης αποδεικνύεται βασική πρόκληση. Ο γεωργικός τομέας της Ευρώπης κυριαρχείται από έναν ηλικιωμένο πληθυσμό και αυτό είναι σίγουρα αλήθεια όσον αφορά τις γυναίκες αγρότες - τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις το 4,2% των γυναικών γεωργών είναι κάτω των 35 ετών. Δεδομένου ότι το 42% των γυναικών που εργάζονται στη γεωργία είναι άνω των 65 ετών (σε αντίθεση με μόλις το 29,2% για τους άνδρες), υπάρχει η πιθανότητα να διευρυνθεί το χάσμα των φύλων στη γεωργία τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχει βοήθεια για νέες γυναίκες που ενδιαφέρονται για καριέρα στη γεωργία. Όχι μόνο η ΕΕ θα υποστηρίξει νέους αγρότες μέσω του συνηθισμένου συστήματος στήριξης εισοδήματος, αλλά μπορεί επίσης να παράσχει κεφάλαια αγροτικής ανάπτυξης για να βοηθήσει τις νέες γυναίκες να ξεκινήσουν τη γεωργία. Αυτή η δέσμευση για την αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ των φύλων της ΕΕ κατοχυρώνεται στην κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ): Οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση των γυναικών στις αγροτικές περιοχές κατά την ανάπτυξη των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

Αυτή η υποστήριξη έχει πολύ απτά αποτελέσματα στο έδαφος. Στην Ουγγαρία, η χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ βοήθησε τη Zsuzsanna Babarcz να εκσυγχρονίσει τη φάρμα της, βοηθώντας την να επενδύσει στον εξοπλισμό που απαιτείται για να απομακρυνθεί από τη χειρωνακτική εργασία και να αυξήσει τη μηχανοποιημένη παραγωγή. Αυτές οι επενδύσεις βοηθούν τις ευρωπαϊκές εκμεταλλεύσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να προσφέρουν ένα καλό επίπεδο αγροτικής ζωής.

Τα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης δεν βοηθούν μόνο τους ήδη υπάρχοντες αγρότες. Η Elisa Mattioli χρησιμοποίησε χρηματοδότηση αγροτικής ανάπτυξης για να βοηθήσει στην ενοικίαση 8,5 εκταρίων γης για να ξεκινήσει την επιχείρηση βιολογικών οπωροκηπευτικών . Έχοντας εργαστεί προηγουμένως στο αγρόκτημα του πατέρα της, αυτό της επέτρεψε να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση. Τώρα πωλεί τα προϊόντα της σε τοπικές αγορές αγροτών στη Μπολόνια.

Αυτή η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, η ΕΕ δεν βοηθά μόνο να διασφαλίσει ότι οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης θα παραμείνουν ανταγωνιστικές, ζωντανές και συνδεδεμένες περιοχές διαβίωσης, αλλά εργάζεται επίσης για να διασφαλίσει ότι η επόμενη γενιά αγροτών και άλλων που εμπλέκονται στον τομέα της γεωργίας καλύτερα αντικατοπτρίζει την ισορροπία των φύλων στην Ευρώπη.

Η ισότητα των φύλων ενσωματώνεται επίσης ως οριζόντιο ζήτημα σε όλο το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020», το οποίο στοχεύει:

  • στην ενίσχυση της ισορροπίας των φύλων στις ερευνητικές ομάδες
  • διασφάλιση της ισορροπίας των φύλων στη λήψη αποφάσεων και
  • ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στο περιεχόμενο της έρευνας και της καινοτομίας.

Εντός του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη», το επόμενο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία (2021-27) ενισχύονται αυτές οι δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση She Figures 2018, οι γυναίκες διδακτορικοί φοιτητές στη Γεωργία, τη Δασοκομία, την Αλιεία και τους Κτηνιάτρους ήταν το 59% όλων των μαθητών το 2016. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί κατανέμονται άνισα όταν εξετάζουν μεμονωμένα κράτη μέλη που κυμαίνονται από 33 έως 100%.

Γενικά, οι γυναίκες επιστήμονες υποεκπροσωπούνται στην έρευνα μετά το διδακτορικό τους. Ωστόσο, υπάρχουν επιτυχημένες γυναίκες που εργάζονται στην επιστήμη και μπορούν να εμπνεύσουν τις επόμενες γενιές γυναικών και κοριτσιών στην έρευνα.

Διαβάστηκε 397 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία