Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:47 πμ
 
wm small
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 21:13

Μπορούν τα ζώα να ερωτευθούν όπως και οι άνθρωποι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα ζώα βιώνουν τον έρωτα, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Οι έφηβοι και οι ενήλικοι άνθρωποι έχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται ωκυτοκίνη και ενεργοποιείται όταν υπάρχει έντονη έλξη από έναν άλλο άνθρωπο, στα ζώα όμως;

Σύμφωνα με τον Paul Zak του Πανεπιστημίου Claremont Graduate, τα ζώα, τουλάχιστον σε χημικό επίπεδο, δείχνουν σημάδια αγάπης μεταξύ τους. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, ο ερευνητής και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι μετά από 15 λεπτά παιχνιδιού μεταξύ ενός σκύλου και μιας κατσίκας, ο σκύλος σημείωσε αύξηση 48% στα επίπεδα της ορμόνης αγάπης ωκυτοκίνης. Η καστίκα, από την άλλη πλευρά, σημείωσε αύξηση κατά 210%.

«Σε αυτό το επίπεδο αύξησης, στο πλαίσιο της ωκυτοκίνης ως “ορμόνη της αγάπης”, ουσιαστικά βρήκαμε ότι η κατσίκα μπορεί να ήταν ερωτευμένη με τον σκύλο», παραδέχτηκε ο Zak σε συνέντευξη του στο The Atlantic. «Η μόνη φορά που έχω δει μια τέτοια αύξηση της ωκυτοκίνης στον άνθρωπο είναι όταν κάποιος βλέπει το αγαπημένο του πρόσωπο, προσελκύεται ρομαντικά σε κάποιον ή δείχνεται μια τεράστια καλοσύνη»

Το ερώτημα είναι αν τα ζώα βιώνουν αυτήν την αίσθηση με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άνθρωποι, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι σίγουρα έχουν σεξουαλικά κίνητρα και πολύ ικανά να σχηματίσουν σταθερούς κοινωνικούς δεσμούς. Μεταξύ των ζώων, υπάρχουν μονογαμικές σχέσεις δεκάδων ετών επίσης και τα θηλυκά έχουν ιδιαίτερα σαφείς προτιμήσεις σε σχέση με τους συντρόφους τους.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι πόσο εκτεταμένα είναι τόσο περίπλοκα συναισθήματα αγάπης από αυτή την άποψη. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε επαρκή κίνητρα για να επιλέξει ενεργά την επαφή ή την σχέση με έναν σύντροφο, όπως οι πιγκουίνοι.
 
pronews.gr
Διαβάστηκε 723 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.