Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  3:06 μμ
 
wm small
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 21:35

«Δούναι» υποδομές, «λαβείν» Τμήματα: Η σχέση Περιφέρειας – Πανεπιστημίου στη «σκιά» της αναδιάρθρωσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Δέσμευση της Περιφέρειας για υποδομές στα περιφερειακά Τμήματα, με την προσδοκία να αποσυρθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης
  • Ν. Φαρμάκης:  «Όποιος και ό,τι συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο και στον τόπο»
  • Πρύτανης :  Η Σύγκλητος θα  πάρει την απόφαση, το Πανεπιστήμιο δεν έχει διάθεση να αντιπαρατεθεί με κανένα
  • Γ. Παπαναστασίου : Αυτόνομο Πανεπιστήμιο γιατί τα ακαδημαϊκά κριτήρια έγιναν «αμορτισέρ»

Συνέχεια στο διάλογο Περιφέρειας και συνολικά τοπικής αυτοδιοίκησης με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το σχέδιο αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών, που προτείνει συγχωνεύσεις και μεταφορές των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας στην Πάτρα.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε στη προσπάθεια της Περιφέρειας να συντονίσει τους Δήμους της περιοχής και το Πανεπιστήμιο έτσι ώστε να υπάρχει συνεργασία για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έκανε ειδική αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν Περιφέρειας – Δήμων και της πρώην Πρυτάνεως πριν από ένα περίπου χρόνο, θυμίζοντας ότι τότε αποφασίστηκε  ότι «η δυνατότητα επανεκτίμησης της λειτουργίας όλων των Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, στα σημεία όπου αυτά σήμερα βρίσκονται ή προγραμματιζόταν να λειτουργήσουν, αποτελεί κοινή και εδραία πεποίθηση όλων».

Η Περιφέρεια, είπε ο Νεκτ. Φαρμάκης, είναι αντίθετη με την εισήγηση που έκανε η Επιτροπή του Πανεπιστημίου για την αναδιάρθρωση του Ιδρύματος. «Ένα Πανεπιστήμιο που αγκαλιάζει το σύνολο των τοπικών κοινωνιών είναι ένα «έξυπνο» Πανεπιστήμιο» είπε ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζονται ότι η Αυτοδιοίκηση δεν αρκείται σε ρόλο παρατηρητή για τα τεκταινόμενα στο Πανεπιστήμιο, αλλά θέλει να έχει λόγο και άποψη, από τη στιγμή που ιδίως η Περιφέρεια διαθέτει μέσα από διάφορα προγράμματα περίπου 20 εκατ. ευρώ προς το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ένα μεγάλο και εξακτίνωμενο Πανεπιστήμιο, πρέπει να είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το Νεκτ. Φαρμάκη, που θύμισε τα όσα είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου πριν από περίπου δύο μήνες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν τότε έκανε αναφορά σε Πανεπιστήμιο που θα έχει το όνομα Πατρών, αλλά ουσιαστικά θα λειτουργεί ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης

Μάλιστα ο Νεκτ. Φαρμάκης αναρωτήθηκε με νόημα αν οι αποστάσεις εντός της Δυτικής Ελλάδας είναι  απαγορευτικές για τις συνέργειες μεταξύ των τμημάτων, θέλοντας να πλήξει έτσι ένα από τα βασικά επιχειρήματα για τις προτεινόμενες μεταφορές Τμημάτων. Ακόμη εξέφρασε την απορία αν οι μετακινήσεις μελών ΔΕΠ σε διάφορα Τμήματα του Πανεπιστημίου έγιναν με ακαδημαϊκά κριτήρια. Τέλος, κάλεσε ουσιαστικά τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου να τροποποιήσει αν όχι να ανακαλέσει την αρχική εισήγηση λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να πετάμε το μπαλάκι στο «καλό ή κακό» Υπουργείο, όταν η απόφαση της Συγκλήτου έχει βαρύνουσα σημασία.

«Όποιος και ό,τι συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το μετατρέπει σε ένα μικρό αστικό Πανεπιστήμιο του περασμένου αιώνα, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο και στον τόπο» είπε ο Περιφερειάρχης, καταλήγοντας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας επανέλαβε ότι η πρόταση που υπάρχει είναι ένα κείμενο συζήτησης που δεν οριστικοποιηθεί. Η τελική απόφαση όπως είπε θα παρθεί από τη Σύγκλητο, στην συνεδρίαση της οποίας θα κληθούν για να εκφέρουν άποψη οι αυτοδιοικητικοί φορείς της περιοχής.  «Την απόφαση όμως θα την πάρει η Σύγκλητος, αυτό το δικαίωμα δεν το απεμπολούμε» είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Μπούρας. Αξιοσημείωτη πάντως ήταν η αναφορά του Πρύτανη πως το Πανεπιστήμιο θα μείνει μακριά από το παιχνίδι της πολιτικής και δεν έχει διάθεση να αντιπαρατεθεί με κανένα.

Ο Πρύτανης αναφέρθηκε επίσης στον απώτερο σκοπό του προτεινόμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης, ο οποίος είναι ένα «βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών με ακαδημαϊκές και ερευνητικές σταθερές» ωστόσο υπογράμμισε ότι το σχέδιο λαμβάνει υπ’όψιν του τον πρόσφατο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και όπως είπε χαρακτηριστικά θέλει να προλάβει καταστάσεις….

Η αναφορά αυτή φυσικά αφορά την εύλογη ανησυχία που υπάρχει σε πολλούς ότι ένας μεγάλος αριθμών περιφερειακών Τμημάτων ανά την Επικράτεια θα οδηγηθεί σε βάθος διετίας – τριετίας σε κλείσιμο λόγω έλλειψης φοιτητών. Μάλιστα από την πλευρά του Πρύτανη αναφέρθηκε ως παράδειγμα ότι στην Αιτωλοακαρνανία από τους 800 φοιτητές που εισήχθησαν μόνο οι 120 έχουν βαθμό πάνω από τη βάση των 10.000 μορίων.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετείχαν δήμαρχοι, βουλευτές από τους τρεις νομούς και εκπρόσωποι φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στη συνεδρίαση παρενέβησαν με τοποθετήσεις τους οι δήμαρχοι Αγρινίου και Μεσολογγίου, οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Αγρινίου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου επανέλαβε το αίτημα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, το οποίο όπως εξήγησε προκύπτει από τη συγκεντρωτική λογική της ακαδημαϊκής ελίτ της Πάτρας. Μάλιστα ο Γ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στη διαχρονική προσπάθεια για αποψίλωση των Τμημάτων του Αγρινίου, μέσω μετακινήσεων μελών ΔΕΠ και όχι μόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα ακαδημαϊκά κριτήρια έγιναν «αμορτισέρ» από το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Ζήτησε μάλιστα να αποσυρθεί το συγκεκριμένο σχέδιο λέγοντας χαρακτηριστικά πως πριν καν ψηφιστεί από τη Σύγκλητο παίζει αρνητικό ρόλο. «Ποιος υποψήφιος θα δηλώσει Τμήματα που ξέρει που θα εδρεύουν και αν θα υπάρχουν;» ήταν η εύλογη απορία του. Τέλος αξιοσημείωτος ήταν ο σχολιασμός του στο κάλεσμα του Πρύτανη να συμμετέχουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς στη συνεδρίαση της Συγκλήτου. «Θέλει να πάμε εκεί για να τους νομιμοποιήσουμε» εκτίμησε ο Γ. Παπαναστασίου.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο» Απόστολος Κατσιφάρας

Από την πλευρά του ο πρώην Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας εκτίμησε ως ελλιπές και περιορισμένο το προτεινόμενο σχέδιο. «Αγγίζει μόνο τέσσερα Τμήματα, είναι ένα σχέδιο για λειτουργικά ζητήματα του Πανεπιστημίου και όχι ένα σχέδιο Στρατηγικής και Ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά ο Απ. Κατσιφάρας υπογραμμίζοντας ότι συμφωνεί με την εισήγηση του Νεκτ. Φαρμάκη, ενώ πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να συμπλέει με την Περιφέρεια για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, πράγμα που φυσικά σημαίνει παραμονή των περιφερειακών τμημάτων στις πόλεις που εδρεύουν σήμερα. Όμως ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα δεδομένα του πρόσφατου νόμου Κεραμέως «για να μην οδηγηθούμε σε νέες ήττες».

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 505 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 19:20
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.