Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:11 μμ
 
wm small
Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 18:49

Η απίστευτη υποκρισία της ελληνικής showbiz: Όλοι ήξεραν, όλοι σιωπούσαν

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα κοινά μυστικά που μπορεί να υπάρχουν εδώ και χρόνια στους θεατρικούς διαδρόμους – Ήξεραν ή δεν ήξεραν οι ηθοποιοί;

“Η Λίνα Μενδώνη τα ήξερε όλα και πρέπει να παραιτηθεί”, είναι η φράση που ακούγεται τις τελευταίες μέρες και ώρες από το στόμα πολλών ηθοποιών όσον αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης Λιγνάδη.

Όμως, αν τα ήξερε η κ. Μενδώνη δεν θα πρέπει να υποθέσει κάποιος ότι περισσότερα ήξεραν οι ίδιοι οι συνάδελφοι του κ. Λιγνάδη που με τον ένα ή άλλο τρόπο συνεργάζονταν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια;

Και εδώ ξεκινά η περίφημη συζήτηση για την υποκρισία της περίφημης εγχώριας showbiz, τα κοινά μυστικά που μπορεί να υπάρχουν εδώ και χρόνια στους θεατρικούς διαδρόμους και στις κινηματογραφικές αίθουσες, στις πασαρέλες και στα τηλεοπτικά στούντιο, για τους ψιθύρους που ο καθένας μπορεί να συζητά στις παρέες του αλλά που πάντα περιμένει από κάποιον άλλον να βγάλει το φίδι από την τρύπα, γιατί ο ίδιος μόνο άκουσε αλλά δεν είχε αποδείξεις. Άραγε η Μενδώνη τις είχε;

Και αυτό το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, προσφέρεται για την κλασική ελληνική συμπεριφορά σε μείζονα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα, δηλαδή στο να οχυρωθεί ο καθένας πίσω από το σχήμα “καλοί και κακοί, εμείς και οι άλλοι”.

Λένε πολλοί ότι η πανδημία και η διακοπή των θεάτρων και της Τέχνης γενικότερα διευκόλυνε την αυτοκριτική αλλά και την καταγγελία, καθώς έσπασε σχέσεις εξάρτησης που κρατούσανανθρώπους φοβισμένους και στόματα κλειστά.

Το ερώτημα όμως παραμένει: ήξεραν ή δεν ήξεραν οι ηθοποιοί όχι μόνο για το Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και για άλλους συναδέλφους τους που τώρα καταγγέλλονται για ανάρμοστη συμπεριφορά σεξουαλική παρενόχληση κι άλλα;

Οι δηλώσεις είναι αντικρουόμενες και αυτό αποκαλύπτει πως το πρόβλημα δεν είναι ίσως η Λίνα Μενδώνη αλλά η υποκριτική σιωπή που για χρόνια βασιλεύει σε αυτό το χώρο. Άλλωστε κανείς από όσους σήμερα ζητούν την παραίτησή της δεν είχε βγει την ημέρα του διορισμού του Δημήτρη Λιγνάδη ως καλλιτεχνικού διευθυντή στο εθνικό θέατρο να επικρίνει την απόφαση, να μιλήσει για προβληματικό διορισμό, να αφήσει αιχμές για το βίο και την πολιτεία του ηθοποιού και σκηνοθέτη δημοσίως.

“Όλοι ακούγαμε και ξέραμε ότι κάτι γίνεται…”

“Όλοι ακούγαμε και ξέραμε ότι κάτι γίνεται” δήλωσε ο ηθοποιός Γιώργος Σουξές, προφανώς όμως αυτό το κάτι έμενε πάντα στο επίπεδο των συζητήσεων ή του καλλιτεχνικού κουτσομπολιού.

“Φταίξαμε όλοι… Αν ήμουν μπροστά θα έπρεπε να μιλήσω. Υπήρξαν συνάδελφοι που ήταν μπροστά και δεν μίλησαν. Έπρεπε να το έχουν κάνει. Βέβαια, θα μπορούσαν να πουν ότι φοβήθηκαν την απόλυση, αλλά γιατί να αφήσεις ένα νέο παιδί να περάσει αυτά τα πάνδεινα;

Ήταν μία συζήτηση που γινόταν στους δικούς μας κύκλους… Όλοι ακούγαμε και ξέραμε ότι κάτι γίνεται…”.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ο Γιώργος Παρτσαλάκης ανέφερε: “Αυτά για τα οποία κατηγορείται, είναι πράγματα που ακούγονται εδώ και 15 χρόνια, έχουν ειπωθεί εδώ και εκεί και παραπέρα. Έχω αρνηθεί πράγματα, δουλειές και ιστορίες γιατί ήξερα ότι είναι
μπερδεμένοι σε αυτές τις δουλειές αυτές οι εγκληματικές φυσιογνωμίες”.

Από την άλλη υπάρχουν ηθοποιοί που ισχυρίζονται ότι όλα τα ήξερε μόνο η κ. Μενδώνη επειδή ήταν για χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού και όχι οι ίδιοι και άρα αυτή έχει την ευθύνη κι αυτή θα πρέπει να παραιτηθεί. Μάλιστα χρησιμοποιούν το hashtag #nomoremendoni που όλως τυχαίως τις τελευταίες ώρες χρησιμοποιεί και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Και το καλύτερο, ετοιμάζουν λέει δημοψήφισμα μεταξύ των καλλιτεχνών, που ελπίζει κανείς να μην έχει την τύχη του δημοψηφίσματος του 2015, για το αν θέλουν να παραμείνει στο υπουργείο η κ. Μενδώνη.

Η Λίνα Μενδώνη και οι πολιτικές σκοπιμότητες

Ο Γιώργος Χρανιώτης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ζήτησε από την κ. Μενδώνη να πάει σπίτι της: “Να πάτε σπίτι σας ζητάμε κυρία Μενδώνη. Μιλήσατε για σοκ. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν φαίνεστε καθόλου σοκαρισμένη. Εμείς είμαστε σοκαρισμένοι με εσάς.

Αν γνωρίζατε κυρία Μενδώνη είστε εγκληματίας. Δεν νομίζω ότι είστε εγκληματίας. Αν δεν γνωρίζατε είστε ανεπαρκής. Η άγνοια είναι απαράδεκτη και εγκληματική. Η Λίνα Μενδώνη μπορεί να είναι υπέροχη στο Υπουργείο Εμπορίου, αλλά στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι ανίκανη.”

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις της Χριστίνας Θεοδωροπούλου που επικαλείται την παρουσία της κ. Μενδώνη επί αρκετά χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού. “Η κυρία Μενδώνη είναι μια γυναίκα που επί δέκα χρόνια ήταν γραμματέας στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η κυρία Μενδώνη τα ήξερε όλα. Το ότι έβαλε τον συγκεκριμένο άνθρωπο σαν καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ήταν τουλάχιστον ασυγχώρητη αμέλεια. Αυτό που λογικά έπρεπε να κάνει ήταν να υποβάλει την παραίτησή της. Τι θα πει δεν ξέρω τίποτα;”.

Ένα άλλο κείμενο που κυκλοφορεί και σε πολλά προφίλ ηθοποιών στο instagram αναφέρεται και στη στάση που είχε η κ. Μενδώνη απέναντι στους ηθοποιούς την περίοδο της πανδημίας.

“Με βάση τη στάση και τις πράξεις της λοιπόν – και χωρίς καμία διάθεση πολιτικής εξόντωσης ή προσωπικής απαξίωσης εννοείται- αντιλαμβανόμαστε ότι η κ. Μενδώνη είναι ακατάλληλη για το χώρο μας καθώς δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τους στόχους των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού.

Η χώρα μας αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού και αξίζει έναν υπουργό που προστατεύει και πονάει τις τέχνες, σέβεται τους πρεσβευτές της και αναγνωρίζει την αναγκαία προσφορά τους
στην κοινωνία”.

Κρύβουν αυτές οι δηλώσεις και πολιτικές σκοπιμότητες; Ναι, λέει ο ηθοποιός Νίκος Νικολάου από τη δική του πλευρά. “Ξεκάθαρα πολιτική σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από όσους ζητούν την παραίτηση της Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη έκανε κάποιες τοποθετήσεις σε κρατικούς οργανισμούς. Προέκυψε αυτό το θέμα (σ.σ. του Δημήτρη Λιγνάδη). Βγήκε και είπε ότι εξαπατήθηκε. Και επειδή εξαπατήθηκε της ζητούν να παραιτηθεί; Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα”.

https://www.thetoc.gr/ 

Διαβάστηκε 446 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.