Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:20 μμ
 
wm small
Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021 18:49

Νηπιαγωγείο Καμαρούλας: Η πρωτοποριακή μουσειοσκευή «βαλίτσα της διατροφής» για πρώτη φορά στο Αγρίνιο!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το νηπιαγωγείο της Καμαρούλας για δέκα συνολικά ημέρες ενέταξε στην καθημερινότητα των λιλιπούτειων μαθητών του τη «βαλίτσα της διατροφής», τη μουσειοσκευή του Παιδικού Μουσείου Αθηνών

Με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Καμαρούλας και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Νηπιαγωγείου επετεύχθη η παραχώρηση της μουσειοσκευής «βαλίτσα της διατροφής» από το Παιδικό Μουσείο Αθηνών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο Αγρίνιο! Πρόκειται για μια ειδική βαλίτσα με εκθέματα του μουσείου (συνήθως αντίγραφα) και άλλο σχετικό εποπτικό υλικό, που χρησιμοποιούνται σε εκπαιδευτικά προγράμματα εκτός μουσείου.

Για δέκα ημέρες οι λιλιπούτειοι μαθητές του νηπιαγωγείου της Καμαρούλας είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν πάνω στο αλφαβητάρι της διατροφής, το οποίο είναι μια μουσειοσκευή, ένα θεματικό εκπαιδευτικό κουτί, στο οποίο εμπεριέχονται αντικείμενα, από τα οποία προκύπτουν ιδέες για εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στο πλαίσιο της διδασκαλίας, η νηπιαγωγός Έφη Γλυμή σε συνεργασία με τους γονείς και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νεκταρία Πλάκα είχαν σχεδιάσει ένα μέρος της διδασκαλίας να σχετίζεται με την διατροφή και μέσα από την παραχώρηση του Παιδικού Μουσείου και την ένταξη της μουσειοσκευής στην καθημερινότητα των παιδιών ο σχεδιασμός επετεύχθη στο μέγιστο βαθμό!

Τα παιδιά ανακάλυψαν την αξία των τροφίμων, διεύρυναν τις εμπειρίες τους γύρω από την διατροφή και κυρίως από τις υγιεινές τροφές, είχαν τη δυνατότητα να παίξουν ρόλους σε μια «αγορά τροφίμων», να κατανοήσουν το «ταξίδι» των τροφίμων από την παραγωγή στην κατανάλωση μέσα από διάφορες δραστηριότητες και μέσα από τις κάρτες, να μάθουν να διαχωρίζουν τα τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης, όπως επίσης να μάθουν, μέσω ειδικού πίνακα, τα ζώα και τα λαχανικά.

Ακόμη, στο πλαίσιο της ευρύτητας που στοχεύει το Παιδικό Μουσείο και η «βαλίτσα διατροφής» είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μέσω φωτεινού παντογνώστη «τεστ» σε συνάρτηση με το ανθρώπινο σώμα, την καλή λειτουργία του, τα όργανα που επηρεάζονται από την υγιεινή και μη υγιεινή διατροφή, όπως επίσης να μάθουν και να συνδυάσουν το παιχνίδι, που τους εξασφάλιζε η μουσειοσκευή, με παροιμίες και αινίγματα, που ζητούν τη σωστή τους απάντηση, αλλά και με γλωσσοδέτες!

Η «βαλίτσα της διατροφής» δίνει την ευκαιρία σε κάθε εκπαιδευτικό να διδάξει με πρωτότυπες μεθόδους, οι οποίες θα αποτυπωθούν στο μυαλό των μαθητών, γλώσσα και μαθηματικά, αλλά και ζωγραφική, μέσω εικόνων πινάκων ζωγραφικής που χρειάζονται ανάλυση πάνω στο διατροφικό πεδίο και στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, ενώ μέσα από την διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται και η βελτίωση του μαθήματος της έκφρασης των λιλιπούτιων μαθητών!

«Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικά σε όλες τις δραστηριότητες, διασκέδασαν και εντυπωσιάστηκαν μέσα από τα παιχνίδια, τα οποία είναι βασισμένα σε επιστημονικές μεθόδους και διαθέτουν μεγάλη γκάμα εφαρμογής πάνω τους διαφόρων μαθημάτων» τόνισε η κ. Γλυμή, ενώ η κ. Πλάκα, Προέδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Δημοτικού Σχολείου Καμαρούλας, σκοπεύει να εξασφαλίσει την μουσειοσκευή αυτή από το Παιδικό Μουσείο Αθηνών και για τα παιδιά του δημοτικού!

Κώστας Χονδρός

sinidisi.gr
Διαβάστηκε 1050 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.