Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  2:02 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 19:14

Επί ποδός… για το Πανεπιστήμιο – Αναδιάρθρωση με συγχωνεύσεις και μεταφορές Τμημάτων – Εκτάκτως αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο για το Πανεπιστήμιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετά την αποκάλυψη του σχεδίου για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών που καταρτίστηκε από το ίδιο το Ίδρυμα και την επιτροπή για το Στρατηγικό Σχεδιασμό και την ακαδημαϊκή Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου -ένα σχέδιο που από μειώνει σημαντικά τον αριθμό των τμημάτων του Αγρινίου- συνεδριάζει εκτάκτως αύριο Παρασκευή το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου.

Φυσικά προκειμένου να υπάρξει μία αντίδραση στο ζήτημα αυτό, η οποία να συνυπολογιστεί σε πολιτικό επίπεδο από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο εν τέλει θα κρίνει και θα έχει τον τελικό λόγο για να προχωρήσουν οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις, μεταφορές τμημάτων κτλ. Βεβαίως το Υπουργείο Παιδείας σε κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει πως ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας θα βασίζεται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι πολιτικά. Μολαταύτα η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας διατηρούν από θεσμική άποψη το δικαίωμά τους να αποφασίζουν για τα χωροταξικά θέματα του ακαδημαϊκού χάρτη και δεν έχει πάρει παραχωρηθεί ακόμη αυτό το δικαίωμα στα Πανεπιστήμια. Υπό αυτή την έννοια υπάρχει μία σοβαρή ίσως πιθανότητα να συνεκτιμηθούν, όχι μόνο οι αντιδράσεις του Αγρινίου, αλλά και των άλλων πόλεων της Δυτικής Ελλάδας, που θα δουν τη θέση τους στον ακαδημαϊκό χάρτη της περιοχής, είτε να εξαφανίζεται, είτε να μειώνεται σημαντικά.

Από το σχέδιο, που παρουσιάστηκε, από κανέναν δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι οι όποιες μεταβολές αφορούν όλες τις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας εκτός από την Πάτρα. Οι προτάσεις του Πανεπιστημίου αφορούν το μέλλον της Γεωπονικής Σχολής και των Τμημάτων της σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Πύργο καθώς επίσης τα άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αίγιο και την Αμαλιάδα. Η πατροκεντρική προσέγγιση του προτεινόμενου σχεδίου είναι εμφανέστατη και επιβεβαιώνει σε κάποιο βαθμό τις επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει οι δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας σε πρόσφατη σύσκεψη τους με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος. Ωστόσο η απειλή που εκφράστηκε τότε, πώς δηλαδή αν δεν αποκτήσει φιλοσοφία αποκεντρωμένου πανεπιστημίου το Πανεπιστήμιο Πατρών, θα τεθεί επί τάπητος η πρόταση για ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας που θα συμπεριλάβει όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου που δεν εδρεύουν στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, δεν πτόησε την επιτροπή που κατάρτισε το προτεινόμενο σχέδιο, παρά γεγονός ότι σε μία τέτοια υποθετική περίπτωση το Πανεπιστήμιο Πατρών θα απειλείτο με μείωση των πόρων που λαμβάνει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς η Περιφέρεια θα έπρεπε τα όποια χρήματα έχει διαθέσιμα να τα διοχετεύσει εξίσου και στα δύο πανεπιστήμια.

Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή το τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας που εδρεύει στο Αγρίνιο, το οποίο προτείνεται να συγχωνευθεί με το τμήμα Μουσειολογίας που εδρεύει στην Αμαλιάδα και το προϊόν της… συγχωνεύσεως να εγκατασταθεί στην Πάτρα. Το σχέδιο του Πανεπιστημίου αναφορικά με τη Γεωπονική Σχολή, που ιδρύθηκε το 2019 με το νόμο Γαβρόγλου, εάν εφαρμοστεί θα έχει ως αποτέλεσμα η Σχολή που σήμερα αποτελείται από πέντε τμήματα να βρεθεί με μόλις τρία τμήματα δύο στο Μεσολόγγι και ένα στο Αγρίνιο και με την υποσχετική δημιουργίας ενός ακόμη τμήματος στο Αγρίνιο αλλά από την ακαδημαϊκή χρόνια 2023 – 2024.

Όσο κι αν το προτεινόμενο σχέδιο έχει οπτική, που σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με τα πατρινά συμφέροντα, ένας ψύχραιμος κριτής δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι «πατάει» και πάνω σε υπαρκτά προβλήματα, όπως οι τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, ιδίως στα νεοϊδρυθέντα Τμήματα, αλλά και στους κακούς σχεδιασμούς, που είχαν αποτέλεσμα για παράδειγμα στο Αγρίνιο να λειτουργούν σήμερα τέσσερα Τμήματα, που ανήκουν σε τέσσερις διαφορετικές σχολές του Πανεπιστημίου.

Το ζητούμενο λοιπόν για το Αγρίνιο δεν είναι απλώς να επικριθεί ο (δεδομένος) υδροκεφαλισμός της Πάτρας και να μην αλλάξει τίποτα, αλλά να υπάρξει και μια απάντηση –και ει δυνατόν ομόθυμη από όλους τους φορείς ως μια γροθιά- στο τι Πανεπιστήμιο θέλουμε. Γιατί, και χωρίς το σχέδιο του Πανεπιστημίου, τα Τμήματα του Αγρινίου «απειλούνται» από την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Είναι απαραίτητο τα Τμήματα να έχουν βιωσιμότητα και να πείθουν τους υποψηφίους φοιτητές να τα επιλέξουν στο μηχανογραφικό τους. Τέτοια Τμήματα πρέπει να θέλουμε στο Αγρίνιο, τέτοια Τμήματα πρέπει να υπάρχουν παντού. Αν το Δημοτικό Συμβούλιο απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και συνταχθούν οι λοιποί φορείς και θεσμικοί εκπρόσωποι της περιοχής, την επαύριον το Αγρίνιο σίγουρα θα βρεθεί σε πιο ισχυρή θέση στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 434 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.