Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  8:30 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 14:50

Ισχυροί κανόνες επιβολής του εμπορίου της ΕΕ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έχουν τεθεί σε ισχύ ισχυροί νέοι κανόνες επιβολής του εμπορίου που θα ενισχύσουν περαιτέρω την εργαλειοθήκη της ΕΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων της.

Με την ενημέρωση του κανονισμού για την επιβολή του εμπορίου της ΕΕ, η ΕΕ μπορεί να ενεργήσει σε ένα ευρύτερο φάσμα περιστάσεων.

Οι νέοι κανόνες αναβαθμίζουν την επιβολή της ΕΕ εισάγοντας τις ακόλουθες αλλαγές:

  • εξουσιοδότηση της ΕΕ να ενεργεί για την προστασία των εμπορικών της συμφερόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και βάσει διμερών συμφωνιών όταν εμποδίζεται μια εμπορική διαμάχη παρά την καλή πίστη της ΕΕ να ακολουθήσει διαδικασίες επίλυσης διαφορών (ο κανονισμός επέτρεπε προηγουμένως μόνο δράση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίες επίλυσης διαφορών)
  • επέκταση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού και των πιθανών αντιμέτρων της εμπορικής πολιτικής στις υπηρεσίες και σε ορισμένες πτυχές του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας (IPR) που σχετίζονται με το εμπόριο (ο κανονισμός στο παρελθόν επέτρεπε μόνο αντίμετρα στα εμπορεύματα).

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος για το Εμπόριο, Valdis Dombrovskis , δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί ενάντια στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Αυτοί οι νέοι κανόνες θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε από αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ειλικρίνειά μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την πρώτη μας προτίμηση, η οποία είναι ένα μεταρρυθμισμένο και καλά λειτουργικό πολυμερές βιβλίο κανόνων με ένα αποτελεσματικό σύστημα επίλυσης διαφορών στον πυρήνα του. Αλλά δεν μπορούμε να αντέξουμε ανυπεράσπιστα εν τω μεταξύ. Αυτά τα μέτρα μας επιτρέπουν να ανταποκριθούμε αποφασιστικά και αποφασιστικά».

Σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen , η Επιτροπή ενισχύει περαιτέρω τα εργαλεία της Ένωσης για να εστιάσει στη συμμόρφωση και την επιβολή των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ.

Η διασφάλιση της τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί με άλλους εμπορικούς εταίρους αποτελεί βασική προτεραιότητα αυτής της Επιτροπής.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ επικεντρώνεται στην επιβολή των δεσμεύσεων των εταίρων της σε πολυμερείς, περιφερειακές και διμερείς εμπορικές συμφωνίες. Με τον τρόπο αυτό, η Ένωση θα βασιστεί σε μια σειρά οργάνων. Ιστορικό Η πρόταση για τροποποίηση του υφιστάμενου κανονισμού επιβολής ήρθε ως αντίδραση στο μπλοκάρισμα των εργασιών του δευτεροβάθμιου οργάνου του ΠΟΕ.

Ο ισχύων κανονισμός - μια βάση βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ για την υιοθέτηση εμπορικών αντιμέτρων - απαιτεί μια διαφορά να ξεπεράσει τις διαδικασίες του ΠΟΕ, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου προσφυγής, πριν η Ένωση μπορέσει να αντιδράσει. Η έλλειψη λειτουργικού οργάνου προσφυγών του ΠΟΕ επιτρέπει στα μέλη του ΠΟΕ να αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους και να αποφεύγουν μια δεσμευτική απόφαση, απλώς προσφεύγοντας σε έκθεση ομάδας.

Ο αναθεωρημένος κανονισμός επιτρέπει στην ΕΕ να αντιδρά ακόμη και αν ο ΠΟΕ δεν έχει εκδώσει οριστική απόφαση, διότι το άλλο μέλος του ΠΟΕ εμποδίζει τη διαδικασία διαφωνίας προσφεύγοντας στο μη λειτουργικό όργανο προσφυγών και μη συμφωνώντας σε μια εναλλακτική διαιτησία βάσει της συμφωνίας επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ.

Αυτός ο νέος μηχανισμός ισχύει επίσης για την επίλυση διαφορών σε σχέση με περιφερειακές ή διμερείς εμπορικές συμφωνίες στις οποίες η ΕΕ είναι συμβαλλόμενο μέρος εάν προκύψει παρόμοιο εμπόδιο.

Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποφασιστικά σε περίπτωση που οι εμπορικοί εταίροι εμποδίσουν την αποτελεσματική επίλυση διαφορών, για παράδειγμα, εμποδίζοντας τη σύνθεση των ομάδων. Μηχανισμός κατά του εξαναγκασμού Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να αναπτύξει γρήγορα τον μηχανισμό καταπολέμησης του καταναγκασμού της ΕΕ.

Όπως ανακοινώθηκε στην επιστολή προθέσεων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της 16ης Σεπτεμβρίου 2020, η Επιτροπή εγκρίνει την πρόταση για τον μηχανισμό κατά του καταναγκασμού το αργότερο έως το τέλος του 2021.

Ο μηχανισμός κατά του εξαναγκασμού περιλαμβάνεται επίσης στο πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2021. Πρόσθετες προσπάθειες εφαρμογής και επιβολής Εκτός από την αναβάθμιση του κανονισμού επιβολής και την πρόταση μηχανισμού κατά του εξαναγκασμού, έχουν ληφθεί πολλά άλλα μέτρα από την έναρξη αυτής της Επιτροπής για την ενίσχυση και στόχευση των προσπαθειών εφαρμογής και επιβολής της ΕΕ στην ΕΕ.

Αυτό περιλαμβάνει:

  • διορισμό ενός επικεφαλής εκτελεστικών υπαλλήλων
  • δημιουργία νέας διεύθυνσης στη ΓΔ Εμπορίου για την επιβολή, την πρόσβαση στην αγορά και τις ΜΜΕ
  • καθιέρωση στο Access2Markets ενός ενιαίου σημείου εισόδου για καταγγελίες από ενδιαφερόμενα μέρη της ΕΕ και επιχειρήσεις σχετικά με εμπορικούς φραγμούς στις ξένες αγορές και παραβιάσεις βιώσιμων εμπορικών δεσμεύσεων στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ.
Διαβάστηκε 293 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία