Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:05 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 17:53

Αποκάλυψη: το σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών για δύο (;) τμήματα (της Γεωπονικής Σχολής) στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κρίσιμη περίοδος για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Αγρίνιο είναι αυτή που διανύουμε καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Δυτικής Ελλάδας.

Πληροφορίες του agrinionews.gr θέλουν να γίνεται το πρώτο βήμα για την οριστικοποίηση του σχεδιασμού  του Πανεπιστήμιου Πατρών για την ακαδημαϊκή και ερευνητική ανάπτυξη του ιδρύματος με το βάρος των προτάσεων να αφορούν κατά κύριο λόγο την Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η βασική πρόθεση είναι η λειτουργία στο Αγρίνιο δύο μόνο τμημάτων.

Η κυοφορούμενη πρόταση του Πανεπιστημίου φέρεται να εδράζεται σε μια βασική παραδοχή: πως μία Σχολή δεν μπορεί να λειτουργεί σε διαφορετικούς νομούς και με αποστάσεις απαγορευτικές για την ακαδημαϊκή συνοχή. Όχι βέβαια ότι και όλες οι σχολές που έχουν τμήματα μόνο στην Πάτρα χαρακτηρίζονται από συνοχή…

Κατά συνέπεια είναι προφανές πως όλα είναι ανοιχτά για τα περισσότερα τμήματα του Αγρινίου καθώς τα τέσσερα που λειτουργούν στην πόλη ανήκουν σε …τέσσερις διαφορετικές σχολές.

Αφενός το Πανεπιστήμιο διαμηνύει πως η παρουσία του δεν θα σταματήσει σε καμία από τις πόλεις που βρίσκεται σήμερα αφετέρου η πρόταση του είναι να υπάρξει μια ισχυρή Γεωπονική Σχολή στο Νομό.

Αυτό σημαίνει πως στο Αγρίνιο θα χωρέσουν μόνο τμήματα που δύναται να ενταχθούν στη Γεωπονική Σχολή.

Και αυτό το σενάριο εξετάζεται για τα Τμήματα ΔΕΑΠΤ και Μηχανικών Περιβάλλοντος ενώ για το Ιστορίας-Αρχαιολογίας υποδεικνύεται η μεταφορά στην Πάτρα δια…αναβαθμίσεως.

Κανείς λόγος βέβαια δεν γίνεται για επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών

Οι δυο δρόμοι για ΔΕAΠΤ, ο εξής ένας: «εικονική» μεταφορά ή… διάλυση 

Το σχέδιο της Πρυτανείας για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων προβλέπει δύο δρόμους. Ο ένας της μεταφοράς στην Πάτρα και ο άλλος της κατάργησης μέσω συνένωσης.

Η μια εναλλακτική προβλέπει την μεταφορά στην έδρα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Πάτρα και μετατροπή σε τετραετούς φοίτησης με ταυτόχρονη παραχώρηση της υλικοτεχνικής του υποδομής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που εδρεύει στο Αγρίνιο.

Αυτό μάλλον συνεπάγεται και απορρόφηση του τμήματος από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ή κατανομή των μελών ΔΕΠ σε άλλα τμήματα της Σχολής.

Η δεύτερη εναλλακτική προβλέπει συγχώνευση με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που λειτουργεί στο Αγρίνιο με τη δημιουργία τομέα διοίκησης επιχειρήσεων τροφίμων μέσα σ’ αυτό (σε περίπτωση που μέλη ΔΕΠ θα θελήσουν να ενταχθούν στο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, αλλιώς…)

Είναι απορίας άξιον λοιπόν που συζητείται το ξήλωμα ενός τμήματος που έχει συνεισφέρει πολλαπλώς ερευνητικά σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων τροφίμων και αγροτικά ζητήματα (και προς τούτο έχει συνεργαστεί με τοπικούς φορείς και τον δήμο Αγρινίου) με 23 χρόνια ενεργή και εξωστρεφή παρουσία.

Οι εναλλακτικές για το Μηχανικών Περιβάλλοντος

Οι ίδιες δύο εναλλακτικές προτείνονται και για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Η πρώτη είναι η μεταφορά του στην έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής στην Πάτρα.

Το δεύτερο σενάριο είναι να αποτελέσει τον βάση νέου Τμήματος της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο με αντικείμενο το περιβάλλον και την αειφορική γεωργία.

Το Ιστορίας-Αρχαιολογίας προς Πάτρα

Για το νεοσύστατο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας (που διαδέχθηκε το καταργημένο τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών) σχεδιάζεται η μεταφορά του στην Πάτρα όπου εδρεύει η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και η απορρόφηση εκ μέρους του του Τμήματος Μουσειολογίας που εδρεύει στον Πύργο,

Η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών είναι η μοναδική Σχολή του Πανεπιστημίου που είναι κατακερματισμένη με τμήματα και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Υποστηρίζεται μάλιστα πως υπάρχει διαρροή φοιτητών του τμήματος από το Αγρίνιο σε ποσοστό 30% λόγω των πολλών μεταγραφών.

Και… εγένοντο δύο τα τμήματα στο Αγρίνιο

Η βασικότερη πρόταση λοιπόν που επεξεργάζεται η Πρυτανεία είναι στο Αγρίνιο να λειτουργούν δύο τμήματα. Το ένα «Επιστήμης της Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων» που θα προκύψει από συνένωση των Τμημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που λειτουργεί σήμερα , του υπό αναστολή Τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας (που δεν  θα λειτουργήσει) και του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων .

Το έτερο θα είναι ένα καινούργιο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας (Διαχείρισης Αγροτικών Πόρων και Περιβάλλοντος) ως μετεξέλιξη του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος ή συνένωσή του με αντικείμενο τη Διαχείριση Αγροτικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Είναι φανερό πως οι διεργασίες αυτές πρέπει να αφυπνίσουν τους τοπικούς φορείς, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και την αυτοδιοίκηση που έχει διαχειριστεί χλιαρά μέχρι τώρα την πολεμική σε βάρος των τμημάτων του Αγρινίου.

Όπως ανέφερε και πρόσφατα το agrinionews.gr, είναι επιτέλους η ώρα για συλλογική αντίδραση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο…

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 544 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.