Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  2:42 πμ
 
wm small
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 21:22

Νεκτάριος Φαρμάκης : «Στηρίξαμε 4.500 θέσεις εργασίας στη Δυτική Ελλάδα»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • «Πως μπορείς να μοιράσεις 30 εκατ.  για να καλύψεις τις ανάγκες 210 εκατ.;» αναρωτιέται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σχολιάζοντας τη ζήτηση που είχε το πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, αλλά και την απογοήτευση όσων έμειναν εκτός
  • «Το δεύτερο πρόγραμμα, ύψους 20 εκατ. θα υπηρετήσει την κοινωνική δικαιοσύνη στοχεύοντας στις πολύ μικρές επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας» προαναγγέλλει ο Περιφερειάρχης μέσω της «Σ»

Απαντήσεις δίνει μέσω της συνέντευξής του στη «Σ» ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος για την ενίσχυση με 30 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του προγράμματος προκάλεσαν πολλές συζητήσεις στο επιχειρηματικό – επαγγελματικό κόσμο της Δυτικής Ελλάδας και ιδίως σε εκείνους που έμειναν εκτός του προγράμματος. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ωστόσο, μέσω της «Σ» εξηγεί πως τα μέτρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα προς τα μέτρα της Κυβέρνησης για τους πληττόμενους από την πανδημία, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά οι πόροι της Περιφέρειας είναι πολύ συγκεκριμένοι,  ιδίως στη λήξη της προγραμματικής περιόδου.

«Πως μπορείς να μοιράσεις 30 εκατ.  για να καλύψεις τις ανάγκες 210 εκατ.;» αναρωτιέται ο ίδιος με νόημα και υπογραμμίζει με έμφαση ότι το πρόγραμμα των 30 εκατ. ευρώ στηρίζει 4.500 θέσεις εργασίας στη Δυτική Ελλάδα,  η οποία πλήττονταν και συνεχίζει να πλήττεται από μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Ενώ ο Νεκτάριος Φαρμάκης προαναγγέλλει πως το δεύτερο πρόγραμμα που έρχεται, ύψους 20 εκατ. θα υπηρετήσει την κοινωνική δικαιοσύνη στοχεύοντας στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Δυτικής Ελλάδας.

«Το πρόγραμμα αυτό είχε συγκεκριμένη στόχευση, έχει να κάνει με την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid,  ταυτόχρονα όμως και των επιχειρήσεων που η διατήρηση τους στην επόμενη του covid εποχή θα εγγυάτο μεγάλο αριθμό απασχολουμένων. Να σημειώσουμε εδώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, σήμερα αλλά και πολύ περισσότερο αύριο, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η ανεργία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, που πριν από λίγο καιρό δημοσιεύτηκαν οι επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν από το πρώτο κομμάτι των 30 εκατ., είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν 4.500 θέσεις εργασίας. 4.500  χιλιάδες οικογένειες στη Δυτική Ελλάδα θα είναι σίγουρες ότι θα δουλεύουν σε μία επιχείρηση που ενισχύθηκε και θα μπορέσουν να συνεχίσουν να δουλεύουν σε αυτήν» αναφέρει αρχικά ο Νεκτάριος  Φαρμάκης και προσθέτει «αυτό για μας αποτελεί μία δικαίωση της προσπάθειας. Προφανώς και δεν πανηγυρίζουμε για αυτό. Προφανώς και οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικό πρόσωπο που να μην θέλει να δώσει βοήθεια σε όλους, γιατί αυτό θα είναι όφελος και για τον ίδιο. Υπάρχει όμως ένα πρακτικό πρόβλημα όταν έρχεσαι στην πραγματικότητα. Έχεις 30 εκατ. και οι ανάγκες της αγοράς, έτσι όπως προέκυψε από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν, είναι 210 εκατ. Εδώ προκύπτει ένα πρόβλημα που δεν έχει λύση. Πως μπορείς να μοιράσεις 30 εκατ.  για να καλύψεις τις ανάγκες 210 εκατ.; Το ερώτημα αυτό είναι ρητορικό και δεν έχει απάντηση».  Με αυτό τον τρόπο απαντά ουσιαστικά ο Περιφερειάρχης σε όσους έμειναν εκτός του προγράμματος.

Ωστόσο ο ίδιος εξηγεί πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οδηγείται σε ένα δεύτερο κύκλο με ένα πρόγραμμα όμως που θα έχει διαφορετική στόχευση. «Η απάντηση που δίνεται από εμάς, δίνεται μέσω των πολιτικών που θέλουμε να υπηρετηθούν. Πρώτη προτεραιότητα για μας στην πρώτη φάση του προγράμματος ήταν ανακαλύψουμε επιχειρήσεις, που θα εγγυηθούν ότι την επόμενη μέρα 4.500 συμπολίτες μας θα έχουν δουλειά και θα κρατηθούν αυτές επιχειρήσεις ζωντανές, για να έχουν αυτοί συμπολίτες μας δουλειά.

Όμως το Νοέμβριο και ενώ είχε «τρέξει» ένα περίπου μήνα το πρώτο πρόγραμμα, είχαμε μία πρώτη εικόνα για το που πάει, ποιες είναι οι ανάγκες, γιατί δεν ξέραμε μέχρι τότε.Άρχισε λοιπόν να φαίνεται ότι πηγαίνουμε σε ανάγκες άνω των 200 εκατ. και φυσικά δεν φτάνουν τα 30 για 200. Αρχίσαμε λοιπόν τότε συντεταγμένα να πιέζουμε προς το Υπουργείο και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτως ώστε να αντλήσουμε πόρους από την επόμενη περίοδο του ΕΣΠΑ.

Μας δόθηκε τελικά η δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε περίπου 20 εκατ. ακόμα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα» αναφέρει ο Νεκτάριος Φαρμάκης και θέλοντας να τονίσει τα αντανακλαστικά τις Περιφέρειας υπογραμμίζει : «Και εδώ μπήκε ένα ακόμη δίλημμα : να ρίξουμε τα χρήματα αυτά στο ίδιο πρόγραμμα ή πάμε σε ένα καινούργιο; Είμαι θιασώτης της λογικής ότι η ανάγκη εξυπηρετείται από ένα μείγμα πολιτικών και όχι με λογικές άσπρο ή μαύρο. Θεωρήσαμε λοιπόν σκόπιμο να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα, που θα υπηρετεί αυτή τη φορά άλλες ανάγκες, έχοντας τελειώσει με το πρώτο. Από τις αιτήσεις που είχαν διαμορφωθεί είχαμε μία καλύτερη εικόνα του που είναι οι πραγματικές ανάγκες και ποιες είναι οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να δοθεί βάση. Φάνηκε ότι οι επιχειρήσεις λοιπόν που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Αυτό φαίνεται από τη δεύτερη κατηγορία του πρώτου προγράμματος, όπου μιλάμε για 5.000 αιτήσεις από το σύνολο των 8.000 σε τρεις κατηγορίες. Η μεγάλη μάζα των σε ανάγκη ευρισκομένων επιχειρήσεων είναι αυτές οι επιχειρήσεις. Είναι το μαγαζί που πουλάει κλωστές, τυρόπιτες, τα πολύ μικρά μαγαζιά που δουλεύει κάποιος μόνος του μαζί με τη γυναίκα του και το παιδί του, δεν έχει πολλούς εργαζόμενους». «Αυτές οι επιχειρήσεις» σύμφωνα με το Ν. Φαρμάκη «έπρεπε να βρεθούν στο στόχαστρο του δεύτερου προγράμματος. Για να υπηρετήσουμε και το σκοπό της κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπηρετήθηκε ο σκοπός που έχει να κάνει με τη στήριξη  των επιχειρήσεων που έχουν περισσότερους εργαζόμενους και τώρα ερχόμαστε στις πιο μικρές επιχειρήσεις για να τονώσουμε τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας».

Η απάντηση στην κριτική για το ανώτατο όριο

Τι απαντά όμως ο Νεκτάριος Φαρμάκης σε όσους λένε πως θα μπορούσε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος να δώσει λιγότερα σε περισσότερους, π.χ. με τη μείωση του μέγιστου ορίου επιδότησης από τις 50.000 ευρώ, πρακτική που ακολούθησαν ορισμένες Περιφέρειες, όπως η Δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά, η Κρήτη;

«Εάν μειώναμε το όριο πόσες παραπάνω επιχειρήσεις θα μπαίνανε; Από τις 1.000 ξέρετε που θα πηγαίναμε; Μπορεί και στις 1.200, μπορεί και στις 1300; Αυτό είναι το πρόβλημα;» αναρωτιέται με νόημα ο Περιφερειάρχης και εξηγεί : «Οι Περιφέρειες που το έκαναν αυτό, είχαν μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτούμενων επιχειρήσεων σε σχέση με τις αιτήσεις; Σας πληροφορώ ότι ο λόγος -γιατί τα μαθηματικά δεν λένε ψέματα- μεταξύ των επιχειρήσεων που έκαναν αίτηση με τις επιχειρήσεις που εν τέλει επιδοτήθηκαν είναι σχεδόν ο ίδιος, μεταξύ του λόγου του αιτούμενου προϋπολογισμού με τα χρήματα που είχαμε προς διάθεση. Με άλλα λόγια, διαιρέστε από τις 8.000 που έκαναν αίτηση πήραν οι 1.000, από τα 210 εκατομμύρια που ζητούσαν, δόθηκαν τα 30. Το ίδιο είναι. Άρα ό,τι είχες να δώσεις, αυτό έδωσες».

Και καταλήγει ο Νεκτάριος  Φαρμάκης σημειώνοντας ότι «αν η επιτυχία ή όχι ενός προγράμματος κρύβεται από το πόσοι μένουν απ’ έξω, προφανώς και όλα αυτά τα προγράμματα δεν κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες. Αλλά αυτό δεν ειπώθηκε ποτέ από κανέναν, ότι θα καλυφθούν όλες τις ανάγκες. Άρα υπό αυτή την έννοια κανένας δεν είπε ψέματα σε κανένα. Αντιθέτως αυτό που είπαμε ήταν ότι μιλήσαμε για συμπληρωματικότητα. Και αν ως Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούμε να καλύψουμε ένα μικρό ποσοστό της ανάγκης, αυτό θεωρώ ότι είναι παράσημο στο πέτο της Αυτοδιοίκησης και όχι λόγος για κατηγόρια».

Τι έκανε η Περιφέρεια από την έναρξη της κρίσης

Για ένα παρεμβατικό μείγμα πολιτικών μιλά ο Νεκτάριος Φαρμάκης 

«Οι ανάγκες της αγοράς ως αποτέλεσμα αυτής της υγειονομικής κρίσης είναι πολύ περισσότερες από όσες νομίζαμε» διαπιστώνει μιλώντας στη «Σ» ο Νεκτάριος Φαρμάκης και χαρακτηρίζει δικαιολογημένο το αίσθημα του «γιατί» που εκφράζεται από πάρα πολλούς συμπολίτες μας, επιχειρηματίες, ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αισθάνονται ότι μένουν απ’ έξω από την πρόνοια της Πολιτείας.

«Όταν ήρθε η κρίση αυτή το Μάρτιο του 2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχαμε την «ευκαιρία» να αντιληφθούμε ότι δεν μιλάμε απλά για μία υγειονομική κρίση, αλλά και για μία νέα οικονομική κρίση. Τότε, θυμίζω, ήταν που ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης περί απαγόρευσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Αυτό μας έκανε να καταλάβουμε ότι θα αρχίσουμε να έχουμε να κάνουμε με απαγορεύσεις, οι οποίες θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική μας δραστηριότητα. Τότε,  οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και η απαγόρευση τους στοίχισαν στην περιοχή της Πάτρας, για παράδειγμα, μόνο για 10 μέρες πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Έτσι αμέσως αντιλήφθηκε ότι μιλάμε για τεράστιο πρόβλημα. Μιλάμε για μία κρίση, η οποία μας ξεπερνά σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα έπρεπε να ληφθούν πρωτοβουλίες από την κεντρική κυβέρνηση. Ελήφθησαν μέχρι ενός σημείου και ο καθένας μπορεί να κρίνει αν αυτό είναι επαρκείς ή όχι» αναφέρει ο Περιφερειάρχης και σημειώνει ότι η Αυτοδιοίκηση έπρεπε σε κάθε περίπτωση να δώσει το δικό της στίγμα. «Από κει και πέρα όμως συνολικά σαν Αυτοδιοίκηση, και όχι μόνο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα δίλημμα: Σε αυτό το πρόβλημα η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μείνει απαθής ή θα πάρει θέση. Εμείς είπαμε ότι θα πάρουμε τα αναγκαία μέτρα. Ερχόμαστε λοιπόν και με τα μέσα που έχουμε, τους πόρους που διαθέτουμε σαν Περιφέρειες, οι οποίοι είναι πολύ συγκεκριμένοι αφού βρισκόμαστε σχεδόν στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, και είπαμε ότι πέραν των όποιων μέτρων ληφθούν από την κυβέρνηση, εμείς συμπληρωματικά είπαμε ότι θα πάρουμε μέτρα σχετικά με αυτό το πρόβλημα. Και το είχαμε πει τότε στο περιφερειακό συμβούλιο του Μαΐου».

«Είπαμε» εξηγεί ο Νεκτάριος Φαρμάκης «ότι συμπληρωματικά θα πάρουμε θέση με ένα μείγμα πολιτικών, γιατί, ξέρετε, κάθε πολιτική δεν μπορεί να είναι μονόπατη, πρέπει να καλύπτει όλες τις προεκτάσεις ενός προβλήματος, δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο, μακάρι να υπήρχαν, γιατί αυτό θα ήταν εύκολες λύσεις. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Άρα τι κάναμε; Αξιοποιήσαμε τους πόρους του ΠΕΠ προς διάφορες κατευθύνσεις. Ένα κομμάτι το στρέψαμε στη λογική προγραμμάτων που θα έχουν να κάνουν -μέσα σε εισαγωγικά θα το πω- της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το πρόγραμμα της Περιφέρειας δεν είναι μία επιστρεπτέα προκαταβολή, είναι κάλυψη εξόδων και δαπανών για την επόμενη περίοδο, έτσι είναι η δικαιολόγηση του για το ΕΣΠΑ. Ένα κομμάτι εκχωρήθηκε στην κυβέρνηση για να μας γυρίσει πίσω μέσω μόχλευσης από προγράμματα που η ίδια η κυβέρνηση λαμβάνει. Έτσι 60 εκατ. ευρώ δόθηκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να γυρίσουν πίσω στη δική μας αγορά μέσω των προγραμμάτων της επιστρεπτέας προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ και άλλου είδους τέτοιες δράσεις. Ένα άλλο κομμάτι περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ πήγε στοχεύοντας στην επόμενη μέρα του κορονοϊού, είναι το κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και της ενίσχυσης των επιχειρήσεων μεταποίησης, που αποτελούν έναν πολύ δυναμικό κλάδο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όλα αυτά συνθέτουν αυτό το μείγμα πολιτικών και την παρέμβαση της Περιφέρειας στην οικονομική κρίση που δημιουργεί η πανδημία».

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 519 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.