Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:28 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 23:55

Ρογήρος: Ο Νορμανδός “Πρίγκηψ της Αιτωλίας και Ακαρνανίας”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Oι Νορμανδοί ήταν ένας μεσαιωνικός πολεμικός λαός προερχόμενος από τους Βίκιγκ. Επέδραμε στην Ελλάδα τον 11ο αιώνα μ.Χ. και φυσικά στην Αιτωλοακαρνανία. Ένας Νορμανδός βασιλιάς, ο Ρογήρος (Rogers) Β΄ έφερε και τον τίτλο “Πρίγκηψ της Αιτωλίας και Ακαρνανίας” πέρα από βασιλεύς “Σικελίας και Νεαπόλεως” .

Ο τίτλος αυτός του Ρογήρου Β’ ίσως είναι το μόνο που άφησαν οι Νορμανδοί πίσω τους στην περιοχή μας. Ο ιστορικός Χαβέλας αποδίδει αυτό τον τίτλο στην παρουσία του πρόγονου του Ροβέρτου στην Αιτωλοακαρνανική γη.  Ο περιηγητής Πουκεβίλ  συνέδεε τους Νορμανδούς με την κατασκευή των μετέπειτα Γεφυριών του Αλάμπεη. Ίσως ο βόρειος αυτός λαός ήθελε να εδραιώσει την κυριαρχία του στην περιοχή μας και κλειδί ήταν η πρόσβαση στην Αιτωλική ενδοχώρα περνώντας το εμπόδιο της ενωμένης τότε Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας.

Το ερώτημα είναι αν πράγματι έγιναν για πρώτη φορά τα γεφύρια από τους Νορμανδούς, διότι υπάρχει σοβαρή εκδοχή να κατασκευάστηκαν επί Ρωμαϊκής εποχής. (δείτε εδώ παλαιότερο άρθρο).

H επιδρομή του Γεώργιου εξ Αντιόχειας  στην Αιτωλία και Ακαρνανία.

Ο στρατός του Ρογήρου Β΄εκστράτευσε εναντίον της Ελλάδας τότε από τη Σικελία το 1147 μ.Χ..  Ωστόσο  δεν συμμετείχε ο ίδιος αλλά ο στρατηγός του Γεώργιος Αντιοχεύς η αλλιώς “.Αμιράς” Πράγματι αφού κατέστρεψε την Ακροκορινθο, τη Θήβα και αφού κυρίευσε την Κέρκυρα, στη συνέχεια στράφηκε κατά της Αιτωλοακαρνανίας, την οποία και λεηλάτησε. Μάλιστα τα λάφυρα που μάζεψε από όλη αυτή την εκστρατεία ήταν τόσα πολλά, ώστε τα πλοία του κινδύνευαν να βυθιστούν.

Από την άλλη πλευρά η Βυζαντινή αυτοκρατορία περνούσε περίοδο παρακμής. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1204 μ.Χ. η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Φράγκων.

Έτσι από το βαρβαρικό πέρασμα του Ρογήρου δηλαδή του Γεώργιου εξ Αντιόχειας  από την Αιτωλοακαρνανία ΄έμεινε ο τίτλος του “πρίγκηπα της Αιτωλίας και Ακαρνανίας”. Μαζί με αυτόν έμειναν και πολλά ερωτηματικά για το πέρασμα των Νορμανδών την περίοδο του μεσαίωνα από τον τόπο μας.

Με πληροφορίες από:

Θ.Χαβέλλα, Ιστορία των Αιτωλών, Αθήνα: 1883.

el.wikipedia.org

Διαβάστηκε 847 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.