Τετάρτη, 1η Μαίου 2024  9:47 μμ
 
wm small
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 21:04

Πλωτά φωτοβολταϊκά στον Αχελώο : Η τεχνολογία και τα πλεονεκτήματα που κάνουν ελκυστικό το project

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Τέρνα Ενεργειακή υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για τρεις εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες του Αχελώου, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW.

Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για την ανάπτυξη έργων αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας παραγωγής καθαρής ενέργειας αφορούν στην εγκατάσταση:

  • 120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου
  • 103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου.
  • 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου

Το συνολικό ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη των τριών εγκαταστάσεων ΑΠΕ θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ.

Γιατί όμως είναι ελκυστικό το project των πλωτών φωτοβολταϊκών;

Η τεχνολογία των πλωτών φωτοβολταϊκών έχει ένα πολύ κομβικό πλεονέκτημα. Παράγεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με τα χερσαία πάνελ, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα πάνελ ψύχονται από το νερό. Επίσης καθώς τα συστήματα τοποθετούνται σε λίμνες, αποφεύγονται τα εμπόδια που αφορούν στην απόκτηση γης.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αφορά στο γεγονός ότι τα πλωτα φωτοβολταϊκά μειώνουν τις απώλειες νερού από την εξάτμιση. Επιπλέον για τα φωτοβολταϊκά εκτιμάται ότι απαιτούνται 7 έως 20 χιλιάδες λίτρα νερού ανά MW για τον καθαρισμό της εγκατάστασης. Στα πλωτά φωτοβολταϊκά το νερό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί περιορίζοντας την κατανάλωση νερού και μειώνοντας τα κόστη.

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά εγκαθίστανται στην επιφάνεια συνήθως τεχνητών λιμνών και καναλιών άρδευσης. Η ιδέα αυτή μάλιστα έχει απασχολήσει και τους ΤΟΕΒ ανά την Ελλάδα προκειμένου να αξιοποιήσουν τα αρδευτικά κανάλια και να απεξαρτηθούν από ΔΕΗ, προς την οποία έχουν μεγάλες οφειλές, με το να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί του ρεύματος που καταναλώνουν τα αντλιοστάσια.

Οι εγκαταστάσεις των πλωτών φωτοβολταϊκών μοιάζουν αρκετά με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά, με τη διαφορά ότι τα πάνελ τοποθετούνται πάνω σε ένα πλωτό σύστημα, το οποίο προσδένεται προκειμένου να μην υπάρχει ελεύθερη κίνηση της πλωτής δομής, ενώ το σύστημα συνδέεται με το δίκτυο με υποβρύχιο καλώδιο.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 594 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία