Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  1:28 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 18:58

1984: Όταν ο κόσμος μαζεύονταν στο Γυμνάσιο του Αγίου Βλασίου (Video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Το παραπάνω βίντεο έχει τη δική του μοναδική ιστορία. Η λήψη έγινε στις 19 Μαίου 1984 στο Γυμνάσιο Αγίου Βλασίου της σημερινής Δ.Ε. Παρακαμπυλίων του Δήμου Αγρινίου. Ο κόσμος από τα γύρω χωριά μαζεύτηκε να δει την Ηλέκτρα του Ευρυπίδη και να καμαρώσει τα παιδιά του. Ο τότε Γυμνασιάρχης Γ. Ρεντίφης φρόντισε από νωρίς το απόγευμα να εμπλουτίσει την εκδήλωση αυτή με μουσικοχορευτικά δρώμενα κατανοώντας τις ανάγκες των ανθρώπων ενός ορεινού χωριού.

1984-2021: Δύο εποχές με τελείως διαφορετικά πρόσωπα για τα ορεινά

Το συγκεκριμένο απόσπασμα από το βίντεο των δύο περίπου ωρών επιλέχθηκε να δείξει  τους μαθητές με γονείς και εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στα μουσικά δρώμενα. Περισσότερο όμως ο κάμεραμαν της εποχής Δ. Κόντος εστίασε στα πρόσωπα των θεατών. Κάπως έτσι καταγράφηκαν οι άνθρωποι μιας περιοχής 37 χρόνια πριν. Σήμερα αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του διότι ο Άγιος Βλάσης, το Πεντάκορφο, η Χούνη, τα Αμπέλια και γενικά τα Παρακαμπύλια έχουν ερημώσει.  Πολλοί άνθρωποι από αυτούς που βλέπετε στο βίντεο και βρίσκονται εν ζωή επέλεξαν να ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, στο Αγρίνιο και πολύ περισσότερο στην Αθήνα.

Ίσως το βίντεο αυτό δείχνοντας πόσο ζωντανή ήταν μια ορεινή περιοχή του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης αναδεικνύει πόσο από το 1984  η αστυφιλία αλλοίωσε την ανθρωπογεωγραφία ενός τόπου και άλλαξε τα πάντα…

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 731 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.