Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:06 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 17:56

Ξεκινά τμήμα Μπότσια ο Παναθηναϊκός με τον Αγρινιώτη Νίκο Σταμούλη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την ένταξη στο έμψυχο δυναμικό του του Νίκου Σταμούλη και ταυτόχρονα ανακοινώνει την έναρξη του τμήματος Μπότσια του Συλλόγου.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό αγώνισμα στον αθλητισμό ΑμεΑ και ο Σύλλογος καλλιεργεί πλέον στις τάξεις του το Μπότσια.

Ο Νίκος Σταμούλης είναι από το Αγρίνιο και αστυνομικός.

θα φοράει την φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος καθώς αποκτήθηκε από τη Δύναμη Περιστερίου και προπονείται στο ΔΑΚ Αγρινίου.

Ακολουθεί τις προπονητικές οδηγίες του ομοσπονδιακού προπονητή Γιώργου Τζήμα καθώς και του παγκόσμιου πρωταθλητή Γρηγόρη Πολυχρονίδη.

Όλη η προσπάθεια της έναρξης του αγωνίσματος ξεκίνησε από την θέληση και τη δύναμη τόσο του Νίκου Σταμούλη όσο και του αξέχαστου Κώστα Μπάτραλη, όπου θέλησαν να κρατήσουν ψηλά την πράσινη σημαία και στο Μπότσια.

Στην πρώτη του δήλωση ως αθλητής του Παναθηναϊκού στην κατηγορία BC4 ο Νίκος Σταμούλης τόνισε:

«Δεν μπορώ να περιγράψω τη συγκίνηση μου που ανήκω επίσημα στην οικογένεια του Παναθηναϊκού.

Είναι τεράστια τιμή για μένα να μπορώ να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στο σύλλογο που αγαπώ από μικρό παιδί. Νιώθω περηφάνεια που αποτελώ τον πρώτο αθλητή της ομάδας μπότσια του Παναθηναϊκού και θέλω να κρατήσω τη σημαία ψηλά και για τον Κώστα Μπάτραλη που έφυγε νωρίς

Ευχαριστώ τον Άγγελο Σκλαβουνακη και τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη που με βοήθησαν να υλοποιήσω το όνειρο μου. Πότε μην εγκαταλείψετε τα όνειρά σας. Παναθηναϊκός σημαίνει μαχητική ψυχή».

Τι είναι το μπότσια 

Το μπότσια (ορθή προφορά μπότσα, ιταλ. Boccia) είναι άθλημα για αθλητές με αναπηρία. Είναι διασκευασμένη μορφή του ιταλικού αθλήματος μπότσε και έχει σχεδιαστεί ώστε να να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Αποτελεί Παραολυμπιακό άθλημα, και παίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Το μπότσια παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την πλαστική μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα – στόχο που καλείται “jack”. Η λευκή μπάλα ρίχνεται πρώτη, ενώ στη συνέχεια οι ομάδες ρίχνουν εναλλάξ τις μπάλες τους. Οι μπάλες προωθούνται με τα χέρια, τα πόδια, ή -εάν η αναπηρία του συμμετέχοντα είναι σοβαρή- με μία βοηθητική συσκευή. Στο τέλος του κάθε γύρου, ο διαιτητής μετράει την απόσταση που έχουν οι μπάλες των ομάδων από τη μπάλα – στόχο και δίνει ένα βαθμό για κάθε μπάλα που είναι πιο κοντά στη μπάλα στόχο από τη κοντινότερη μπάλα του αντιπάλου. Η ομάδα ή παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία είναι νικητής στο τέλος του αγώνα.

Ο αριθμός των γύρων και οι μπάλες έχει στη διάθεσή της κάθε ομάδα εξαρτώνται από των αριθμό των συμμετεχόντων. Στο ατομικό παιχνίδι υπάρχουν 4 γύροι, και ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 6 μπάλες. Στο παιχνίδι με ζευγάρια, οι γύροι παραμένουν τέσσερις ενώ ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 3 μπάλες ανά γύρο. Όταν αγωνίζονται ομάδες των τριών, το παιχνίδι αποτελείται από έξι γύρους, ενώ κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 2 μπάλες.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 255 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.