Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  6:33 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 18:01

EFSA: πρόγραμμα υποτροφιών για την αξιολόγηση επικινδυνότητας 2021-2022

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

H Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) στο πλαίσιο υλοποίησης του 5ου κύκλου του προγράμματος υποτροφιών EFSA’s European Food Risk Assessment Fellowship (EU-FORA) Programme EU-FORA (EFSA/NS/EUFORA/2021) για το χρονικό διάστημα 2021-2022 έχει ανακοινώσει πρόσκληση υποβολής αίτησης επιστημόνων για την επιλογή τους ως υποτρόφων στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιστήμονες, οι οποίοι προέρχονται από  εθνικούς οργανισμούς με αρμοδιότητα σχετική με την αξιολόγηση επικινδυνότητας (ενταγμένους ή μη ενταγμένους στο δίκτυο των οργανισμών του άρθρου 36 του Καν. (ΕΚ) 178/2002)  ή  μη εργαζόμενους κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τους, οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή ή στο μέσον της σταδιοδρομίας τους και ενδιαφέρονται να αυξήσουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους σε θέματα αξιολόγησης επικινδυνότητας σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων.
 
Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες ειδικότητες επιστημόνων που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ως υπότροφοι δεδομένου ότι  η εκπαίδευση έχει ως βάση τη μικροβιολογική και η χημική αξιολόγηση επικινδυνότητας: η μοριακή βιολογία, βιολογία, μικροβιολογία, κτηνιατρική / ιατρική , αγρονομία, γεωπονική, βιοχημεία, χημεία, οι περιβαλλοντικές επιστήμες, η τεχνολογία τροφίμων, η  τοξικολογία.
 
Οι επιλεγέντες υπότροφοι θα απασχοληθούν για 12 μήνες σε οργανισμούς αξιολόγησης επικινδυνότητας άλλης χώρας (ενταγμένους στο δίκτυο των οργανισμών του άρθρου 36 του Καν. (ΕΚ) 178/2002), που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ως οργανισμοί φιλοξενίας (hosting sites).
  • Οι οργανισμοί φιλοξενίας (hosting sites) υποτρόφων για το πρόγραμμα 2021-2022 θα επιλεγούν μέσω της υποβολής προτάσεων για την πρόσκληση: GP/EFSA/ENCO/2020/04 - Selection of hosting sites for EFSA’s European Food Risk Assessment Fellowship (EU-FORA) Programme (προθεσμία:12 Φεβρουαρίου 2021).
 Στους οργανισμούς φιλοξενίας θα είναι πλήρως ενσωματωμένοι, θα συμμετέχουν στις εργασίες του οργανισμού, θα αποκτήσουν εμπειρία και θα αυξήσουν τις γνώσεις τους για πολλά επιστημονικά θέματα σχετικά με την αξιολόγηση επικινδυνότητας για την ασφάλεια των τροφίμων.
 
*Ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση λόγω COV-19 θα υπάρξει συνεννόηση του οργανισμού φιλοξενίας με την EFSA για τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος υποτροφίας
 
Κατά τη διάρκεια της υποτροφίας, οι υπότροφοι θα επωφεληθούν επίσης από την ειδική εκπαίδευση που προσφέρεται σε τέσσερεις κύκλους (Modules) από την EFSA, την AGES (Αυστριακή Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων), το BfR (Γερμανικό Ινστιτούτο για την Αξιολόγηση της Επικινδυνότητας) και τον ΕΦΕΤ.
 
* Ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση λόγω COV-19 ορισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα ενδέχεται να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.
 
Η πρωτοβουλία υποτροφιών της EFSA εκτός της βελτίωσης της γνώσης αξιολόγησης επικινδυνότητας θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών οργανισμών ασφάλειας τροφίμων και μεταξύ αυτών και της EFSA, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εναρμόνιση των πρακτικών αξιολόγησης κινδύνου τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Η υποβολή αίτησης επιλογής ως υποτρόφου είναι δυνατή μέσω του συνδέσμου: EFSA European Food Risk Assessment Fellowship Programme 2021 - EFSA Careers (europa.eu) 
 
Προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας είναι η  15η Ιανουαρίου 2021
Για περαιτέρω υποστήριξη ή ερωτήσεις σχετικά με το EU-FORA fellowship programme επικοινωνήστε  στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχουν στον ιστότοπο της EFSAhttp://www.efsa.europa.eu/en/engage/fellowship
Στον εν λόγω ιστότοπο υπάρχει αναρτημένο βίντεο περιγραφής των κινήτρων συμμετοχής στο πρόγραμμα από υπότροφους προηγούμενων  κύκλων  εκπαίδευσης του προγράμματος EUFORA   και σύνδεσμοι  με πληροφορίες για τους υποτρόφους (fellows), τους οργανισμούς φιλοξενίας (hosting sites)  και συχνές ερωτήσεις απαντήσεις (FAQ) για το πρόγραμμα.
Διαβάστηκε 546 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία