Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:25 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 19:33

Ναύπακτος: 17-18 Δεκεμβρίου 1803: Ο χορός του Ζαλόγγου – Αναβίωση από μέλη του Συλλόγου «ΕΠΑΧΤΟΣ»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το 1802, ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων προσπαθούσε να καταβάλει σθεναρά τους Σουλιώτες, τους ανυπότακτους ορεσίβιους Θεσπρωτούς, που τόσα προβλήματα δημιουργούσαν στο Σουλτάνο και στη δική του εξουσία στην Ήπειρο. Τους πολιόρκησε στενά για έναν ολόκληρο χρόνο και τελικά τους εξανάγκασε να συνθηκολογήσουν στις 12 Δεκεμβρίου 1803.

Ο βασικός όρος της συμφωνίας, που δεν τηρήθηκε, ήταν να εκκενώσουν τα χωριά τους συν γυναιξί και τέκνοις. Στις 16 Δεκεμβρίου οι Σουλιώτες χωρίστηκαν σε τρεις φάλαγγες και άφησαν πίσω τους την πατρογονική γη.Δύο ημέρες αργότερα, η τρίτη φάλαγγα, που κατευθυνόταν νότια, δέχθηκε επίθεση στο Ζάλογγο από πολυάριθμο σώμα Τουρκαλβανών..

Κατά τη διάρκεια της σφοδρής σύγκρουσης που ακολούθησε, μία ομάδα Σουλιωτών εγκλωβίστηκε από τον εχθρό, ανάμεσά τους και περίπου 60 γυναίκες (ο ακριβής αριθμός δεν είναι επιβεβαιωμένος), πολλές από αυτές σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των διωκτών τους, έριξαν τα παιδιά τους από την απόκρημνη κορυφή του Ζαλόγγου και στη συνέχεια έπεσαν και ίδιες. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι γυναίκες πιάστηκαν χέρι – χέρι η μία με την άλλη, σχηματίζοντας έτσι την εικόνα «χορού», εξού και η ονομασία «ο χορός του Ζαλόγγου».

Το Ζάλογγο με τα χρόνια μεταβλήθηκε σε σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας.

Εικονιζόμενες: Κατερίνα Μαραγιάννη, Αλεφαντώ Μόσχω , Τόνια Μπαρμποπούλου, Μαρία Σαγώνα, Ελένη Πολονύφη, Πέπη Πολονύφη και οι μικρές Ιωάννα και Σταυρούλα Χασάπη, μέλη του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «ΕΠΑΧΤΟΣ»

nafpaktianews.gr

Διαβάστηκε 780 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.