Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:37 μμ
 
wm small
Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020 16:56

Σταθερή ανάπτυξη για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020, οι εξαγωγές της ΕΕ27 ανήλθαν σε 119 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση 1,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο-Αύγουστο 2019), ενώ οι εισαγωγές έφτασαν την αξία των 81,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (αύξηση 0,8%).

Ως αποτέλεσμα, το πλεόνασμα του εμπορίου γεωργικών ειδών διατροφής ανήλθε σε 37,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση 2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αν και οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος, σιταριού και χονδροειδών σπόρων σημείωσαν έντονη απόδοση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών ποτά αγωνίστηκαν. Όσον αφορά τους εμπορικούς εταίρους, η Κίνα συνέχισε να αναπτύσσεται ως σημαντική πηγή για τις εξαγωγές της ΕΕ. Αυτές είναι από τις κύριες εξελίξεις που παρουσιάζονται στη μηνιαία εμπορική έκθεση για τον Ιανουάριο-Αύγουστο 2020, που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,77 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω των ισχυρών πωλήσεων χοιρινού κρέατος της ΕΕ, σίτου, παραπροϊόντων κρεάτων, βρεφικών τροφών και κριθαριού. Στη Σαουδική Αραβία, μια αύξηση 537 εκατομμυρίων ευρώ στην αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις κριθαριού και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα δημητριακά (κυρίως σιτάρι) και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα απέδωσαν επίσης έντονα αποτελέσματα στο Μαρόκο και την Αλγερία, όπου οι εξαγωγικές αξίες γεωργικών προϊόντων διατροφής αυξήθηκαν κατά 383 εκατομμύρια ευρώ και 345 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ αυξήθηκαν επίσης στην Ελβετία (κατά 416 εκατομμύρια ευρώ) και στην Ουκρανία (299 εκατομμύρια ευρώ).

Η αξία των εισαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 1,03 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η μείωση επηρέασε την πλειονότητα των προϊόντων διατροφής, κυρίως οινοπνευματωδών ποτών και λικέρ. Εν τω μεταξύ, η αξία των εξαγωγών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 329 εκατομμύρια ευρώ, με το κρασί, το κρέας πουλερικών και το βούτυρο μεταξύ των βασικών κατηγοριών προϊόντων που επηρεάζονται. Ωστόσο, αυξήθηκαν οι αξίες εξαγωγής ζυμαρικών και ζαχαροπλαστικής, κέικ ελαίου και σίτου.

Η αξία των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 692 εκατομμύρια ευρώ, με τα αλκοολούχα ποτά και το κρασί να επηρεάζονται τα κύρια προϊόντα, ενώ η αξία των εισαγωγών από τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 606 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η ΕΕ μείωσε την πρόσληψη σόγιας και κέικ από αμερικανικές ΗΠΑ. Οι μειώσεις σημειώθηκαν επίσης στην αξία των εξαγωγών προς το Χονγκ Κονγκ (κατά 326 εκατομμύρια ευρώ) και τη Σιγκαπούρη (κάτω από 315 εκατομμύρια ευρώ).

Η αξία των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής από τη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 623 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λόγω της αύξησης της πρόσληψης σόγιας από τη Βραζιλία στην ΕΕ. Αύξηση των τιμών των εισαγωγών καταγράφηκε επίσης σε σχέση με την Ινδονησία (αύξηση 592 εκατομμυρίων ευρώ, με επικεφαλής το φοινικέλαιο), τον Καναδά (590 εκατομμύρια ευρώ, υπό την αιγίδα των κραμβόσπορων, του σίτου και των σόγιας) και της Τουρκίας (446 εκατομμύρια ευρώ, από ξηρούς καρπούς και εσπεριδοειδή).

Ωστόσο, σημειώθηκαν πτώσεις σε σχέση με τις εισαγωγές από την Ουκρανία (κατά 711 εκατομμύρια ευρώ) και την Ινδία (κάτω από 258 εκατομμύρια ευρώ).Όσον αφορά τις κατηγορίες προϊόντων, οι εξαγωγικές αξίες χοιρινού κρέατος και σίτου της ΕΕ σημείωσαν αξιοσημείωτες αυξήσεις, σημειώνοντας αύξηση 1,98 δισεκατομμυρίων ευρώ και 1,45 δισεκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα. Η εξαγωγική αξία των χονδροειδών δημητριακών αυξήθηκε επίσης (κατά 390 εκατομμύρια ευρώ), ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης στην ευρωπαϊκή περιοχή γειτονίας, την Αφρική και την Κίνα.

Αντίθετα, τα αλκοολούχα ποτά που παράγονται στην ΕΕ βίωσαν μια δύσκολη περίοδο. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020, η αξία των εξαγωγών οινοπνευματωδών ποτών και λικέρ της ΕΕ μειώθηκε κατά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία του κρασιού μειώθηκε κατά 1,27 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άλλες κατηγορίες προϊόντων των οποίων οι εξαγωγικές αξίες μειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν ακατέργαστα δέρματα (πτώση 640 εκατ. Ευρώ), βαμβάκι (πτώση 311 εκατ. Ευρώ), καθώς και σοκολάτα και ζαχαροπλαστική (μείωση 268 εκατ. Ευρώ).

Όσον αφορά τις εισαγωγές, σημειώθηκαν πτώσεις σε σχέση με τους χονδροειδείς κόκκους (πτώση 922 εκατομμυρίων ευρώ), τα κέικ λαδιού (κατά 464 εκατομμύρια ευρώ) και τα οινοπνευματώδη και λικέρ (κάτω από 409 εκατομμύρια ευρώ), ενώ υπήρξαν αυξήσεις για νωπά και αποξηραμένα τροπικά φρούτα (έως 707 εκατομμύρια ευρώ), φοινικέλαιο και φοινικέλαιο (έως 564 εκατομμύρια ευρώ), και λιπαρά οξέα και κεριά (αύξηση 504 εκατομμυρίων ευρώ).

Διαβάστηκε 533 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία