Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  2:11 μμ
 
wm small
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 23:43

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για τα προβλήματα της περιοχής του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνέντευξη του  Μιχάλη Κατσιγιάννη, Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου στην ιστοσελίδα ALT.GR

Κύριε πρόεδρε, στις αρχές Νοέμβρη το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Woody Williams», μετά την συμμετοχή του σε επιχειρήσεις ανεφοδιασμού στη θάλασσα, στην αμερικανική Ναυτική Δύναμη Ευρώπης-Αφρικής, έφτασε στο λιμάνι του Πλατυγιαλιού Αστακού. Πώς τοποθετήστε απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση;

Αρχικά να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι πρώτη φορά που το λιμάνι του Πλατυγιαλίου στον Αστακό, χρησιμοποιείται από αμερικανοΝΑΤΟϊκά πλοία. Την τελευταία 20ετία είναι δεκάδες οι φορές που πλοία, είτε πολεμικά, είτε συνοδευτικά-υποστηρικτικά, έδεσαν στο λιμάνι.

Το 2009 είχε δέσει στο λιμάνι το φορτηγό πλοίο “ROY M. WHEAT”, ένα από τα τότε 15 που αξιοποιούσε ο αμερικανικός στρατός για να μεταφέρει πολεμικό υλικό, όπως γης, με το ταξικό κίνημα να δίνει και τότε την απάντησή του.

Η πρόκληση αυτή έρχεται σε συνθήκες όπου έχουν οξυνθεί οι αντιπαραθέσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο Αιγαίο. Το συγκεκριμένο πλοίο που καθελκύστηκε το Μάρτιο που μας πέρασε, θα έχει ως μόνιμη βάση τη Σούδα, στην Κρήτη. Οι δυνατότητές του για υποστήριξη των διάφορων πολεμικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, φανερώνουν την αναβαθμισμένη παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για τη χώρα μας, αλλά και για την περιοχή μας, το ίδιο το λιμάνι, πόσο μάλλον όταν αρκετές φορές στο παρελθόν έχει τονιστεί η στρατηγική του σημασία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πριν του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν τον εφησυχασμό, που όπως έχει αποδειχτεί από τα ίδια τα γεγονότα είναι επικίνδυνος.

Η χώρα κυριολεκτικά έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, ειδικά μετά την ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμοιβαίας Συνεργασίας, που πανελλαδικά, σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, όπως και εδώ στο Αγρίνιο, την έχουμε καταγγείλει στο λαό.

Όλη αυτή η κατάσταση, βάζει επιπρόσθετα καθήκοντα στο λαό και το ταξικό κίνημα.

Τι θέση παίρνει το Εργατικό Κέντρο σχετικά με τη φημολογούμενη πολλαπλή αξιοποίησή του λιμανιού του Αστακού από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ;

Οι υποδομές της χώρας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να διευκολύνονται ή ακόμα χειρότερα να αξιοποιούνται άμεσα, για την υποστήριξη επεμβάσεων και συνολικά τέτοιων σχεδίων, για το ξεκλήρισμα και το ξερίζωμα λαών.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι! Με τη δράση μας σταθερά, εδώ και αρκετά χρόνια, αναδεικνύουμε στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, συνολικά στο νομό μας, ότι έχουν βάλει στο μάτι το λιμάνι.

«Η αξιοποίηση και η ανάπτυξη του λιμανιού» που διαφημίζεται, ειδικά τα τελευταία χρόνια, από Δημοτικές Αρχές, φορείς της εργοδοσίας κ.ά., δεν πρέπει να ξεχνάνε οι εργαζόμενοι, ότι περιλαμβάνει και αυτή την πλευρά.

Δε θα επιτρέψουμε το Πλατυγιάλι, να γίνει έδαφος πολλαπλής υποστήριξης και εξαπόλυσης πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα να γίνεται στόχος των αντιπάλων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το λιμάνι πρέπει να ενώνει τους λαούς και όχι να τους χωρίζει. Πρέπει να είναι πύλη εισόδου επισκεπτών για να γνωρίσουν τα αξιοθέατα, την ιστορία και τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής.

Αυτό καλούμε να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία, αυξάνοντας τη ετοιμότητα και την επαγρύπνησή τους.

Ως Εργατικό Κέντρο έχετε διαμορφωμένα αιτήματα σχετικά με τη στρατευμένη νεολαία, για όσο διαρκεί η θητεία της, ειδικά σήμερα σε συνθήκες πανδημίας; Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτό;

Στα στρατόπεδα όλης της χώρας η στρατευμένη νεολαία αντιμετωπίζει, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Τα πράγματα έχουν χειροτερέψει ακόμη περισσότερο με την πανδημία. Λείπουν αρκετές φορές και τα στοιχειώδη μέσα προσωπικής υγιεινής, που δε χορηγούνται, άρα πάει ανάλογα με την τσέπη του καθενός.

Άρα το πρώτο είναι, η δωρεάν χορήγηση όλων των αναγκαίων μέσων καθαριότητας για τις μονάδες, και ατομικά μέσα (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια), για κάθε στρατιώτη και στέλεχος, στις απαιτούμενες ποσότητες.

Συχνά τεστ, διαμόρφωση ειδικού χώρου, κατάλληλου και ασφαλή, για άμεση απομόνωση των ύποπτων περιστατικών. Στους κοινόχρηστους χώρους (θάλαμοι, ΚΨΜ κλπ), να εξασφαλιστεί η αποφυγή συγχρωτισμού και η λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας. Επίσης, συστηματική απολύμανση των κοινόχρηστων αντικειμένων (φοριαμοί, πάγκοι, κρεβάτια κλπ), ταυτόχρονα με την απολύμανση ρούχων, σεντονιών, άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Φυσικά, τα παραπάνω, όπως και άλλα αιτήματα, πάνε μαζί με την οικονομική ενίσχυση των στρατευμένων νέων μας. Η συντριπτική πλειοψηφία τους κατάγεται από εργατικές-λαϊκές οικογένειες που αυτή την περίοδο, ζουν τις συνέπειες, της παχυλής στήριξης της εργοδοσίας από την κυβέρνηση, έναντι των οικογενειών τους ή/και των ίδιων, αφού αρκετοί από αυτούς είναι άνεργοι ή κακοπληρωμένοι.

Ο νομός μας έχει δυο στρατόπεδα, ένα ΝΑΤΟϊκό στο Άκτιο, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, και το άλλο στο Μεσολόγγι, στο οποίο γίνονται τακτικές εξορμήσεις και ενημερώνονται οι στρατευμένοι στις εξόδους τους.

Η ζωή και οι συνθήκες πριν την έναρξη της θητείας, όπως έχετε αναδείξει και εσείς με τόσα παραδείγματα, ακολουθούν τα παιδιά της εργατικής τάξης, του λαού μας και μέσα στη θητεία τους.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου συμμετέχει στην απεργία στις 26 Νοέμβρη. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις υγειονομικές υπηρεσίες του νομού, μπροστά μάλιστα στην εξάπλωση της πανδημίας;

Α Π Ε Ρ Γ Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ

Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε

  • ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ  ΤΟΥ ΛΑΟΥ
  • ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ & ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ  ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ- ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Όσο οξύνεται η πανδημία, αντί να ενισχύονται οι δομές υγείας του νομού συμβαίνει το αντίθετο. Το υγειονομικό προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές κλπ, στα 2 νοσοκομεία, βρίσκεται σε διαρκεί εξάντληση γιατί τα κενά είναι μεγάλα ακόμα και σε γιατρούς πρώτης γραμμής. Σε περίπτωση που νοσήσουν από κορονοϊό δημιουργούνται εκ νέου ελλείψεις προσωπικού, στις ήδη υποστελεχωμένες δομές. Οι προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά είναι ανάγκη που πρέπει να υλοποιηθεί τώρα!

Εδώ να πούμε πως, με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκαλεί μεγάλη εντύπωση και πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι, τις προηγούμενες μέρες, κρούσματα σε υγειονομικούς του νοσοκομείου Αγρινίου, επιβεβαιώθηκαν με αρκετές μέρες καθυστέρηση μετά τη διενέργεια τεστ, ενώ οι ίδιοι συνέχισαν να δουλεύουν αυτές τις μέρες, όντας θετικοί.

Πέρα από τη δραστική μείωση στα χειρουργεία με απόφαση της κυβέρνησης, τώρα ήρθε και μείωση 70% στην υποδοχή, στα εξωτερικά ιατρεία, στο Αγρίνιο. Αυτά τα μέτρα έχουν πολλαπλές συνέπειες και μάλιστα σε βάθος χρόνου, στη υγεία του λαού, όπως έδειξαν αρκετές μελέτες για τα αντίστοιχα μέτρα, στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι δομές υγείας και στο νομό μετατρέπονται βήμα-βήμα, σε δομές μιας νόσου.

Οι ελλείψεις, σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό συνεχίζουν να είναι μεγάλες και στο νομό, με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αντίστοιχα, εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, να μην μπορεί να παίξει το ρόλο της ώστε να αποσυμφορήσει τα Νοσοκομεία, να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες.

Η ικανοποίηση του αιτήματος για επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και κλινικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ένταξη στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, κάναμε αρκετές παρεμβάσεις για τα προβλήματα στην υγεία. Στο νοσοκομείο Αγρινίου μαζί με το ΣΕΝΑ, το σωματείο εργαζομένων και την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών καταθέσαμε κοινό υπόμνημα για τα προβλήματα και τις προτάσεις μας, για την ενίσχυση του νοσοκομείου.

Το ΕΚΑ σε συντονισμό, με άλλα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα, συμμετέχει με απόφασή του, στη απεργία. Είναι ευκαιρία να αναδειχτούν τα προβλήματα στις δομές υγείας, κόντρα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης που ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στο λαό.

Ταυτόχρονα παλεύουμε, να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα, που φέρνει τη 10ωρη δουλειά, με 200 ευρώ και περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, όπως και ενάντια στον προϋπολογισμό, που σε συνθήκες πανδημίας ρίχνει «τσεκούρι» στις δαπάνες για την υγεία. Καλούμε τους εργαζόμενους μαζικά να απεργήσουν, διεκδικώντας προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 498 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.