Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:45 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 00:43

Ποιος είναι ο Θεός; (Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ποιος είναι ο Θεός; Τι είναι ο Θεός; Για ποιο λόγο ο Θεός των ορθοδόξων χριστιανών είναι ο ένας και αληθινός Θεός; Ο Θεός έχει αρχή; Σε ποιον εμφανίζεται ο Θεός; Ποια είναι η ουσία του Θεού; Υπάρχει Θεός; Ο Θεός είναι ανωτέρα δύναμη; Υπάρχουν πολλοί θεοί;

Ερωτήματα που αρκετοί άνθρωποι έχουν στο διάβα της ζωής τους και όλα συγκλίνουν στο "Ποιος είναι ο Θεός;". Σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό η λέξη Θεός προέρχεται από τη λέξη "θέω" που σημαίνει τρέχω, γι' αυτό και ο Θεός είναι πανταχού παρόν. Επίσης η λέξη Θεός προέρχεται από τη λέξη "αίθω - αίθειν" που σημαίνει καίω, διότι ο Θεός είναι πυρ καταναλίσκον. Στην Προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου κεφ.12, στιχ.29 διαβάζουμε και γαρ ο Θεός ημών πύρ καταναλίσκον. Διότι ο Θεός μας είναι φωτιά που κατακαίει και εξολοθρεύει κάθε αναιδή και ασεβή. Επίσης η λέξη Θεός προέρχεται και από τη λέξη "θεώμαι - θέασθε" που σημαίνει βλέπω, παρατηρώ, διότι ο Θεός βλέπει τα πάντα.

Αρκετοί άνθρωποι όταν ερωτηθούν τι είναι ο Θεός, ποιος είναι ο Θεός, λένε ότι ο Θεός είναι μια ανωτέρα δύναμη. Και φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι αυτή η ανωτέρα δύναμη είναι κάτι αόριστο. Ο Θεός δεν μπορεί να είναι κάτι το αόριστο. Από τις ενέργειες του Θεού που δεχόμαστε εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο Θεός είναι πνεύμα. Εκτός από τις πολλές ιδιότητες του Θεού η πιο σημαντική είναι ότι ο Θεός είναι Η ΑΓΑΠΗ. Δεν έχει απλά αγάπη όπως εμείς οι άνθρωποι, αλλά είναι η Αγάπη. Από αυτή την αγάπη πηγάζει η αγάπη που έχουν οι άνθρωποι.

Ο Θεός δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός και να κατανοηθεί με την ανθρώπινη λογική. Όπως ο άνθρωπος δεν μπορεί να μετρήσει όλα τα αστέρια του ουρανού ή τους κόκκους της άμμου της θαλάσσης, έτσι δεν μπορεί να εννοήσει με την ανθρώπινη λογική πως είναι ο Θεός.

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ
Τρίκορφο Φωκίδος
Holy Monastery of Saint Augustine & Saint Seraphim of Sarov
Trikorfo Fokidos, Greece
Διαβάστηκε 3429 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.