Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:23 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 18:24

Σπήλιος Λιβανός: Τηλεδιάσκεψη με Αιτωλοακαρνάνες αγρότες για το φλέγον ζήτημα της ελιάς Καλαμών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τηλεδιάσκεψη εργασίας για το φλέγον ζήτημα της ενίσχυσης των Αιτωλοακαρνάνων αγροτών που παράγουν ελιά Καλαμών, είχε χτες το μεσημέρι ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ, με εκπροσώπους των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας για να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των προτάσεων και της επίκαιρης ερώτησης που απεύθυνε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι: Ιωάννης Καλλίμορφος, Αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού- Ένωσης Αγρινίου, Θεόδωρος Ζαφειρίου, Υποδιευθυντής ΕΑΣ Μεσολογγίου, Ανδρέας Κότσαλος, Εκπρόσωπος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου Ελιάς Καλαμών και ιδρυτικό μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Ελιάς Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας, Φώτης Ζούκας, ταμίας του Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού, Περικλής Παπασάικας, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου, Παναγιώτης Γαβρούζος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δρυμού Βόνιτσας, Δημήτριος Μπαλαμπάνης, ιδρυτικό μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Ελιάς Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας (ιδιότητες και πρόσωπα όσων συμμετείχαν).

Ο βουλευτής ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας την απολύτως αναγκαία από όλους τήρηση των μέτρων προστασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό.

Στη συνέχεια, ενημέρωσε διεξοδικά τους εκπροσώπους των αγροτών για τα μέτρα ενίσχυσης που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη τους, κάνοντας ειδική μνεία στα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοινώθηκαν για την ελιά, και συγκεκριμένα για :
Α) Το Μέτρο 121 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19» για την ελαιοποιήσιμη ελιά ύψους €126 εκατομμυρίων, με ενίσχυση €30 ανά στρέμμα, και,
Β) Τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην επιτραπέζια ελιά καλαμών ύψους 13 εκατομμυρίων, με ενίσχυση €70 το στρέμμα.

Ο Υπουργός κ. Βορίδης, όπως φάνηκε στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Λιβανός και συζητήθηκε στη Βουλή, έχει γνώση του προβλήματος που ανέκυψε με την εξαίρεση των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας και θα μεριμνήσει κατά το βέλτιστο για την εξεύρεση λύσης.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι πρότεινε στον κ. Βορίδη λύσεις για την επίλυση του ζητήματος, όπως το εκ νέου άνοιγμα των αιτήσεων ΟΣΔΕ για το 2019 ή την χορήγηση οριζόντιας ενίσχυσης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών κατέθεσαν σειρά προτάσεων, όπως η ανάγκη λειτουργίας ενός συστήματος εισροών- εκροών προκειμένου, όπως συμβαίνει και με το γάλα, να διασφαλίζεται η αποφυγή «ελληνοποιήσεων» στη βρώσιμη ελιά, ενώ κατατέθηκαν και άλλες χρήσιμες προτάσεις.

Τέλος ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ανέδειξε την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά ο πρωτογενής τομέας της Αιτωλοακαρνανίας. Και αυτό διότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι έχει ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να είναι αδιάκοπα και δυναμικά δίπλα στον αγροτικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας.
Διαβάστηκε 727 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 18:42
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/