Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:18 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 17:39

Αναλύοντας την προέλευση των μικρασιατών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στον Δήμο Αγρίνιου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πώς εν έτει 2020 επιχειρείται η αποκωδικοποίηση της εγκατάστασης των προσφυγικών πληθυσμών στην Ελλάδα

98 χρόνια συμπληρώθηκαν πριν λίγες μέρες από τη «μαύρη» επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Κι ενώ τα πράγματα στο Αιγαίο παραμένουν τεταμένα, οι θύμησες από τις χαμένες πατρίδες στην Ελλάδα του 2020 παραμένουν ολοζώντανες.

Ο κ. Θανάσης Σταυρακούδης, αναπληρωτής καθηγητής Υπολογιστικής Προσομοίωσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχει αναλάβει ένα ιδιαίτερο και συνάμα σπουδαίο έργο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να οργανώσει τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί για τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και κατά την ανταλλαγή πληθυσμών, με τη συνδρομή φοιτητών που συμμετέχουν στο Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών.

Την προσπάθεια αυτή ξεκίνησε ο κ. Στέλιος Μιχαλόπουλος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ, που συνεργάζεται με τον Αναπληρωτή καθηγητή κ. Νίκο Μπένο στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ στην ομάδα επίσης συμμετέχει ο κ. Στέλιος Καραγιάννης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δουλεύει σε ένα ερευνητικό Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα στοιχεία στηρίζονται στην απογραφή του 1928, τη μόνη που έχει τη διάκριση αν ο κάτοικος είναι γηγενής ή πρόσφυγας, ενώ χρησιμοποιούν και τον κατάλογο αγροτών προσφύγων, που είχε δημοσιεύσει η Εθνική Τράπεζα, και στην οποία καταγράφονταν οι δικαιούχοι αγροτικής γης μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, αποτελώντας μια μοναδική πληροφορία για τον τόπο προέλευσης των προσφύγων.

Παράλληλα, με σκοπό να γνωρίσει ο κόσμος την προσπάθεια που γίνεται αλλά και συνάμα να συνδράμει στο πλαίσιο του δυνατού, παρέχοντας πληροφορίες, δημιουργήθηκε στο Facebook, η σελίδα «Προέλευση και Εγκατάσταση Προσφύγων 1922». Δεν αποκλείεται κάποιος εξερευνώντας τις αναρτήσεις και τα αρχεία να εντοπίσει πληροφορίες που ενδεχομένως να αφορούν και την οικογένειά του…

Μία από τις τελευταίες αναρτήσεις στη σελίδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πόλη του Αγρινίου. Γίνεται λοιπόν γνωστό, με βάση τα στοιχεία ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στα χωριά του σημερινού Δήμου Αγρινίου προέρχονταν από τον Πόντο.

Σε ποσοστό 37% μάλιστα προέρχονται από την Κερασούντα.

prosfiges agrinio

Κωνσταντίνος Ρίγκος- Με πληροφορίες από paratiritis-news.gr

Διαβάστηκε 1169 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.