Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:19 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 18:29

Ολοένα και περισσότερα καταστήματα ανοικτά τα Σάββατα στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Η επαναφορά στην… κοινή λογική

Για πρώτη φορά οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και το lockdown, που προηγήθηκε, δημιουργεί ένα άτυπο κίνημα κοινής λογικής σε μια σημαντική μερίδα του εμπορικού κόσμου του Αγρινίου, καθώς ολοένα και περισσότερα εμπορικά καταστήματα, παραμένουν ανοικτά τα Σάββατα, κόντρα στην απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου.

Είναι ενδεικτικό ότι προχθές Σάββατο 1 Αυγούστου και παρά το γεγονός ότι στο Αγρίνιο επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα ένα σημαντικό ποσοστό των τοπικών καταστημάτων παρέμειναν ανοιχτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο επί της οδού Παπαστράτου περί τα 25 με 30 καταστήματα λειτούργησαν κανονικά το Σάββατο. Ενώ διψήφιος ήταν ο αριθμός των καταστημάτων που παρέμειναν ανοικτά και σε άλλες εμπορικοές οδούς, όπως η Μπαϊμπά, η Ι. Σταΐκου.

Από τη μια η οικονομική πίεση, που έχουν δεχθεί τα καταστήματα του λιανεμπορίου από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και από την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και από την άλλη η έντονη παρουσία στο κέντρο του Αγρινίου υποκαταστημάτων μεγάλων αλυσίδων ή και πολυεθνικών, ανάγκασε επιτέλους αρκετούς εμπόρους της πόλης να δουν αυτό, που πεισματικά ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, αρνείται να δει: την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα, που λέει ότι δεν είναι δυνατόν μια πόλη με το πληθυσμιακό επίπεδο του Αγρινίου να «νεκρώνει» τα Σάββατα. Την πραγματικότητα που λέει ότι δεν μπορείς με κλειστά τα καταστήματα να ζητάς από τον καταναλωτή τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.

Το παράδειγμα της Ναυπάκτου: Ανοίγει τα καταστήμα περισσότερο, παρά το μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό

Σε αντιδιαστολή μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στην ενέργεια του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου να εφαρμόσει φέτος για πρώτη φορά ένα τουριστικό ωράριο για όλο τον Αύγουστο, όπου τα καταστήματα ρούχων, υποδημάτων, ειδών δώρων, καλλυντικών, οπτικών και κοσμημάτων θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 10 βράδυ όλες τις ημέρες της εβδομάδας και τα Σάββατα πλην των Κυριακών.

«Στόχος όλων είναι το ωράριο αυτό να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και να δώσει στην πόλη μας μια πιο ζωντανή εικόνα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου, τη στιγμή που κάποιοι στο Αγρίνιο επιμένουν να αδιαφορούν για την εικόνα της «νεκρής» πόλης, εξαιτίας των κλειστών καταστημάτων τα Σάββατα του καλοκαιριού.

Και αν κάποιος βάλει στη μέση τον προβληματισμό πως η Ναύπακτος έχει τουρισμό, ενώ το Αγρίνιο όχι, η απάντηση είναι πως στον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου πήραν αυτή την απόφαση σε μια χρονιά, που ο τουρισμός έχει λόγω του κορονοϊού δραματική μείωση. Μάλιστα η Ναύπακτος είναι δεδομένο πως εκ των πραγμάτων φέτος θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα, αφού είναι γνωστό ότι πρωτίστως βασίζεται στον εσωτερικό τουρισμό, τον οποίο οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν περιορίσει ακόμη περισσότερο. Επιπλέον το γεγονός ότι θα συνεχιστεί η απαγόρευση των πτήσεων από τις ΗΠΑ, καθώς κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσοστό της επισκεψιμότητας της Ναυπάκτου προέρχεται από ομογενείς των ΗΠΑ.

Η κοινή λογική λέει πως όταν κάποιος θέλει να δουλέψει, προφανώς δεν κλείνει το κατάστημά του, αλλά το ανοίγει περισσότερο.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 1550 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 18:30
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.