Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  3:37 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 20:29

Θα νικηθούν οι συντεχνίες της Δικαιοσύνης;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μόλις ο Παναγιώτης Πικραμένος μίλησε για αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έσπευσε να ξορκίσει το κακό. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των δικαστικών λειτουργών σε τακτικούς και επί θητεία, τη μονιμοποίηση των τακτικών δικαστικών λειτουργών σε οργανικές θέσεις μετά από δοκιμαστική υπηρεσία και αξιολόγηση και την προαγωγή των δικαστικών λειτουργών κατόπιν γραπτού διαγωνισμού, η Ένωση  Εισαγγελέων Ελλάδος εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση της στις παρεμβάσεις αυτές και τούτο διότι τις κρίνει αντισυνταγματικές.

Φυσικά δεν προξενεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι και οι δικαστικοί συνδικαλίζονται και ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα στενά επαγγελματικά τους συμφέροντα. Όμως το επίδικο είναι αν τα στενά επαγγελματικά συμφέροντα των δικαστών θα επηρεάσουν τις λοιπές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δικαιοσύνη με βασικότερη όλων την επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης. Είδαμε με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού παρά πολλοί τομείς της δημόσιας διοίκησης να μπαίνουν σε φάση ψηφιακού μετασχηματισμού. Σχεδόν παντού έγιναν κάποια βήματα. Παντού εκτός από τη Δικαιοσύνη.

Είπε ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Π. Πικραμένος αναφορικά με τα προβλήματα στην απονομή Δικαιοσύνης και την επιτάχυνση των διαδικασιών: «Σίγουρα θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή. Δύο λόγους τους οποίους μπορώ να επισημάνω για τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη είναι μια νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί στους δικαστές και στον μη έλεγχό τους, και ο δεύτερος είναι η έλλειψη μέσων η οποία υπάρχει. Τώρα υπάρχει η ευκαιρία, τι πιο ωραίο μέσα στο πακέτο να προβλέπεται η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, η επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων στα ψηφιακά προγράμματα, η αυστηροποίηση του πλαισίου, να αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εξέλιξη δικαστών και υπαλλήλων να εργάζονται με τα ψηφιακά συστήματα» Μάλιστα υπογράμμισε ακόμη ότι «για να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα της δικαιοσύνης».

Και φυσικά έχει απόλυτο δίκιο. Το ζήτημα είναι αν η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα συντεχνιακά συμφέροντα των δικηγόρων και των δικαστών, όπου γνωστές είναι κάποιες χρόνιες αγκυλώσεις.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν καταλάβει στη Κυβέρνηση ότι όταν μια υπόθεση τελεσιδικεί μετά από οκτώ ή δέκα χρόνια, τότε δεν αποδίδεται δικαιοσύνη. Και αυτό αφορά τον απλό πολίτη, αφορά όμως και γενικότερα την οικονομία. Ας φανταστούμε το θύμα ενός τροχαίο ατυχήματος, που τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ή ενδεχομένως απέκτησε κάποια αναπηρία από το τροχαίο και δικαιούται κάποια αποζημίωση. Τι δικαιοσύνη θα αισθανθεί αυτός ο άνθρωπος, αν η αποζημίωση που δικαιούται επιδικαστεί μετά πέντε ή επτά χρόνια; Όσο για την οικονομία γενικότερα δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Οι τραγικοί χρόνοι στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι μια από τις βασικότερες αιτίες που η χώρα παραμένει στον πάτο των αναπτυξιακών και επενδυτικών δεικτών. Είναι κυριολεκτικά χιλιάδες οι επενδύσεις, που απομακρύνθηκαν από την Ελλάδα ακριβώς επειδή «κόλλησαν» στις αργόσυρτες διαδικασίες της Δικαιοσύνης.

Του Δημήτρη Παπαδάκη – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1833 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα