Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  10:20 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 17:06

Ντοκουμέντο: Πως είδε ο Ευρωπαϊκός Τύπος της εποχής την Απελευθέρωση του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή

Γρήγορα ήταν τα αντανακλαστικά του Ευρωπαϊκού Τύπου στην Απελευθέρωση του Βραχωρίου (Αγρινίου) από τους Έλληνες. Τα μαντάτα λοιπόν έφτασαν γρήγορα  για τους χρόνους της εποχής και  δημοσιεύτηκαν ένα μήνα μετά στις 12 Ιουλίου 1821 στην εφημερίδα Journal De la Province de la Limbourge , όπως μπορείτε να δείτε στα αποκόμματα που παρουσιάζει το agrinionews.gr. Βασίζονται κατά πολύ σε αναφορά του Ύπατου Αρμοστή των Ιονίων Thomas Maitland. Το ρεπορτάζ αναφέρει για σφαγές Οθωμανών, εμπρησμούς εβραϊκών συναγωγών, τζαμιών ενώ αποδίδει τον ξεσηκωμό  του Βραχωρίου, της “Πρωτεύουσας  της Αιτωλίας” στην οργή των Ελλήνων για τον αποτρόπαιο θάνατο  με  απαγχονισμό από τους Οθωμανούς του Πατριάρχη Γρηγόριου του E  που έγινε μερικούς μήνες νωρίτερα ανήμερα του Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη. Κανένα πλοίο δεν πλέει στο Μεσολόγγι  και Αιτωλικό. Κανένα  χωρίς “υπό την σημαία του Σταυρού”:

Journal de la province de Limbourg182112july

Ακόμα πιο γρήγορα αντανακλαστικά και έμφαση στο γεγονός έδειξε η  “Le Constitutionel”. Από τις 7 Ιουλίου και μάλιστα στην πρώτη της σελίδα, αναφέρεται διεξοδικά στο γεγονός βασισμένη στις ίδιες πηγές:

leconstitutionel leconstituel1821

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3625 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.