Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  4:52 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 19:27

«Αχελώος: Η λογική της Εκτροπής ή η Εκτροπή της λογικής;»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Ιερόθεος Ζαχαρίας αναφέρεται στις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει στην περιοχή, η πιθανή εκτροπή του Αχελώου

Μετά από δύο χρόνια

λειτουργίας της Σχολής Τοπικής Ιστορίας «Αθανάσιος Παλιούρας», η ΓΕΑ συνεχίζει για 3η συνεχή τα μαθήματα της σχολής. Χθες πραγματοποιήθηκε το πρώτο μάθημα για τη νέα χρονιά με αντικείμενο τον Αχελώο και την εκτροπή του. Συγκεκριμένα, ο τίτλος ήταν «Αχελώος: Η λογική της Εκτροπής ή η Εκτροπή της λογικής». Παράλληλα, πριν την έναρξη του μαθήματος γινόταν και οι σχετικές εγγραφές. Ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών Ιερόθεος Ζαχαρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρία, «η εκτροπή του Αχελώου είναι παράλογη»! Οι λόγοι με βάση τους οποίους τεκμηριώνει την άποψή του ο κ. Ζαχαρίας στη «Σ», είναι ότι «η εκτροπή είναι αντίθετη από κάθε επιστημονική άποψη και είναι και σε βάρος του περιβάλλοντος της Αιτ/νιας. Μπορεί να εξυπηρετεί την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, αλλά σίγουρα δεν εξυπηρετεί την ανάπτυξη της Αιτ/νιας» σημείωσε ο κ. Ζαχαρίας, ο οποίος συνέχισε λέγοντας πως «αν η Θεσσαλία δεν διαχειρίστηκε σωστά το νερό που διέθετε, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει το ίδιο και με το νερό της Αιτ/νιας». Είναι καθαρά ζήτημα διαχείρισης. Με την σωστή διαχείριση δεν χρειάζεται καθόλου η εκτροπή και οι Θεσσαλοί με το νερό που διαθέτουν μπορούν κάλλιστα να αναπτυχθούν αφήνοντας το νερό της Αιτ/νιας ως έχει».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο κ. Ζαχαρίας

αναφέρθηκε και στις αρνητικές συνέπειες της εκτροπής, υποστηρίζοντας πως «θα είναι πολλαπλές. Οι μελετητές ενδιαφέρθηκαν πολύ για την ανάπτυξη των περιοχών των φραγμάτων, αλλά δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τις περιοχές κάτω από τα φράγματα που είναι κυρίως τα δέλτα και οι κοίτες. Πιστεύω, ότι όταν κρατάς ή αφαιρείς νερό από ένα ποτάμι, τότε του προκαλείς πολλαπλά προβλήματα στο δέλτα, γιατί χρειάζονται το νερό και πρέπει να το διαθέτει όταν πρέπει».

Ένα από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, αν γίνει η εκτροπή, θα είναι η υφαλμίδωση των εδαφών και των υδροφόρων. Δηλαδή, όπως εξηγεί ο κ. Ζαχαρίας «εφόσον δεν θα υπάρχει πολύ νερό να ενισχύει τις υδροφορίες στο δέλτα, τότε θα έχουμε εισροή της θάλασσας στο έδαφος. Ένα άλλο πρόβλημα θα είναι η διάβρωση του δέλτα. Έχει παρατηρηθεί ότι τα φράγματα βοηθούν στο να μην έρχονται αιωρούμενα υλικά προς το δέλτα, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται ολόκληρη η περιοχή και να εισχωρή η θάλασσα στη στεριά, κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και στις νησίδες του Μεσολογγίου και του Λούρου».       

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρία, αρνητικές συνέπιες θα έχει και ο αγροτικός κόσμος της Αιτ/νιας, αφού το σχέδιο διαχείρισης που έχει προταθεί δεν προτείνει την ανάπτυξη των καλλιεργειών στο νομό. Προτείνει ωστόσο την ανάπτυξη στη Θεσσαλία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί, αλλά πιστεύω ότι ζητάνε νερό για να αναπτυχθεί η γεωργία στη Θεσσαλία. Αν θέλουμε ανάπτυξη στην Αιτ/νια, που είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός, πρέπει να αυξηθούν τα αρδευτικά και η καλλιεργήσιμη γη, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί υπό τις προϋποθέσεις της εκτροπής».     

Η εκτροπή του Αχελώου έχει σταματήσει όπως και η σήραγγα της εκτροπής και το φράγμα της Συκιάς. Το όλο ζήτημα εκδικάζεται στο ΣτΕ στις 3 Φεβρουαρίου. Όπως επισήμανε ο κ. Ζαχαρίας «οι Δήμοι της περιοχής, η Περιφέρεια και άλλοι φορείς, αγωνίζονται ώστε να μην γίνει η εκτροπή και με την ομιλία αυτή σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθεί και η κοινωνία, ώστε να βοηθήσει». 

xondros1

Διαβάστηκε 2289 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.