Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:54 μμ
 
wm small
Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 16:58

Το “χαλκούνι Αγρινίου” που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ως βόμβα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας το 1967.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Τα χαλκούνια έχουν συνδεθεί ως τελετουργικό με την Μ. Παρασκευή στο Αγρίνιο. Στο παρόν άρθρο καταγράφεται μία σπάνια περίπτωση, όπου το χαλκούνι το συναντάμε και ως “βόμβα” στο αντάρτικό πόλεων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1967. Όταν έγινε το πραξικόπημα ακολούθησε κύμα βομβιστικών επιθέσεων κατά του καθεστώτος.

Μία από αυτές έγινε στις 30 Νοεμβρίου του 1967. Αρχικά καταγράφεται ως  έκρηξη βόμβας στη στέγη κτιρίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης στα Χαυτεία στη γωνία των οδών Σωκράτους και Ζήνωνος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας διερχόμενης γυναίκας, της Αικατερίνης Μυλωνά.

Το καθεστώς προχώρησε σε πολλές συλλήψεις και σε δίκες. Είχε επικηρύξει τους  Σωτήρη Αναστασιάδη, Μίμη Δαρειώτη και τον Γιάννη Νίκα, οι οποίοι δεν είχαν σχέση με τη βόμβα και αθωώθηκαν σε δίκη αργότερα.

Στις δίκες που ακολούθησαν αποκαλύφθηκε…και το είδος της βόμβας. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ακούστηκε ότι κυβερνητικός παράγοντας χαρακτήρισε τη βόμβα που έπεσε πανομοιότυπη με Χαλκούνι, σαν αυτές που χρησιμοποιούν στους Επιταφίους  του Αγρινίου. Μάλιστα σε διάρκεια στιχομυθίας μεταξύ μάρτυρα και δικαστή ( Στρατοδίκη) σε ερώτηση του Στρατοδίκη ότι υπήρξαν 12 τραυματίες, αντέτεινε ο μάρτυρας ειρωνικά ότι και στο Αγρίνιο κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου οι τραυματίες από τα Χαλκούνια κάθε χρόνο φτάνουν τους 15.

Η παραπάνω στιχομυθία καταγράφηκε στην εφημερίδα Ταχυδρόμος στις 8-4-1970. Σίγουρα ζητήματα για διερεύνηση είναι  το αν ένα χαλκούνι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βόμβα στην ταράτσα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ποιος το άναψε και πως πρόλαβε να διαφύγει αφήνοντας πίσω θύματα. Πάντως με το δημοσίευμα αυτό προκύπτει ότι το “Χαλκούνι Αγρινίου” θεωρήθηκε βομβιστικό μέσον από το καθεστώς της εποχής και όχι μόνο ένα αθώο πυροτέχνημα για το έθιμο της Μ. Παρασκευής…

Πηγές:

Εφημερίδα Ταχυδρόος

Ελευθεροτυπία,

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=6710

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2442 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.