Παρασκευή, 17η Μαίου 2024  1:08 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 18:36

Πέρασε στις αντλίες της Αιτωλοακαρνανίας η πτώση της τιμής του πετρελαίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προοδευτική όμως η μείωση παρά την κατακρήμνιση της τιμής πετρελαίου 

Τράβηξαν «χειρόφρενο» οι Αιτωλοακαρνάνες οδηγοί παρά τις μειώσεις των τιμών στα καύσιμα. Στο 30% η πτώση της δουλειάς στα βενζινάδικα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν τις τελευταίες ημέρες λόγω των εξελίξεων του κορονοϊού και της ραγδαίας εξάπλωσής του. Ωστόσο στην ελληνική αγορά δεν είδαμε ακόμα αυτή τη σημαντική υποχώρηση των τιμών παρά μόνο τις τελευταίες ώρες.

Οι τιμές των καυσίμων έπεσαν και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά οι οδηγοί έχουν τραβήξει «χειρόφρενο»! Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Δημοσθένη Κακούρη: «από τα μέσα Φεβρουαρίου που η τιμή της βενζίνης ήταν περίπου στο 1,67 το λίτρο πλέον έχει φτάσει στο 1,53 και αναμένεται και επιπλέον μείωση. Αυτό οφείλεται στον κορονοϊό κυρίως, αλλά και στην διαμάχη Ρωσίας με τις χώρες του ΟΠΕΚ που έχουν το πετρέλαιο. Επίσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει φτάσει στην Αιτωλοακαρνανία στα 97 λεπτά και αναμένεται και μεγαλύτερη πτώση» .

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο κ. Κακούρης διαπιστώνει σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας πως παρά το γεγονός ότι η μείωση των τιμών στα καύσιμα πέρασε στις αντλίες οι οδηγοί έχουν τραβήξει «χειρόφρενο» στα αυτοκίνητά τους με αποτέλεσμα να καταγράφεται πτώση στα πρατήρια υγρών καυσίμων της τάξης του 30%!

«Υπάρχει ελεύθερη πτώση στη δουλειά μας παρά τις μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, η οποία προσδιορίζεται στο 30%. Ο κόσμος δεν κυκλοφορεί με τα αυτοκίνητά του και αυτό αποτυπώνεται» τόνισε ο κ. Κακούρης.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών στον κλάδο των βενζινοπωλών είναι πως αν συνεχιστεί η πτώση μπορεί την επόμενη Τρίτη η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να είναι 1,48 – 1,49 ευρώ, συμπληρώνοντας πως: «ο καταναλωτής θα πληρώνει 1 ευρώ την βενζίνη ακόμα και αν όλοι μηδενίσουν το κέρδος τους. Οι μειώσεις δεν περνάνε στο 1 ευρώ, περνάνε στο υπόλοιπο μισό ευρώ. Επειδή υπάρχει υπέρμετρη φορολόγηση οποιαδήποτε πτώση των τιμών θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση. Θα έχουμε μεγάλη πτώση στην κατανάλωση άσχετα από την τιμή επειδή δεν θα γίνονται μετακινήσεις μόνο και μόνο από τα σχολεία. Δεν αντέχουμε άλλη ύφεση».  

Πλαφόν στη βενζίνη και πρόστιμα στις εταιρείες πετρελαιοειδών αν δεν ρίξουν τις τιμές

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προειδοποιεί τις εταιρείες του κλάδου των πετρελαιοειδών με πρόστιμα αν δεν ρίξουν τις τιμές μετακυλίοντας στις αντλίες την πτώση του αργού πετρελαίου.

Προχθές οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ κατρακύλησαν έως και 30% εντός της συνεδρίασης σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Από τα περίπου 45 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο μειώθηκε ακόμη και στα 31 δολάρια, για να διαμορφωθεί αργότερα σε υψηλότερα επίπεδα στα 36 δολάρια το βαρέλι. Οι τελικές τιμές της αμόλυβδης κανονικά θα πρέπει να υποχωρήσουν τις επόμενες μέρες κατά 20%. Το υπουργείο προσδοκά μία υποχώρηση σταδιακά στο επόμενο δεκαήμερο ώστε η βενζίνη από τα 1,567 ευρώ να πέσει στα 1,35 ευρώ το λίτρο.

Συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως προανήγγειλε και ο Άδωνις Γεωργιάδης έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους των τιμολογίων αγοράς σε πρατήρια προκειμένου να διαπιστώσουν κρούσματα αισχροκέρδειας. Δηλαδή αν βενζινάδικα ή εταιρείες εμπορίας αγοράζουν με χαμηλές τιμές χονδρικής και συνεχίζουν να πωλούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα.

Πληροφορίες λένε πως αν το υπουργείο Ανάπτυξης δεν διαπιστώσει προοδευτική μείωση των τιμών τότε στο επόμενο κύμα των ανατιμήσεων δεν αποκλείεται να επιβάλει πλαφόν στις τιμές πώλησης των καυσίμων. Δηλαδή να ορίσει ανώτατες τιμές στις αντλίες προκειμένου περιορίσει τις κερδοσκοπικές πρακτικές της αγοράς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ραδιοφωνική εκπομπή δήλωσε χθες σχετικά με το θέμα: «Η μείωση των τιμών του πετρελαίου πρέπει να περάσει στον καταναλωτή. Υπάρχει ήδη μία μείωση περίπου 5% στη βενζίνη, 7% στο diesel και 10% στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν είναι η μείωση που βλέπουμε στις διεθνείς αγορές. Θέλει κάποιες μέρες για να περάσει αυτή η μείωση και στους Έλληνες καταναλωτές. Θα περάσει γιατί αν δεν περάσει θα βάλουμε αυστηρά πρόστιμα».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Οι τιμές των καυσίμων αρχίζουν και πέφτουν ραγδαία. Ήδη έχουμε πρατήρια με 1,379, 1,382 και 1,389! Οι έλεγχοι συνεχίζονται. Οι μειώσεις των Διεθνών Τιμών θα περάσουν στον καταναλωτή».

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 998 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.