Τρίτη, 21η Μαίου 2024  1:17 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 13:55

Αιτωλοακαρνανία: Τίτλοι τέλους για το Φορέα Διαχείρισης των Natura

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ φέρνει τη διάλυση των 36 Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών

Προς κατάργηση και  ο Φορέας Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και Ακαρνανικών Ορέων

Απαξιώνει Φορείς όπως αυτόν Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και Ακαρνανικών Ορέων το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Φορέας της Αιτωλοακαρνανίας Φώτης Περγαντής

Αναβρασμός επικρατεί σε φορείς ανά την Ελλάδα, όπως αυτόν Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και Ακαρνανικών Ορέων, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης με περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχετικά με την προετοιμασία ενός νέου νόμου – πλαισίου για το περιβάλλον με αντικείμενο νέες ρυθμίσεις που θα αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τις προστατευόμενες περιοχές, τις οικιστικές πυκνώσεις και τους δασικούς χάρτες.

Επί της ουσίας το νομοσχέδιο, που βρίσκεται από χθες μέχρι τις 18 Μαρτίου σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και την  υπαγωγή της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών σε έναν εποπτευόμενο από το υπουργείο Περιβάλλοντος οργανισμό καθώς και την ανάθεση σημαντικού αριθμού των σημερινών αρμοδιοτήτων των φορέων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες. Στους κατά τόπους φορείς, όπως αυτός της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, o οποίος απέκτησε πρόσφατα αρμοδιότητα σε όλες τις περιοχές Natura της Αιτωλοακαρνανίας, θα υπάρχει ένας διαχειριστής από το υφιστάμενο προσωπικό μαζί με μια συμβουλευτική επιτροπή, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κεντρικά βάση των εισηγήσεων των διαχειριστών.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και Ακαρνανικών Ορέων Φώτης Περγαντής μιλώντας στη «Σ» στάθηκε περισσότερο στην ανάγκη να υπάρξει ομαλή μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο.  «Στο νομοσχέδιο για να υλοποιηθεί η πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς να κάνω κάποια κριτική, πρέπει να προσεχθούν όλα τα βήματα, καθώς η μετάβαση από το σημερινό καθεστώς στο νέο απαιτεί πάρα πολύ διεξοδική προσαρμογή και καλή νομική κάλυψη, διότι αυτή την στιγμή υλοποιούνται προγράμματα, έχουν υπογραφεί συμβάσεις με διαφόρους αναδόχους, που αφορούν τα προστατευόμενα αντικείμενα. Συνεπώς μέσα σε όλες αυτές τις διαδικασίες πρέπει να υπάρχει άριστη νομική κάλυψη για όλα τα θέματα ακόμη και τις λεπτομέρειες για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες. Δεν αρκεί μόνο ένας νόμος χωρίς να προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες».

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ πολλών άλλων ο Φορέας Διαχείρισης που ωρίμασε από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο τις μελέτες των έργων συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, που θα βελτιώσουν την περιβαλλοντική και αλιευτική κατάσταση της Λιμνοθάλασσας και κατέχουν σήμερα προεξάρχουσα θέση στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού…

Οι αντιδράσεις των φορέων

Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: Αδικεί τους Φορείς Διαχείρισης το Υπουργείο

Οι  περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Greenpeace, MEDASSET, WWF εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή ανακοίνωση:

Μετά τη συνάντηση, για την οποία ευχαριστούμε τον Υπουργό, κυκλοφόρησε ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «Ανεπαρκής η δράση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών». Αναφορικά με το μονομερές αυτό κείμενο, οι οργανώσεις δηλώνουν τα παρακάτω:

  • Το σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών που βασίζεται στους Φορείς Διαχείρισης έχει προσφέρει αξιοσημείωτο έργο στην προστασία των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας και αυτό παρά την έλλειψη σταθερής χρηματοδότησης και κεντρικού συντονισμού εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου.
  • Τα προβλήματα που αντιμετώπισε το υπάρχον σύστημα ήταν, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης των Φορέων Διαχείρισης και της απροθυμίας για ουσιαστική προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών από διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας και εν πολλοίς καθρεφτίζουν ανεπάρκειες της Διοίκησης.
  • Το σημείωμα που διακινήθηκε από το ΥΠΕΝ στις 13 Φεβρουαρίου αδικεί ένα σύστημα και πολλούς ανθρώπους, ανάμεσά τους και τις Διοικήσεις των Φορέων Διαχείρισηςόπως και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που στελέχωσαν πολλά από τους Διοικητικά Συμβούλια, που έδωσαν διαχρονικό αγώνα για την αποτελεσματική προστασία και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείριση του οικολογικού πλούτου της Ελλάδας, σε εποχές που η Διοίκηση έδειχνε ολιγωρία για έναν τόσο σημαντικό για την Ελληνική φύση θεσμό.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιφυλάσσονται για ειδικότερα σχόλια επί του νέου συστήματος, όταν τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και γίνουν γνωστές οι αναλυτικές αλλαγές που φαίνεται να προωθούνται.

«Ψέματα και αλήθειες»

Το Υπουργείο συκοφαντεί με αισχρά ψεύδη τους Φορείς, λέει ο Πανελλαδικός Σύλλογος των Φορέων

Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, καταγγέλλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι «λοιδορεί χυδαία με απίστευτα ψέματα» και πως «επιχειρεί να δικαιολογήσει τη σχεδιαζόμενη διάλυση των Φορέων, συκοφαντώντας με αισχρά ψεύδη τόσο τις Διοικήσεις όσο και τους εργαζόμενούς τους, χωρίς να έχει βασιστεί σε καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση και αξιολόγηση».

Σε ανακοίνωσή του, αντιπαραθέτει επιτυχίες και άριστες αξιολογήσεις για το έργο του και καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα του Υπουργείου αναφέρει μεταξύ άλλων:

Ψέμα: «οι Φορείς Διαχείρισης όπου υπήρχε χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ σε πολλές περιπτώσεις δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τους σχετικούς πόρους».

Απάντηση: από τα 166 έργα που ενέταξαν οι Φ.Δ. στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο 2007-2013 (ΕΠΠΕΡΑΑ) υλοποιήθηκαν τα 121 με ποσοστό υλοποίησης φυσικού αντικειμένου100% και μέσο ποσοστό απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων 74%. Κατά περίπτωση το ποσοστό απορρόφησης φτάνει έως και 95% ανά Φ.Δ.

-Ψέμα : «Τα Διοικητικά Συμβούλια των 36 Φορέων σπανίως έχουν απαρτία για να συνεδριάσουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στοιχειώδης συντονισμός και σχεδιασμός στη δράση τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι πρόεδροι των ΔΣ ζουν μόνιμα και εργάζονται σε περιοχές εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά από την έδρα του Φορέα.

Απάντηση: ουδέποτε αποτέλεσε πρόβλημα η απόσταση μεταξύ του τόπου διαμονής των Προέδρων των ΔΣ και της έδρας των Φ.Δ., οι οποίοι σημειωτέον προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους. Τα ΔΣ συνεδριάζουν όπως προβλέπει ο νόμος και ουδέποτε αποτέλεσε τροχοπέδη στην υποβολή προτάσεων, π.χ. σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Προφανώς δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία του Φ.Δ. με τους Προέδρους αλλά και με τα μέλη των ΔΣ, όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο. Καταθέτουμε, ωστόσο, το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των Φ.Δ. ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ δεν έχει παρουσιαστεί σχεδόν ποτέ (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) στα 15 έτη λειτουργίας τους.

-Ψέμα: «μικρές, ατελείς διοικητικές δομές που απασχολούν μερικούς υπαλλήλους (συνήθως γραμματείς, φύλακες και κάποιους επιστήμονες), οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο επιστημονικό και διαχειριστικό έργο των φορέων…».

Απάντηση: οι εργαζόμενοι των Φορέων Διαχείρισης έχουν αποκτήσει τεράστια εμπειρία και εξειδικευμένη τεχνογνωσία, καθώς πέραν από άριστοι γνώστες των προστατευόμενων περιοχών ευθύνης τους, πέραν των σχέσεων που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με τους κατοίκους των περιοχών τους, έχουν υλοποιήσει και ολοκληρώσει με επιτυχία 2 επιχειρησιακά προγράμματα (ΕΠΠΕΡ 2000-2006, ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013, ΠΕΠ (2007-2013), προγράμματα Interreg, Life, ενώ τρέχουν τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, LIFE, INTEREGG, ΠΕΠ και πολλά άλλα.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 776 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.