Παρασκευή, 17η Μαίου 2024  2:18 πμ
 
wm small
Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020 20:38

Για τα βιορευστά του Μεσολογγίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων της περιοχής Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για την ποιότητα ζωής και την ύπαρξη βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου. Η αναμφισβήτητη αυτή αλήθεια επιχειρείται να υπονομευθεί, να υποβαθμισθεί και εν τέλει να ακυρωθεί από το εν εξελίξει «έγκλημα» που διαπράττει όμιλος επιχειρηματιών με την εγκατάσταση – δημιουργία και αναμενόμενη λειτουργία εργοστασίων ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ στην περιοχή μεταξύ Μεσολογγίου και Ευηνοχωρίου.

Οι δημότες Μεσολογγίου με πολύχρονη εμπειρία σε αγώνες νικηφόρους απέναντι σε απόπειρες ανάλογης καταστροφής της περιοχής μας (Πετροχημικά σε Γαλατά και Νεοχώρι – Ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο – Αλυκοποίηση του συνόλου της Λιμνοθάλασσας κ.α.) αγωνίζονται από το 2017 κατά της λειτουργίας μονάδων ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ.

Η Επιτροπή Αγώνα κινητοποιεί κάθε ενεργό πολίτη με συγκροτημένο, οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο.

  • Διεκδίκησε από την Ελληνική Πολιτεία (Κυβέρνηση-Περιφέρεια).
  • Αγωνίστηκε για την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Πέτυχε Ομόφωνο Ψήφισμα Καταδίκης της λειτουργίας ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου το 2017.
  • Οργάνωσε μαζική κινητοποίηση Δήμου-Φορέων-Πολιτών επί τόπου στις εγκαταστάσεις των ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ το Σεπτέμβριο 2017.
  • Παρουσίασε στους πολίτες την εξέλιξη των αγωνιστικών ενεργειών στο Τριπούτειο Πολιτιστικό Κέντρο το 2018 με παρέμβαση της Ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα και δημόσια συζήτηση.
  • Επεξεργάστηκε και αξιοποίησε κάθε νομική και διαδικαστική πληροφόρηση – δυνατότητα – δικαίωμα από το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό δίκαιο.
  • Συναντήθηκε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος (2018).
  • Πέτυχε το 2018 την αλλαγή της Ελληνικής Νομοθεσίας για τη λειτουργία Εργοστασίων ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ, αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ.
  • Κορυφαία ενέργεια και καθοριστικής σημασίας για την τύχη των ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ αποτέλεσε η υποβολή ΑΝΑΦΟΡΑΣ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 0827/2018, η εξέταση της οποίας πραγματοποιήθηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στις Βρυξέλλες.

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα του Μεσολογγίου (με ομόφωνα υποστήριξη του Δήμου και των Φορέων-Συλλόγων) παρόντες συμμετέχοντες (PETITIONAIRE) ήταν η νομικός Όλγα Δασκαλή – Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μεσολογγίου του Δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου και ο εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συμεών Γκόρπας, δημοσιογράφος-οικονομολόγος.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΦΟΡΕΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ

ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Υγρότοπος και Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο υγρότοπο της ανατολικής Μεσογείου, την δεύτερη μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Ευρώπης. Από τους σημαντικότερους προορισμούς στην Ευρώπη για birdwatching. Έκταση άνω των 300.000 στρεμμάτων, στην οποία ζουν 290 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 70 βρίσκονται στον κατάλογο των αυστηρά προστατευόμενων.

  • 11 διεθνούς σημασίας υγροβιότοπους της Συνθήκης Ραμσάρ
  • έχει καταχωρηθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά
  • έχει χαρακτηριστεί “Ειδική προστατευόμενη περιοχή” με τη Σύμβαση της Βαρκελώνης
  • περιλαμβάνεται στον κατάλογο περιοχών του δικτύου “Natura 2000”.
  • Τμήματα του υγροτόπου έχουν χαρακτηρισθεί “Διατηρητέα μνημεία της φύσης” και “Καταφύγια Θηραμάτων”
  • περιλαμβάνεται το “Βιογενετικό Απόθεμα” του δάσους του Φράξου.

Το πρόβλημα:

Χωροθετήθηκαν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά, εντός της προστατευόμενης περιοχής (Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού).

Εντός του κάμπου Ευηνοχώριου. Σε απόσταση αναπνοής από την λιμνοθάλασσα (250 μόλις μέτρα).

Εντός πλημμυρικής ζώνης της λεκάνης του ποταμού Ευήνου με δείκτη δυνητικής πλημμύρας υψηλό.

Παραβλέπονται εντελώς οι αρχές της προφύλαξης και της πρόληψης του άρθρου 191 ΣΛΕΕ, καθώς και οι οδηγίες 2011/92/ΕΕ και 2008/1/ΕΚ αφού η κεντρική διοίκηση εσφαλμένως επέτρεψε να αδειοδοτηθούν βιομηχανικές μονάδες εντός προστατευόμενης περιοχής, χωρίς να υπάρχει μελέτη που να δικαιολογεί τους λόγους εγκατάστασης των μονάδων σε περιοχή υψηλής παραγωγικότητας, χωρίς να συνταχθεί ειδική οικολογική αξιολόγηση, χωρίς να υπάρχει τοπικό χωρικό σχέδιο με χρήσεις γης, χωρίς ορνιθολογική μελέτη, με μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με παραπλανητικά στοιχεία:

Σκόπιμα και παραπλανητικά λάθη της μελέτης

α.   Αναφέρεται σε άλλη περιοχή που απέχει 200 χιλιόμετρα

β.   Περιγράφει για τον κάμπο του Ευηνοχωρίου περιγράφοντας τον ως ορεινό όγκο

γ.   Παρουσιάζει μελέτη διασποράς ρύπων μιας εβδομάδας, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος για να καταλήξει κάποιος σε ασφαλή συμπεράσματα

δ.   Δελεάζει με πολλές θέσεις εργασίας, όταν τα συστήματα είναι αυτοματοποιημένα και δουλεύουν μόνο 1-2 φύλακες.

Εξαπάτηση και εσκεμμένη σύγχυση:

Υπήρξε απάτη με την πρώτη ύλη. Οι πρώτη μελέτη μιλούσε νια βιομάζα που υποτίθεται θα προμηθεύονταν από νεικοιάζουσες εκτάσεις, ενώ με τις τρεις τροποποιήσεις άλλαξαν παντελώς την πρώτη ύλη σε βιορευστά (τηγανέλαια) καθώς και την μεθοδολογία, οπότε σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε λόγος, παρά απαγόρευση, να χωροθετηθούν εντός προστατευμένων περιοχών.

Οι πολίτες το έμαθαν όταν τα εργοστάσια άρχισαν να χτίζονται. Αυτό δημιούργησε κοινωνικά κινήματα και συντονισμένη αντίδραση από όλους τους τοπικούς φορείς: Δήμο Μεσολογγίου, Τοπική Κοινότητα, Σωματεία Εργαζομένων, Τεχνικό Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος, Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς του τόπου είναι ενάντια σ’ αυτήν την δήθεν ανάπτυξη ΚΑΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ.

Η διοίκηση είναι αυτή που κακώς έδωσε την άδεια και αυτή που οφείλει να την ανακαλέσει! Αυτή την στιγμή βιάζεται η λογική μας, αφού όλοι ακόμα και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναγνωρίσει ότι κακώς έγινε εκεί η χωροθέτηση, αλλά δεν προχωρεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε ανάκληση.

Παραβιάζονται οι οδηγίες 92/43/EOK και 2009/147/BCκαι Συμβάσεις Βέρνης, της Βόννης και του Ρίοκαθώς η εγκατάσταση αυτών των ρυπογόνων μονάδων προκαλεί μη αναστρέψιμους κινδύνους για το οικοσύστημα, αφού η λειτουργία των 4 εργοστασίων έχει ετήσια εκπομπή -52 τόνους οξειδίων του αζώτου που αναλογεί στην ετήσια λειτουργία 46.000 πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Αυτό σε μια περιοχή 36.000 κατοίκων. Πράγμα που σημαίνει σταδιακό θάνατο των απειλούμενων ειδών που βρίσκουν καταφύγιο στην ιστορική λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

Λόγω του επείγοντος και του κρίσιμου της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ζητάμε:

Την άμεση άρση όλων των αδειών των μονάδων αυτών,

Την άμεση διακοπή τωνεργασιών τους

Την εκ βάθρων επανεξέταση των αδειοδοτήσεών τους

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

Η επιχειρηματολογία της ΑΝΑΦΟΡΑΣ από την Όλγα Δασκαλή, μετεκμηριωμένες νομικές και περιβαλλοντικές παραδοχές, με αδιάσειστα στοιχεία, με στέρεες αναλύσεις της κοινοτικής νομοθεσίας δημιούργησαν ένα άκρως ευνοϊκό κλίμα για την υπεράσπιση των θέσεων του Μεσολογγίου. Σπουδαία βοήθεια προσέφερε η προβολή VIDEO με αποκαλυπτικές εικόνες από το οικοσύστημα του Μεσολογγίου και το διαπραττόμενο έγκλημα των Βιορευστών.

Η αντιπροσωπεία του Μεσολογγίου με ευέλικτες συντονισμένες και απολύτως πετυχημένες συνεργασίες-συναντήσεις-συνέργειες με τους Έλληνες και ξένους Ευρωβουλευτές πέτυχαν μία πρώτη ΝΙΚΗ ουσίας για την οριστική ακύρωση-ανάκληση λειτουργίας των εργοστασίων ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ.

Η ΝΙΚΗ του Μεσολογγίου λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία αφού σε υποθέσεις τεράστιας οικολογικής σπουδαιότητας που συζητήθηκαν στην ίδια συνεδρίαση (καταστροφή Λιμνοθάλασσας Murcia -ΙΣΠΑΝΙΑ εδώ και 30 χρόνια – Κίνδυνοι γιγαντιαίων διαστάσεων από πυρηνικά εργοστάσια και τοξικά απόβλητα σε ΒΕΛΓΙΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ με επιπτώσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους) η COMMISSION (η Κυβέρνηση δηλ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αποφάσισε πριν τη Συνεδρίαση στο 19 Φεβρ. να ΚΛΕΙΣΕΙόλες τις υποθέσεις. Μόνο το Μεσολόγγι και η Murcia παρέμειναν ΑΝΟΙΧΤΕΣ.

Η ΝΙΚΗ του Μεσολογγίου δεν οφείλεται μόνο στα επιχειρήματα και τις προσπάθειες της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ του ΔΗΜΟΥ, των ΦΟΡΕΩΝ αλλά και στις αποτελεσματικές παρεμβάσεις ξέων Ευρωβουλευτών από την Ιταλία, Μάλτα, Σουηδία, Δανία, Λιθουανία, Γαλλία που δημιούργησαν κύμα συμπαράστασης προς το Μεσολόγγι και έπεισαν τελικά το Προεδρείο της Επιτροπής Περιβάλλοντος να πάει κόντρα στην απόφαση της COMMISSIONκαι να εγκρίνει τη συνέχιση της υπόθεσης ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ (ΑΝΟΙΧΤΗ υπόθεση).

Οι επόμενες εξελίξεις είναι η παραπομπή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος VirginiusSinkeritsius (Λιθουανός) της υπόθεσης ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ για διαβουλεύσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση ανάκλησης-λειτουργίας ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ.

Σημαντική βοήθεια υπήρξε από τα μέλη-Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ), Πέτρο Κόκκαλη (ΣΥΡΙΖΑ), Κ.Νικολάου-Αλαβάνο (Κ.Κ.Ε.), οι οποίοι συμπαραστάθηκαν ενεργά συνεχώς και έμπρακτα με την Αντιπροσωπεία Μεσολογγίου.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 707 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.