Κυριακή, 19η Μαίου 2024  1:56 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 16:54

«Κατάκτηση» της Καλάνας Ορεινού Βάλτου (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την «κατάκτηση» της οροσειράς της Καλάνας, βουνό του Δήμου Αμφιλοχίας, έβαλε σαν «στόχο» της η Ομάδα Πεζοπορίας-ορειβασίας Ορεινού Βάλτου και σε συνεργασία με ορειβατικούς συλλόγους, την πέτυχε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019.

Συνολικά περίπου εκατό ορειβάτισσες και ορειβάτες, μέλη των ορειβατικών συλλόγων Άρτας-Πάτρας-Κορίνθου-Αγρινίου-Αγράφων και Ομάδας Βάλτου συγκεντρώθηκαν πρωΐ-πρωΐ στο Παλιό Χαλκιόπουλο.

Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαλκιοπούλων κ. Βασίλης Ταλιούρας και ο εκ μέρους του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου κ. Οδυσσέας Προύντζος από τα ξημερώματα άναψαν φωτιά και ετοίμασαν πλούσιο σε θερμίδες πρωϊνό με ντόπια εδέσματα για τους «κατακτητές» του βουνού!

Οι ορειβάτες μετά το πρωϊνό μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες και ξεκίνησαν για την όμορφη εκδρομική τους περιπέτεια.

Η πρώτη ομάδα με οδηγό τον έμπειρο ορειβάτη και γνώστη της Καλάνας Χριστόφορο Καραγεώργο ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ορειβατικού συλλόγου Κορίνθου και έχει καταγωγή από το Χαλκιόπουλο, έκανε την μεγαλύτερη και πιο δύσκολη διαδρομή. Από το Παλιό Χαλκιόπουλο ανέβηκε και περπάτησε στην κορυφογραμμή του βουνού και κατέβηκε στον Εμπεσό.

Η δεύτερη ομάδα ανέβηκε και περπάτησε στην κορυφογραμμή μέχρι τους «τρεις πύργους» στην μέση περίπου της πορείας προς Εμπεσό, και επέστρεψε στην αφετηρία το Παλιό Χαλκιόπουλο.

Η Τρίτη ομάδα επέλεξε την πιο ρομαντική ίσως διαδρομή του βουνού! Απ’ το παλιό Χαλκιόπουλο περπάτησαν στο μονοπάτι που επί έξι αιώνες ακολουθούσαν πεζοί οι προσκυνητές στον Άγιο Ανδρέα τον Ερημίτη. Μέσα από πυκνό δάσος ελατιών, μικρά ξέφωτα και απότομους γκρεμούς έφθασαν στην σπηλιά όπου μόνασε ο Άγιος.

Απόλαυσαν την μοναδική θέα της ανατολικής πλευράς της Καλάνας, της τεχνικής λίμνης των  Κρεμαστών, τις χιονισμένες κορυφές των βουνών της Ευρυτανίας και Ηπείρου.

Στην επιστροφή η ομάδα έκανε παράκαμψη και επισκέφθηκε την μικρή εκκλησούλα των Αγίων Ταξιαρχών χτισμένη στην μέση ενός γκρεμού.

Επέστρεψαν στο Παλιό Χαλκιόπουλο ακολουθώντας τον χωματόδρομο, που έγινε πριν 40-50 χρόνια,ο οποίος καταλήγει στο ξέφωτο της «Αγραπιδούλας», είκοσι λεπτά πριν τον Άγιο Ανδρέα.

Στην Τρίτη ομάδα συμμετείχε και ο Βασίλης Ντελής του Ορειβατικού συλλόγου Αγρινίου που διετέλεσε πρόεδρος επί δώδεκα χρόνια και αντιπρόεδρος άλλα τρία. Επί της προεδρίας του κτίστηκε το εξαιρετικής κατασκευής καταφύγιο του συλλόγου δυνατότητας 60 ατόμων στις πλαγιές του όρους Παναιτωλικού. Ο Βασίλης έγραψε και το βιβλίο «30 Χρόνια Ορειβατικός σύλλογος Αγρινίου»,  την πληρέστερη καταγραφή που θα μπορούσε να γίνει για τις δραστηριότητες του συλλόγου.

Το λεωφορείο του Συλλόγου Άρτας και πολλά ιδιωτικά αυτοκίνητα με ορειβάτες άλλων συλλόγων,άτομα που συμμετείχαν στις ομάδες δύο και τρία, το απόγευμα κατευθύνθηκαν στον Εμπεσό όπου έφθασε και η πρώτη ομάδα που έκανε την πορεία στην κορυφογραμμή.

Στην συνάντησή τους σε εστιατόριο του χωριού αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους από την ορειβασία τους στην Καλάνα, καθώς και κινητά τηλέφωνα και f/b. Υποσχέθηκαν ότι σύντομα θα ξανάρθουν να περπατήσουν πάλι στα κοντινά-αλλά άγνωστα για τους πολλούς-φανταστικά μέρη που «κρύβει» η περιοχή του Ορεινού Βάλτου του Δήμου Αμφιλοχίας.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 863 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.