Κυριακή, 23η Ιουνίου 2024  2:02 πμ
 
wm small
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 19:23

«Σχίνος Αιτωλίας»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Γιαννούλας Λέρη-Αντωνίου στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το βράδυ της Δευτέρας 30 Σεπτέμβρη στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων, στην παλιά Δημοτική αγορά Αγρινίου, παρουσιάστηκε στο κοινό το ιστορικό βιβλίο της Δασκάλας κυρίας Γιαννούλας Λέρη-Αντωνίου για την κοινότητα Σχίνος της Αιτωλίας.

Την παρουσίαση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγρινίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Σχινιωτών και οι εκδόσεις “i-write”.

Tην όλη εκδήλωση συντόνισε με άψογο τρόπο ο κύριος Βασίλης Τσώνης, Αξιωματικός ε.α.

Καλωσόρισε το κοινό, μίλησε για την συγγραφέα και το έργο της και έδωσε τον λόγο στην κυρία Παπαγεωργίου Μαρία, Αντιδήμαρχογια τα πολιτιστικά θέματα του Δήμου Αγρινίου, η οποία αφού συνεχάρη την κυρία Λέρη ευχήθηκε το βιβλίο της νάναι καλοτάξιδο.

Ακολούθως ο παρουσιαστής γνωστός Διδάκτορας Ιστορίας κύριος Ιωάννης Γ. Νεραντζής, μίλησε για το έργο της κυρίας Λέρη και κατατόπισε το κοινό σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου.

Οι ηθοποιοί   Γιούλη Μαρούση και Γιώργος Τάτσης  διάβασαν  επιλεγμένα κομμάτια από το βιβλίο, ενώ οι  παραβρισκόμενοι στην γεμάτη αίθουσα άκουγαν με προσοχή, μάλιστα αρκετοί-κυρίως πιο ηλικιωμένοι- επιδοκίμαζαν συγκινημένοι, νεύοντας καταφατικά ακούγοντας τις παλιές ιστορίες του χωριού τους.

Στο τέλος των ομιλιών ο κύριος Τσώνης ερώτησε αν κανείς από το ακροατήριο θέλει να πει ή να ρωτήσει κάτι, και μία κυρία(Δασκάλα Ιωαννίδου) σηκώθηκε πολύ συγκινημένη και αφού συνεχάρη την κυρία Λέρη διηγήθηκεπως υπηρέτησε στον Σχίνο, σαν πρωτοδιόριστη δασκάλα στην δεκαετία του 60.

Με το πέρας της εκδήλωσης η κυρία Λέρη υπέγραψε το βιβλίο της σε πολλούς που με ενδιαφέρον το προμηθεύτηκαν.

Έξω από την αίθουσα έγινε κέρασμα αναψυκτικών και εκλεκτών γλυκισμάτων.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την παρουσίαση του Δρ. Ιωάννη Γ. Νεραντζή, που ήταν εξαιρετικά κατατοπιστικός για το βιβλίο και την συγγραφέα.

…………………………..

Η πρόκληση για την ανάλυση και την βιβλιοκριτική παρουσίαση τού περιεχομένου τού βιβλίου, τιτλοφορούμενον, ΣΧΙΝΟΣ  ΑΙΤΩΛΙΑΣ – ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, τής συναδέλφισσας εκπαιδευτικού κυρίας ΓαννούλαςΛέρη-Αντωνίου, είναι να  προσπαθήσω να σάς καταστήσω κατανοητόν τον υπάρχοντα στο βιβλίο της αυτό συνδυασμού τού βιωματικού στοιχείου με το φαντασιακό στοιχείο τής συγγραφέως. Γιατί εν τέλει, σε κάθε βιβλίο εκείνο που καταγράφουμε είναι ό,τι έχει χαραχθεί βαθειά και στον νού και στην ψυχή μας και εν τέλει ό,τι έχει χαραχθεί στη μνήμη μας που πλέον συνιστά τον φαντασιακό κόσμο τού παρελθόντος, τού ιστορικού συλλογικού παρελθόντος δηλαδή που βιώσαμε ως άτομα και τον εναποθέσαμε σε βιβλίο στην βιβλιοθήκη τού μυαλού μας, με τίτλο Ιστορία και Μνήμη.

………………..

Αναφέρομαι στην αξία αυτού τού βιβλίου τής Γιαννούλας Λέρη: Αυτή η τοπογραφική μελέτη, ως η ίδια προσδιορίζει το περιεχόμενον τής συγγραφής της, εντάσσεται στον κύκλο ενός νέου κλάδου τής ιστορικής επιστημολογίας, που ανέδειξε την Συλλογική Μνήμη σε πολύτιμη Ιστορική Πηγή και δημιούργησε και έναν νέον επιστημολογικό κλάδο την λεγόμενη Προφορική Ιστορία.

……………….

Αυτή ακριβώς τη δουλειά τού ιστορικού που αξιοποιεί στη συγγραφή του τη Συλλογική Μνήμη, την έκανε επαξίως η συγγραφέας Γιαννούλα Λέρη στο δικό της βιβλίο:  Αξιοποίησε τις δικές της βιωματικές εμπειρίες, αλλά και τις δικές της μνήμες που έζησε συλλογικά με τους άλλους συγχωριανούς της, τις κατέγραψε στη φαντασιακή της μνήμη και τώρα εμείς τις έχουμε να φαντάζουν γραμμένες στο δικό της βιβλίο, όχι όμως ως μυθιστορία αλλά ως γεγονοτολογική ιστορία, συμπληρωμένη και με φωτογραφικό υλικό, νέα πηγή τής ιστορίας και αυτό, και βεβαιώς βιβλίο με εντέλεια ολοκληρωμένης μελέτης καθότι αξιοποιείται σε αυτό και όλη η σχετική υπάρχουσα βιβλιογραφία.

…………………

   Ιστορική πηγή για να γραφτεί αυτό το νέο κεφάλαιο τής Δημογραφικής Ιστορίας τής ΑιτωλοΑκαρνανίας στέκεται και αυτή η τοπογραφική μελέτη τής Γιαννούλας Λέρη που έχω την τιμή να την προλογίζω και βέβαια να σας την παρουσιάζω σήμερα εκδομένη σε βιβλίο.

………………….

   Γράφοντας η Γιαννούλα Λέρη για την Τοπική Ιστορία τού χωριού Σχίνος, καταδεικνύει ότι o γεωγραφικός χώρος τής περιοχής Ταμπακόμυλος στο βαθύπεδο τού Αγρινίου κοντά στον ποταμίσκο Ερημίτσα έχει μετατραπεί σε ιστορικόν χώρο· δηλαδή σε χώρο όπου έχουμε πλέον την ιστορική κατοίκηση εκείνων τών οικογενειών που πρωταρχικά εγκαταλείπουν το χωριό τους Μυρίκη Ευρυτανίας και ιδρύουν το χωριό Σχίνοςστήν περιοχή Ταμπακόμυλος κοντά στον ποταμίσκο Ερημίτσα στο βαθύπεδο τού Αγρινίου, στον Νομό ΑιτωλοΑκαρνανίας.

……………………

Το βιβλίο είναι γραμμένο αφενός με την εφαρμογή τής επιστημολογίας που προϋποθέτει η συγγραφή μιάς μελέτης Τοπικής Ιστορίας.

Αφετέρου, το βιβλίο είναι γραμμένο στο πνεύμα που απαιτεί η επιστημολογία αυτής που πλέον ονομάζεται »Ολική Ιστορία».

-Ενδιαφέρον προκαλεί η αναφορά σε όλα τα μικροτοπωνύμια που συνιστούν το τοπίο τής περιοχής Ταμπακόμυλος όπου εγκαθιδρύθηκε το χωριό Σχίνος.

-΄Εχουμε αναφορά στην ιστορικοκοινωνική εξέλιξη τού τοπίου της περιοχής Ταμπακόμυλου και του χωριού Σχίνος.

-Γίνεται αναφορά στο μητροπολιτικό ευρυτανικό χωριό «Μικρό Καστράκι» ή «Μυρίση», την προγονική κοιτίδα τών κατοίκων τού Σχίνου Αιτωλίας.

-Η ερευνήτρια δεν αρκείται στην ιστορία μόνον τού χωριού Σχίνος. Κάνει εκτενή ιστορική αναφορά στην ιστορία τού Βραχωριού (Αγρινίου), καθώς και στο λιμναίο βαθύπεδο τού Αγρινίου, κατά την περίοδο τής Τουρκοκρατίας, αλλά και μετεπαναστατικά, με αναφορές σε ποικίλα και ενδιαφέροντα ιστορικά θέματα.

-Μια φωτεινή ακτίνα τού κύκλου τών περιεχομένων τού βιβλίου είναι το κεφάλαιο για την ιστορία τής εκπαίδευσης και το ιστορικό ίδρυσης τού Δημοτικού Σχολείου τού χωριού Σχίνος.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

agrinionews,gr

Διαβάστηκε 1200 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News