Τετάρτη, 26η Ιουνίου 2024  8:10 πμ
 
wm small
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 17:21

Απελευθέρωση Αγρινίου: Αναλυτικά οι κρίσιμες ώρες από 12 έως 14 Σεπτέμβρη 19

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η απελευθέρωση του Αγρινίου την 14η Σεπτέμβρη 1944 έγινε ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις. Παραθέτουμε αναλυτικά το χρονικό και τις κρίσιμες ώρες:

12-9-1944

Απόγευμα: Ο Θεόδωρος Καλλίνος Αρμάμπεης με το Γραματέα περιοχής Δυτικής Στερεάς Θανα΄ση Χαντζή φτάνουν στην Καμαρούλα, σταθμό διοίκησης του 1/42 Τάγματος.

Βράδυ: Επιτροπή από το Αγρίνιο ζητά συνάντηση για διαπραγματεύσεις. Ορίζεται η Νέα Αβόρανη και φτάνουν εκεί οι αντιμαχόμενες πλευρές καθώς και ο Παπαποστόλης ως διαμεσολαβητής.

13-9-1944

Απόγευμα αργά: Γίνεται δεύτερη συνάντηση μέσα στο Αγρίνιο στην Πλατεία Μπέλου στο σπίτι του Σκαρλίγκου. Εκεί γίνεται η τελική συμφωνία των όρων παράδοσης της πόλης.

08:00μμ:

Είσοδος τμημάτων ΕΛΑΣ στην πόλη Ανατολικά

Απελευθέρωση φυλακισμένων.

14-9-1944

πρωί: Η πόλη είχε ήδη εκκενωθεί από τα Τάγματα Ασφαλείας. Συσσώρευση κόσμου στους κεντρικούς δρόμους με ελληνικές σημαίες σε κεντρικούς δρόμους και την πλατεία.

11:00 π.μ. : Είσοδος και παρέλαση  στρατιωτών του ΕΛΑΣ σε κεντρικούς δρόμους της πόλης

-Ομιλίες και χαιρετισμοί πρωταγωνιστών

-Ακολούθησε η σύσταση προσωρινού Λαϊκού Δημοτικού Συμβουλίου

-Εθνικός ύμνος.

Μεσημέρι: Απόσυρση δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη του Αγρινίου και παραμονή τους. Αναχώρηση τμημάτων αυτών για Ναύπακτο, Άμφισσα.

Πηγή: Κ.Νικολακόπουλος,   «Αντιστασιακά και άλλα θέματα»

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3955 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News