Σάββατο, 18η Μαίου 2024  4:31 μμ
 
wm small
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 18:53

Κοινή Γεωργική Πολιτική και περιβαλλοντική ολοκλήρωση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών ανησυχιών στην Κοινή Γεωργική Πολιτική στοχεύει στην αποφυγή των κινδύνων υποβάθμισης του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των αγρο-οικοσυστημάτων.

Περίπου το ήμισυ της γης της ΕΕ καλλιεργείται. Η γεωργία είναι σημαντική για το φυσικό περιβάλλον της ΕΕ.

Η γεωργία και η φύση αλληλεπιδρούν μεταξύ τους:

  • Η γεωργία συνέβαλε κατά τη διάρκεια των αιώνων στη δημιουργία και διατήρηση μιας μοναδικής υπαίθρου. Η διαχείριση της γεωργικής γης αποτελεί θετική δύναμη για την ανάπτυξη της πλούσιας ποικιλίας τοπίων και οικοτόπων, συμπεριλαμβανομένου ενός μωσαϊκού δασικών εκτάσεων, υγροτόπων και εκτεταμένων εκτάσεων ανοιχτής υπαίθρου.
  • Η οικολογική ακεραιότητα και η γραφική αξία των τοπίων καθιστούν τις αγροτικές περιοχές ελκυστικές για την ίδρυση επιχειρήσεων , για χώρους διαβίωσης και για επιχειρήσεις τουρισμού και αναψυχής .

Οι δεσμοί μεταξύ του πλούτου του φυσικού περιβάλλοντος και των γεωργικών πρακτικών είναι πολύπλοκοι. Πολλοί πολύτιμοι βιότοποι στην Ευρώπη διατηρούνται με εκτατική καλλιέργεια και ένα ευρύ φάσμα άγριων ειδών βασίζεται σε αυτό για την επιβίωσή τους. Αλλά οι ακατάλληλες γεωργικές πρακτικές και η χρήση γης μπορούν επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους, όπως:

  • τη ρύπανση του εδάφους, του νερού και του αέρα
  • κατακερματισμό των οικοτόπων
  • απώλεια άγριας ζωής

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) εντόπισε τρεις τομείς προτεραιότητας για δράση για την προστασία και την ενίσχυση της αγροτικής κληρονομιάς της ΕΕ:

  • τη βιοποικιλότητα και τη διατήρηση και ανάπτυξη των «φυσικών» γεωργικών και δασοκομικών συστημάτων και των παραδοσιακών γεωργικών τοπίων
  • τη διαχείριση και τη χρήση του νερού
  • αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η ΚΓΠ εξασφαλίζει ότι οι κανόνες της είναι συμβατοί με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και ότι τα μέτρα της ΚΓΠ προωθούν την ανάπτυξη γεωργικών πρακτικών που προστατεύουν το περιβάλλον και προστατεύουν την ύπαιθρο. Οι αγρότες ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να διαδραματίζουν θετικό ρόλο στη διατήρηση της υπαίθρου και του περιβάλλοντος.

Αυτό επιτυγχάνεται με:

  • την ενίσχυση των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που προωθούν οικολογικά βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, όπως τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα.
  • ενισχύοντας τη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς νόμους με την επιβολή κυρώσεων για τη μη τήρηση αυτών των νόμων από τους γεωργούς, μέσω της μείωσης των πληρωμών στήριξης από την ΚΓΠ.
Διαβάστηκε 664 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία