Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:03 πμ
 
wm small
Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019 15:01

Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης, μέσα από τη λογοτεχνική ματιά του Αγρινιώτη στιχουργού Γ. Κλεφτογιώργου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο σπουδαίος Αγρινιώτης στιχουργός Γιώργος Κλεφτογιώργος, που κρύβεται πίσω από μεγάλες επιτυχίες γνωστών και αγαπημένων ερμηνευτών, δεν θέλει να περιορίσει το πηγαίο ταλέντο του στη συγγραφή,  μόνο στους στίχους τραγουδιών…

Για καλή τύχη του αναγνωστικού κοινού, ο Γιώργος Κλεφτογιώργος εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με εικόνες και ιστορίες από την Ελλάδα του τελευταίου μισού αιώνα. Το βιβλίο «Κράτησε κανένας για ταξί;» , που θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Η πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας στην αλλαγή του 20ού με τον 21ο αιώνα μέσα από μια απολαυστικά ρεαλιστική και ενίοτε αλληγορική περιγραφή καταστάσεων που σημάδεψαν την καθημερινότητα, τις επιλογές μας και την αισθητική της χώρας.

Οι καταβολές και οι μνήμες ενός κόσμου από τον Εμφύλιο και αργότερα τη Χούντα, που κυνηγήθηκε, έζησε στην αφάνεια, στη φτώχεια και στον αποκλεισμό και ξαφνικά βρέθηκε στο προσκήνιο. Πόσο έτοιμος ήταν να διαχειριστεί τις αλλαγές; Πώς τις βίωσε; Πώς τις ενσωμάτωσε στην καθημερινότητά του;

Οι επιδοτήσεις, η εκμετάλλευση των «κουτόφραγκων», το Χρηματιστήριο, οι βίλες και τα πανάκριβα αυτοκίνητα ήταν το ξεφάντωμα μιας κοινωνίας ή η δικαίωση ενός καταπιεσμένου λαού; Και τι έμεινε από όλα αυτά; Πόσο λυτρωτικό ή πόσο πικρό μπορεί να είναι το γέλιο που αφήνουν οι σελίδες του βιβλίου, αν σκεφτούμε τι ακολούθησε στη συνέχεια;
Και τελικά, πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Κράτησε κανένας για ταξί ή θα γυρίσουμε με τα πόδια;

Βιογραφικά στοιχεία

O Γιώργος Κλεφτογιώργος γεννήθηκε στην Αμφιλοχία και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ ανέκαθεν διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με την πόλη του Αγρινίου.

Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ασχολήθηκε με τη στιχουργική διανύοντας σημαντική διαδρομή στην ελληνική δισκογραφία, με περισσότερα από τριακόσια τραγούδια.
Συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες, όπως οι: Γιάννης Σπανός, Αντώνης Βαρδής, Χρήστος Νικολόπουλος, Σοφία Βόσσου, Νίκος Κυπουργός, Φίλιππος Πλιάτσικας, Διονύσης Τσακνής, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Θοδωρής Παπαδόπουλος κ.ά.

Τα τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από επίσης κορυφαίους ερμηνευτές, όπως οι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Νταλάρας, Στράτος Διονυσίου, Δημήτρης Μητροπάνος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σωκράτης Μάλαμας, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Αντώνης Καλογιάννης, Πασχάλης Τερζής, Μανώλης Λιδάκης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Μελίνα Κανά κ.ά.
Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, γράφοντας στίχους για την ταινία «Όλα είναι δρόμος».
Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη έχει ήδη κυκλοφορήσει με πρόλογο του Μάνου Ελευθερίου το βιβλίο του με τίτλο «Τι χρώματα να βάλω στη φωνή μου», στο οποίο έχει συγκεντρώσει τους στίχους από εβδομήντα δύο αγαπημένα τραγούδια του.

agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 2188 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.