Τρίτη, 5η Μαρτίου 2024  4:08 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 17:37

Α.Σ. Μεσολογγίου Ναυπακτίας «Η Ένωση»: 80 χρόνια στο πλευρό των αγροτών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με ισχυρό σύμμαχο των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αλλά και σε πυλώνα της τοπικής ανάπτυξης, έχει εξελιχθεί  ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η Ένωση».

Εδώ και 80 χρόνια εξακολουθεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε όλη την παραγωγική διαδικασία, εξοπλισμένος με το κατάλληλο προσωπικό και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Άλλωστε η φιλοσοφία του συνεταιρισμού και ο σκοπός του είναι μέσα από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει να προσδίδει αξία στο μόχθο των αγροτών, προσφέροντάς του προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή ποιότητα και ανταποδοτικό όφελος.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του συνεταιρισμού Θεόδωρο Ζαφειρίου, μέσω της ολοκληρωμένης συλλογικής και καθετοποιημένης συνεργασίας «Η Ένωση» προσπαθεί να μειώσει το κόστος παραγωγής έως 10% και ταυτόχρονα να βελτιστοποιήσει την αποδοτικότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα προσφέρει ολοκληρωμένη διαχείριση της εκμετάλλευσης που περιλαμβάνει όλες τις φάσεις της καλλιέργειας από την επιλογή της, την διαχείριση κάθε λογής εισροών (εφόδια, ανθρώπινο δυναμικό κ.ο.κ) έως την διαχείριση της διάθεσης του παραγόμενου προϊόντος συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων υποστηρικτικών, χρηματοδοτικών, αναπτυξιακών και επενδυτικών υπηρεσιών.

Με αφορμή τον εορτασμό των 80 και πλέον χρόνων της καθ’ όλη την φετινή καλλιεργητική περίοδο θα προσφέρει σε αποκλειστικότητα νέα προϊόντα θρέψης, φυτοπροστασίας και ενίσχυσης της παραγωγής.

Επίσης θα παρέχει και νέες καινοτόμες υπηρεσίες, όπως η εξατομικευμένη ενημέρωση-συμβουλευτική με ευρυζωνικά μέσα για τους παραγωγούς της, που θα τους καθοδηγεί για τις αναγκαίες καλλιεργητικές επεμβάσεις, θα τους ενημερώνει για τους δυνητικούς κινδύνους και έκτακτες καταστάσεις που ενδεχομένως θα βρεθεί η καλλιέργειάς τους.

Παράλληλα θα τους προτείνει λύσεις, οι οποίες θα προσδώσουν υπεραξία στην παραγωγή τους.

80 χρόνια παρουσίας

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας ΄΄Η Ένωση΄΄ έχει μία μακρά παράδοση άνω των 80 χρόνων στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Περίπου μία δεκαετία μετά την ίδρυσή του το 1937 μετατρέπεται σε δευτεροβάθμια οργάνωση με την επωνυμία  «Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου» και το 1975 ενσωματώνοντας την περιοχή της Ναυπακτίας μετονομάζεται σε «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου-Ναυπακτίας». Το 2012 σύμφωνα και με τον νέο νόμο 4015/2011 μετατράπηκε σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό με την νέα

Ημερομηνία σταθμός της τότε Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου ήταν τον Αύγουστο του 1953 με την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου των Κεντρικών Γραφείων και  Αποθηκών στο Μεσολόγγι, έδρα μέχρι και σήμερα του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Τα νέα κεντρικά γραφεία και αποθηκευτικοί χώροι πρόσφεραν για την εποχή εκείνη αρκετές καινοτόμες υπηρεσίες στους αγρότες της περιοχής.

Έχοντας πάντα ως στόχο και σκοπό την εξυπηρέτηση των αγροτών, την δεκαετία του 80 «Η Ενωση» εφάρμοσε ένα ευρύτατο αναπτυξιακό και επενδυτικό πλάνο αποκτώντας και εκσυγχρονίζοντας τα ξηραντήρια καλαμποκιού Βάλισσας-Λεσινίου, συνολικής χωρητικότητας και επεξεργασίας 12.000 τόνων, κατασκευάζοντας νέο ξηραντήριο καλαμποκιού δυναμικότητας 2.000 τόνων στην περιοχή του Ευηνοχωρίου και τέλος υλοποιώντας την μεγαλύτερη επένδυση στην περιοχή των Οινιαδών, κατασκευάζοντας το μοναδικό εκκοκκιστήριο Βάμβακος στην Δυτική Ελλάδα. Οι επενδύσεις αυτές ήταν φυσικό να αλλάξουν τον χάρτη των καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας νέες δυνατότητες και καλλιεργητικές διεξόδους και ευκαιρίες στους Αγρότες της ευρύτερης περιοχής.

Ακολούθησε η διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων πώλησης αγροτικών εφοδίων του συνεταιρισμού και των αποθηκευτικών κέντρων διανομής, με παρουσία σε 12 και πλέον Δημοτικές Κοινότητες, εξυπηρετώντας περισσότερους από 13.000 παραγωγούς.

Το 2002 η «Ένωση» προχώρησε σε ακόμη μία μεγάλη επένδυση, κατασκευάζοντας στην περιοχή της Σταμνάς Αιτωλοακαρνανίας, εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών, δίνοντας την δυνατότητα στο προϊόν των παραγωγών της περιοχής να ξεπεράσει τα εθνικά μας σύνορα και να εισέλθει σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού.

Ένα χρόνο αργότερα προχωρά στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας συσκευασίας ελαιολάδου στην περιοχή των Παπαδατών Μακρυνείας παράγοντας το ομώνυμο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Μακρυνεία».

Επενδύσεις μέσω κρίσης

Η πρώτη επένδυση αναφέρεται στο εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών με τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης γραμμής παραγωγής, την επέκταση των αποθηκευτικών χώρων και την κατασκευή νέου κτηρίου με νέα γραμμή παραγωγής μικροσυσκευασίας, παστερίωσης, εκπυρήνωσης και παρασκευής delicatessen προϊόντων ελιάς, πλασάροντας προϊόντα με τον διακριτικό τίτλο ‘’Αιτωλική Γη’’.

Η δεύτερη επένδυση αναφέρεται στην εγκατάσταση Φ/Β πάρκων άνω του 0,5MW, στις στέγες των κτηρίων του συνεταιρισμού.

Η Τρίτη και μεγαλύτερη επένδυση αναφέρεται στην κατασκευή του Εργοστασίου παραγωγής σύνθετων ζωοτροφών ‘’Αιτωλία’’, το οποίο προσφέρει στους κτηνοτρόφους υψηλής ποιότητας ζωοτροφές σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές καλύπτοντας μια ευρύτατη γκάμα για όλα τα παραγωγικά ζώα,  απορροφώντας παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας προστιθέμενη αξία στους ημεδαπούς παραγωγούς.

ypaithros.gr

Διαβάστηκε 3588 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία