Σάββατο, 6η Ιουλίου 2024  9:17 μμ
Σάββατο, 08 Αυγούστου 2015 13:08

Πως συνέδεσε ο γλύπτης Θόδωρος την Ιστορία με το Σήμερα στην εκδήλωση Μνήμης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια από τις αξιοσημείωτες παρουσίες στην εκδήλωση μνήμης για τα 71 χρόνια από το κάψιμο του Αγίου Βλασίου από τους Γερμανούς ήταν εκείνη του διεθνούς φήμης γλύπτη Θόδωρου Παπαδημητρίου. Η τελευταία του επίσημη εμφάνιση ήταν στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών που εδρεύει στο Αγρίνιο.

Στον Άγιο  Βλάση λοιπόν, ο γλύπτης έκλεισε την εκδήλωση μνήμης με μια ενδιαφέρουσα ομιλία που έβαλε τα πράγματα σε άλλη διάσταση. Εστίασε την σύνδεση της ιστορίας με το τώρα. Αυτό που καταλάβαμε ήταν ότι αυτό που πρέπει να θυμόμαστε από μια τέτοια καταστροφή, πέρα από τον ιστορικό πυρήνα των γεγονότων και τους θλιβερούς πρωταγωνιστές είναι ΠΩΣ κατάφεραν οι άνθρωποι των κοινοτήτων που επλήγησαν από το μηδέν θα ξαναχτίσουν  τη ζωή τους και σε δεύτερο βαθμό τις κοινότητες τους μέσα από τις στάχτες τους.

Ποιο ήταν το μέγεθος της καταστροφής, που βρήκαν καταφύγιο οι άνθρωποι, πως ανασυντάχθηκαν, ποιες διαδρομές ακολούθησαν. Σε αυτή την περίπτωση η ιστορία αποτελεί πρακτική πρόταση για το  Σήμερα. Η απλή  ανακύκλωση των γεγονότων δεν βοηθάει.

Μέρος της  εποικοδομιστικής αυτή προσέγγισης ήταν και η αποφώνηση της ομιλίας του, όπου αναφέρθηκε στο πόσο ενεργές οικονομικές ήταν οι συγκεκριμένες Κοινότητες, πριν υποστούν την ολοκληρωτική καταστροφή. “Πρέπει τον προβολέα να τον βάλουμε στις επόμενες γενιές” ανέφερε χαρακτηριστικά:

πηγή: http://agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 3065 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News