«Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια φτιάξε… λεμονάδα» προτρέπει η παροιμιώδης φράση και η Δώρα Σταμούλη από το Αγρίνιο ενώ βίωνε αντίξοες καταστάσεις, εν μέσω μάλιστα εγκλεισμού από την COVID-19, δημιούργησε τον Απρίλιο του 2020 την Ομάδα «Γυναίκες εν δράση» στο Facebook.
Πέντε χρόνια αργότερα, η Ομάδα αριθμεί 9.500 μέλη και η Δώρα Σταμούλη δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει την απήχηση του εγχειρήματος. Η διάθεση για επικοινωνία μετεξελίχθηκε σε κάτι ακόμα πιο δυνατό που, σε αρκετές περιπτώσεις, εκφράζεται με ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά.
Η πρόσφατη προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα αναγκαία για να ορθοποδήσει ένα ζευγάρι το σπίτι του οποίου παραδόθηκε στις φλόγες στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου στάθηκε αφορμή να συνομιλήσουμε με την ιδρύτρια και διαχειρίστρια της ομάδας που έχει συμπαραστάτη την Αναστασία Ζήση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Google τις επικρότησε με ειδικό βραβείο για το εξαιρετικό επίπεδο του διαχειριστικού ελέγχου που πετυχαίνουν. Άλλωστε, δεν είναι απλή υπόθεση να ελέγχεις αμέτρητες αναρτήσεις καθημερινά, να ξεχωρίζεις τις επείγουσες και να δίνεις προτεραιότητα για δημοσίευση, φροντίζοντας, παράλληλα, η έκβαση να είναι θετική, την ώρα που έχεις αφιερωθεί στην οικογένεια και ανταποκρίνεσαι σε απαιτητικές επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Η Δώρα Σταμούλη και η Αναστασία Ζήση
Το περιεχόμενο της κουβέντας μας με τη Δώρα Σταμούλη, μητέρα δύο παιδιών, αγγίζει ευαίσθητες χορδές. Γυναίκες που σε συνθήκες απόλυτης ένδειας δεν είχαν να ταΐσουν τα παιδιά τους βρήκαν στην ομάδα ουσιαστική στήριξη και όταν οι ίδιες ορθοπόδησαν βοήθησαν, με τη σειρά τους, άλλες γυναίκες που δεν έβρισκαν από που να πιαστούν. Το πιο συγκινητικό, όπως μας περιέγραψε η ιδρύτρια της ομάδας, είναι να βλέπεις ότι η προσφορά γίνεται από το υστέρημα των μελών που συναισθάνονται και θέλουν να πάρουν το βάρος από τους ώμους συνανθρώπων μας και να τους δώσουν ώθηση να δουν τη ζωή αλλιώς. «Γινόμαστε μια γροθιά όταν προκύπτει ανάγκη», μας ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται ενισχύονται από το επιστημονικό προσωπικό δομών του Δήμου Αγρινίου, όπως ο Ξενώνας Γυναικών, καθώς όπως σημείωσε η Δώρα Σταμούλη η συνεργασία είναι εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα. Με την ευκαιρία ευχαρίστησε και τον κ. Χρήστο Παπαδημητρίου η εταιρεία του οποίου αφιλοκερδώς μεταφέρει ό,τι έχει προσφερθεί σε όλη την Αιτωλοακαρνανία και αλλού, για να καλυφθούν σοβαρές ανάγκες.
Οι πολύ δραστήριες γυναίκες της ομάδας συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στην εύρεση εργασίας, καθώς η ζήτηση και η προσφορά καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και η αμφίδρομη σχέση είναι αποτελεσματική. Ακόμα και η αναζήτηση κατοικίας έχει στεφθεί με επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις.
Η Δώρα Σταμούλη κατόρθωσε με τη θετική της στάση απέναντι στη ζωή και με «καρδιά» να δημιουργήσει μια Κοινότητα που προσφέρει αξιοπρόσεκτο έργο, με την ουσιαστική συμβολή των μελών της.
Φωτογραφία αρχείου: Από παλαιότερη εκδήλωση της Ομάδας «Γυναίκες εν δράση» στο Αγρίνιο
Φόνη Γερμενή
sinidisi.gr