Πέμπτη, 27η Μαρτίου 2025  10:28 μμ
Τρίτη, 25 Μαρτίου 2025 11:26

Ποια επαγγέλματα θα εξαφανίσει η τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα 10 χρόνια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και απειλεί να καταργήσει θέσεις εργασίας αντικαθιστώντας την ανθρώπινη παρουσία είτε ολοκληρωτικά, είτε εν μέρει.

Σύμφωνα με προβλέψεις του Censis Confcooperative Focus μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, εκατομμύρια εργαζόμενοι μόνο στην Ιταλία θα εκτεθούν στον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης. Από αυτούς, έως και 6 εκατομμύρια θα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο αντικατάστασης, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα πρέπει να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στα καθήκοντά του.

Η μελέτη του Confcooperative Focus Censis με τίτλο Τεχνητή νοημοσύνη και άνθρωποι: ποιος θα εξυπηρετήσει ποιον; υπογραμμίζει, ότι οι πιο εκτεθειμένοι σε αυτόν τον κίνδυνο κατά την επόμενη δεκαετία είναι κυρίως οι εργαζόμενοι που σήμερα εκτελούν πνευματικά καθήκοντα που μπορούν να αυτοματοποιηθούν.

Πιο συγκεκριμένα, αυτά είναι:

  • Μαθηματικός
  • Λογιστής
  • Τεχνικοί οικονομικής διαχείρισης
  • Στατιστικοί τεχνικοί
  • Ειδικοί στην καλλιγραφία
  • Bursars και ταμίες
  • Eκτιμητές, εκτιμητές κινδύνου και εκκαθαριστές
  • Tεχνικοί τραπεζικών εργασιών
  • Eιδικοί στη διαχείριση και τον έλεγχο ιδιωτικών και δημόσιων εταιρειών

Ποιοι θα «συμπληρωθούν»

Κάποιοι θα κληθούν να αυξήσουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους, ώστε να είναι σε θέση να κυριαρχήσουν στην τεχνητή νοημοσύνη και να δημιουργήσουν συμπληρωματικότητα μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.

  • Διευθυντές οικονομικών και διοίκησης
  • Διευθυντές της οργάνωσης, της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων και των εργασιακών σχέσεων
  • Συμβολαιογράφοι
  • Δικηγόροι, νομικοί εμπειρογνώμονες σε δημόσιους φορείς
  • Δικαστές
  • Ειδικοί στα οικονομικά συστήματα
  • Κλινικοί ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές
  • Αρχαιολόγοι
  • Ειδικοί σε θρησκευτικούς κλάδους

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις γυναίκες και τους πτυχιούχους

Από τα δεδομένα που επεξεργάστηκε η Censis προκύπτει μια περαιτέρω κρίσιμη πτυχή, δηλαδή  ότι οι εργαζόμενοι που εκτίθενται περισσότερο στον κίνδυνο υποκατάστασης ή συμπληρωματικότητας είναι εκείνοι που έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.

Περνώντας σε περισσότερες λεπτομέρειες, οι εργαζόμενοι που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου σήμερα (64% του συνόλου) δεν φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και μόνο το 3% από αυτούς έχουν πτυχίο.

Από την άλλη, τα επαγγέλματα με υψηλό επίπεδο υποκατάστασης ή συμπληρωματικότητας (54%) έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 33% έχει πανεπιστημιακό πτυχίο.

Και πάλι, οι εργαζόμενοι που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη συμπληρωματική έλευση της τεχνητής νοημοσύνης στις παραγωγικές τους διαδικασίες έχουν πτυχίο στο 59% των περιπτώσεων, ενώ μόνο απολυτήριο λυκείου στο 29%.

Σύμφωνα με με αυτό το σενάριο, στην Ιταλία το 57% των εργαζομένων που διατρέχουν κίνδυνο είναι γυναίκες.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστηκε 154 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.