Του Κώστα Σακαρέλου
Εφέτος, ήρθε νωρίτερα η άνοιξη στην Ευρυτανία. Την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου του 2025 τα έρημα βουνά της νοτιοανατολικής πλευράς του νομού ξύπνησαν πρόωρα από τον λήθαργό τους, ζωντάνεψαν και ξανάνιωσαν.
Οι έφηβοι του 1ου ΕΠΑΛ της Ναυπάκτου, με την καθοδήγηση και την παρότρυνση των εμπνευσμένων δασκάλων τους, υλοποιώντας σχετικό πρόγραμμά τους, τα επισκέφτηκαν, τα μέτρησαν, τα περπάτησαν, τα αφουγκράστηκαν, ένιωσαν τη φλόγα τους, άκουσαν τους αναστεναγμούς, τους λυγμούς, τους θρήνους και τα παράπονά τους, συσχέτισαν και συνέκριναν την κατάστασή τους με τη δική τους ψυχική κατάσταση, χρησιμοποιώντας ως μονάδα μέτρησης τους χτύπους της καρδιάς τους.
Ολοκληρώνοντας τη μελέτη της ιστορικής περιόδου της Αντίστασης και ειδικότερα τη μάχη της Κουφόβρυσης, επισκέφτηκαν τρία από τα βασικότερα πεδία δράσης, το Κρίκελλο, τη Δομνίστα και τις Κορυσχάδες. Ακολουθώντας νοερά τα βήματα των πρώτων ανταρτών συναντήθηκαν μαζί τους, ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου, στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας. Φεύγοντας από εκεί, ανηφόρισαν για το Νικολίτσι. Από εκεί κινήθηκαν προς τη Γραμμένη Οξυά, όπου ορκίστηκαν πως θα αγωνιστούν πιστά, χύνοντας και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους, για το διώξιμο του εχθρού από την Ελλάδα και για τις ελευθερίες του Λαού, μέχρι να γίνει αυτός νοικοκύρης στον τόπο του.
Από τη Γραμμένη Οξυά, κινούμενοι ολόρραχα στον αυχένα «Σαράντενα» – «Κουμπί» – «Κοκκάλια», έφτασαν στον Άγιο Νικόλαο (Λάσπη) Καρπενησίου. Στη διάρκεια της παραμονής τους στην «καλύβα του Σιαφάκα» χόρτασαν την πείνα τους, επισκεύασαν τα τρύπια άρβυλά τους, ενισχύθηκαν σε δύναμη και τρόφιμα, επιβεβαίωσαν τους στόχους τους και αναχώρησαν για το Κρίκελλο. Την 1η Ιουνίου του 1942, στην τοποθεσία «Κανάβια», στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Κρικέλλου, τους περίμενε ο Κρικελλιώτης δάσκαλος Βασίλης Παπανικολάου.
Αφού τους καλωσόρισε, μπήκε μπροστά κι από μονοπάτια, τους οδήγησε με ασφάλεια στο καλύβι του, που βρισκόταν νοτιοανατολικά του χωριού του, στη θέση «Τσουγκρί», κοντά στην κοίτη του Κρικελλοπόταμου. Εκεί τους φιλοξένησε, με τη συνδρομή μελών της οικογενείας του και στελεχών του ΕΑΜ Κρικέλλου, μέχρι την 7η Ιουνίου του 1942, οπότε και παρέδωσε τη Σημαία του Σχολείου στον πρωταντάρτη Άρη Βελουχιώτη.
Το πρωινό της ημέρας εκείνης τους οδήγησε στον Αϊ – Λια της Δομνίστας, απ’ όπου το τμήμα, σε φάλαγγα κατ’ άνδρα, με τη Σημαία μπροστά, κινήθηκε, σε στρατιωτικό σχηματισμό, μέχρι την πλατεία της Κοινότητας, όπου ο πρωτοκαπετάνιος κήρυξε και επίσημα την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί, με δακρυσμένα μάτια και σιγοψιθυρίζοντας το «Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς …» απότισαν φόρο τιμής στον δάσκαλο Μήτσο Σαξώνη, τον πρώτο Ελασίτη νεκρό του Αντιστασιακού Αγώνα, που έπεσε στη μάχη της Κουφόβρυσης Κρικέλλου, της δεύτερης στη σειρά εναντίον του φασισμού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη σκλαβωμένη Ευρώπη. Ακολούθως, επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο Κρικέλλου, το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στη γειτονική Δομνίστα, καθώς κι εκείνο στις Κορυσχάδες.
Οι νιφάδες του χιονιού, που έπεφταν παιχνιδίζοντας, προσπαθούσαν να κρύψουν τη μαυρίλα του εθνικού διχασμού, όταν στο ντοκιμαντέρ – δημιούργημά τους προβάλλονταν σχετικές μακάβριες εικόνες. Καταλάβαμε τις προθέσεις τους. Ενστικτωδώς, στρέψαμε τα βλέμματά μας στον παρακείμενο Άι – Νικόλα, δώσαμε τα χέρια κι ορκιστήκαμε να μην επιτρέψουμε να ξαναζήσει η χώρα μας στο μέλλον παρόμοιες σκηνές.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς του 1ου ΕΠΑΛ Ναυπάκτου για την πρωτοβουλία τους, κύρια όμως στη Διευθύντριά του κ. Αναστασία Νταλταγιάννη, καθώς και στον φιλόλογο κ. Γιώργο Χαρχαλάκη και την οικονομολόγο κ. Μαρία Μανδέλου, για την ουσιαστική συμβολή τους στην υλοποίηση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος.
Θερμότατα συγχαρητήρια και έπαινοι αξίζουν και στους μαθητές και τις μαθήτριες του εν λόγω Σχολείου, που με την παρουσία τους, την προθυμία τους, τις πρωτοβουλίες και – πάνω απ’ όλα – το ήθος τους, αναζωπύρωσαν την αποσταμένη ελπίδα σε τούτη τη μικρή γωνιά της ευρυτανικής γης, ξαναθυμίζοντας στους λιγοστούς κατοίκους της τις παροτρύνσεις των πρωτοπόρων δασκάλων Μήτσου Σαξώνη, Γιάννη Βράχα, Βασίλη Παπανικολάου και τόσων άλλων:
«Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευτεριά,
σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι,
της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει».
agrinionews.gr