Δευτέρα, 3η Φεβρουαρίου 2025  2:18 πμ
Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2025 23:27

Αστυνομικό Μέγαρο Μεσολογγίου: Χωρίς 2ο όροφο λόγω έλλειψης χρημάτων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Λόγω έλλειψης χρημάτων το νέο αστυνομικό μέγαρο στο Μεσολόγγι μένει, χωρίς το 2ο όροφο,

Στο 90% οι εργασίες και η μεταστέγαση θα γίνει με το δεύτερο όροφο ημιτελή λόγω αύξησης των υλικών και έλλειψης χρημάτων

Από «σαράντα κύματα» έχει περάσει το υπό διαμόρφωση κτίριο των πρώην καπναποθηκών του Μεσολογγίου, όπου θα μεταστεγαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας.

Οι εκτιμήσεις είναι πως εντός του 2025 θα γίνει η μεταστέγαση, αλλά όχι σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα για να διαμορφωθεί ο τελευταίος όροφος του κτιρίου, με αποτέλεσμα όλες οι υπηρεσίες της αστυνομίας να στεγαστούν στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του υπό διαμόρφωση κτιρίου.

Στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί το 90% των εργασιών και μάλιστα τώρα το «βάρος» έχει πέσει στην διαρρύθμιση του εσωτερικού του κτιρίου, αλλά η ανοιχτή «πληγή» πλέον είναι ο δεύτερος και τελευταίος όροφος του κτηρίου. Ο λόγος που ο τελευταίος όροφος του υπό διαμόρφωση κτιρίου «βγήκε εκτός πλάνου» είναι η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών και των υπολοίπων υλικών.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε πως περισσότερα από 35 χρόνια οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας στεγάζονται στον ίδιο χώρο, στο κτίριο δηλαδή που φιλοξενούνται σήμερα, το οποίο έχει κατασκευαστεί πριν από το 1900, όπου αρχικά φιλοξενούσε τα Δικαστήρια.
Μετά τις συνεχείς πιέσεις των συνδικαλιστών της τοπικής αστυνομίας, η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει ζητήσει με κατ’ επείγον έγγραφο την άμεση μεταστέγαση του αστυνομικού μεγάρου στους χώρους των πρώην Καπναποθηκών Μεσολογγίου και σήμερα οι εργασίες στο υπό διαμόρφωση κτίριο σχεδόν ολοκληρώνονται, με «ανοιχτή πληγή» το δεύτερο όροφο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλίας, Χρήστος Τέγας, μιλώντας στη «Σ» για το υπό διαμόρφωση κτίριο, στο οποίο πρόκειται να στεγαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας τονίζει: «οι εργασίες έχουν προχωρήσει πολύ, είναι πάνω του 90%. Στο εσωτερικό του κτιρίου που τρέχουν οι εργασίες διαμορφώνονται οι χώροι με γυψοσανίδα. Η διαμόρφωση γίνεται έτσι ώστε η κάθε υπηρεσία να διαθέτει το δικό της χώρο, τα δικά της γραφεία και γενικότερα να διαθέτει το χώρο που έχει ανάγκη για να λειτουργήσει κατάλληλα.
Το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εργασιών είναι λόγω της μεγάλης αύξησης των οικοδομικών υλικών και γενικότερα των υλικών που χρειάζονται για να γίνουν οι εργασίες και να στεγαστεί στο συγκεκριμένο κτίριο η Διεύθυνση Αστυνομίας της Αιτωλίας είναι ότι δεν φτάνουν τα χρήματα για να ολοκληρωθεί το κτίριο.

Ο τελευταίος όροφος δεν θα φτιαχτεί. Στο όροφο αυτό προβλέπονταν βάση του αρχικού σχεδιασμού να στεγαστούν οι υπηρεσίες της Ασφάλειας Μεσολογγίου. Συνεπώς, δεδομένης της εξέλιξης αυτής όλες οι υπηρεσίες θα στεγαστούν στο ισόγειο του κτιρίου και στον πρώτο όροφο.

Το θετικό είναι πως το υπό διαμόρφωση κτίριο είναι τόσο μεγάλο που δεν πρόκειται να στριμωχτούν οι υπηρεσίες. Παράλληλα, το αρνητικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως αν δεν γίνει τώρα ο τελευταίος όροφος, πότε θα γίνει;

Ο εργολάβος είχε ζητήσει χρηματοδότηση, αλλά δεν βρέθηκαν χρήματα. Το ίδιο πρόβλημα υπήρξε και στο παρελθόν, αλλά τότε παρενέβη ο τότε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Υπουργός Σπήλιος Λιβανός και εξασφαλίστηκαν χρήματα και συνεχίστηκαν κανονικά οι εργασίες. Τώρα όμως δεν εξασφαλίστηκαν χρήματα.

Ο αρχικός σχεδιασμός είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ. Προβλέπονταν περίπου 3 εκατ. ευρώ, αλλά το έργο για το νέο αστυνομικό μέγαρο Αιτωλίας ξεκίνησε με τα μισά χρήματα χωρίς να μάθουμε που πήγαν τα χρήματα που αφαιρέθηκαν από το έργο. Οι εργασίες όμως ξεκίνησαν χωρίς ποτέ να προστεθούν τα χρήματα που «χάθηκαν». Επίσης, ενώ οι εργασίες προχωρούσαν στην πορεία σημειώθηκε αύξηση του κόστους των υλικών και το έργο κινδύνεψε, παρενέβη ο κ. Λιβανός και συνεχίστηκε κανονικά το έργο και τώρα έχουμε το ίδιο πρόβλημα για τον τελευταίο όροφο.
Βέβαια, να τονίσουμε πως είναι βέβαιο πως θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του κτιρίου και εντός του 2025 θα γίνει η μεταστέγαση του αστυνομικού μεγάλο Αιτωλίας στο υπό διαμόρφωση αυτή την στιγμή κτίριο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο εκτιμώ πως θα είναι όλα έτοιμα για την μεταφορά. Εξάλλου οι εργασίες, όπως προαναφέραμε, είναι σε προχωρημένο στάδιο, έχουν ήδη αγγίξει το 90%. Αυτή την στιγμή γίνεται η εσωτερική διαμόρφωση των χώρων για την στέγαση των υπηρεσιών της αστυνομίας.
Ωστόσο, η μη ολοκλήρωση του τελευταίου ορόφου είναι πολύ μεγάλη «πληγή» και φοβάμαι πως αν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ.

Στον εξωτερικό χώρο έχουν γίνει θετικά βήματα, διότι από την πλευρά της οδού Ναυπάκτου ο εξωτερικός χώρος του νέου αστυνομικού μεγάλου είναι έτοιμος, ενώ το πίσω κομμάτι του αύλειου χώρου θέλει ελάχιστη δουλειά για να ολοκληρωθεί, κάτι που φυσικά θα γίνει.

Παράλληλα όμως πραγματοποιήθηκε και ένα ραντεβού με το Δήμαρχο Μεσολογγίου, τον κ. Σπύρο Διαμαντόπουλο, ώστε να συμβάλει ο Δήμος, αν είναι δυνατόν, και να απαλλοτριώσει ένα χώρο που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κτίριο για να δημιουργηθεί δεύτερη είσοδος και έξοδος και να μην υπάρχει μόνο η είσοδος και η έξοδος από την οδό Ναυπάκτου στο νέο αστυνομικό μέγαρο. Γίνονται διαπραγματεύσεις, αλλά τα χρήματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν από το Δήμο Μεσολογγίου.

Το ενθαρρυντικό είναι πως οι χώροι του υπό διαμόρφωση κτιρίου είναι μεγάλοι και παρά την δυσάρεστη εξέλιξη, όπου ο δεύτερος όροφος δεν θα φτιαχτεί, δεν θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα χώρου, δεν θα είναι στριμωγμένοι οι εργαζόμενοι, δεν θα είναι στριμωγμένες οι υπηρεσίες και σαφώς θα είναι πάρα πολύ καλύτερα απ’ ότι είναι σήμερα όπου να υπενθυμίσουμε πως το κτίριο που στεγάζεται σήμερα η Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας είναι προ του 1900».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 61 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.