Παρασκευή, 25η Οκτωμβρίου 2024  11:54 μμ
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2024 19:57

Τα μέτρα που προτείνει η Τροχαία για την αιματοβαμμένη Ε.Ο. Αγρινίου- Θέρμου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το θέμα της οδικής ασφάλειας στο Καινούργιο συζητήθηκε χθες στην συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου με ευρεία συμμετοχή πολιτών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, στον απόηχο της μεγάλης κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Εθνική Οδό Αγρινίου Θέρμου.

Έγινε η αποτίμηση της συμβολικής κινητοποίησης και συζητήθηκαν απόψεις για μέτρα πρόληψης για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Επισημάνθηκαν ελλείψεις στις σημάνσεις για τους διερχόμενους οδηγούς όπως επίσης όλοι αναρωτήθηκαν εύλογα για ποιο λόγο δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών έξω από το ΕΠΑ.Λ Καινουργίου και από το Γυμνάσιο Καινουργίου,ενώ αυτές που υπάρχουν στο 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο έχουν αποχρωματιστεί και θέλουν βάψιμο.

Ο πρόεδρος του Καινουργίου Βασίλης Καραγκούνης παρουσίασε την εισήγηση αξιωματικού της Τροχαίας Αγρινίου προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα την «Τεχνική Αστυνόμευση-Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την άρση της επικινδυνότητας επί της Ε.Ο Αγρίνιου-Θέρμου » η οποία συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2020 και κοινοποιήθηκε στον δήμο Αγρινίου.

Στην εισήγηση γίνεται αναλυτική αναφορά για την πολύ αυξημένη καθημερινή κίνηση , για την ύπαρξη πολλών καταστημάτων, πλατειών εκκλησιών ,σχολείων κλπ, εντός κατοικημένων περιοχών .

Επισημαίνεται ότι απαιτείται επανέλεγχος του φωτισμού σε κάποια σημεία, αντικατάσταση πινακίδων που φέρουν φθορές ,συντήρηση και βάψιμο και επαρκή φωτισμό των διαβάσεων πεζών και των σημείων που συγκεντρώνονται πολίτες.

Επίσης επισημαίνεται ότι λόγω της διαμόρφωσης της οδού και των γεωμετρικών χαρακτηριστικών παρατηρείται η ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων από διερχόμενα οχήματα με αποτέλεσμα την ύπαρξή σημαντικών κινδύνων για τους πεζούς και την συντέλεση πολλών δυστυχημάτων ,αφού αν και υπάρχει σήμανση για τα επιτρεπτά όρια ταχύτητας και διαβάσεις πεζών αυτά δεν γίνονται σεβαστά.

Ο χαρακτηρισμός του δρόμου ως Εθνική Οδό καθώς και η λειτουργία της, περιορίζουν τις παρεμβάσεις που είναι εφικτό για να γίνουν, για την μείωση της ταχύτητας των οχημάτων.

Τα λεγόμενα «σαμαράκια» δεν επιτρέπονται από την κείμενη νομοθεσία στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Για την αποτελεσματική μείωση ταχύτητας των οχημάτων προτείνεται η τοποθέτηση ανακλαστήρων «μάτια γάτας» μόνιμου τύπου(τύπος Ρ) σε παράλληλες λωρίδες εγκάρσια στην κυκλοφορία των οχημάτων σε κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ τους ,ώστε να αποτρέπεται η ανάπτυξη ταχύτητας από τους οδηγούς σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση του 2013.

Εναλλακτικά προτείνεται η τοποθέτηση ταινιών ακουστικής προειδοποίησης κάθετα προς τον άξονα της οδού που κατά την διέλευση των οχημάτων πάνω από αυτήν ακούγεται ένας αρκετά έντονος ήχος που εντείνει την εγρήγορση των οδηγών.

Τα σημεία που προτείνεται να γίνει η τοποθέτηση είναι:

Στις εισόδους κατοικημένων περιοχών

Στις υπάρχουσες και νέες διαβάσεις πεζών

Στα σημεία όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πολιτών (σχολεία, εκκλησίες. πλατείες κλπ)

Σε άλλα σημεία και σε κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των ανακλαστήρων ώστε να μην μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες οι οδηγοί.

Τέλος η Τροχαία προτείνει την τοποθέτηση σταθερών ηλεκτρονικών συσκευών καταγραφής ταχύτητας (ραντάρ) πριν και μετά τους οικισμούς ,

την τοποθέτηση και λειτουργία φωτεινού σηματοδότη (απλό ή διπλό κίτρινο φως το οποίο αναβοσβήνει) ,στις εισόδους και εξόδους των οικισμών

καθώς και την τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων προβολής προειδοποιητικών μηνυμάτων.

Στην ίδια εισήγηση τονίζεται ότι υπάρχουν αστυνομικοί τροχονομικοί έλεγχοι και γίνεται βεβαίωση παραβάσεων του ΚΟΚ .

Κλείνοντας η υπηρεσία ζητά να γίνουν άμεσα οι ενέργειες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να πάψει να υφίσταται η επικινδυνότητα στην Ε.Ο Αγρινίου Θέρμου με τις προτεινόμενες νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και με όποιες άλλες κρίνει η αρμόδια υπηρεσία ότι χρειάζονται,όσο το δυνατόν ταχύτερα γίνεται για την αποφυγή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και για να διασφαλιστεί η δημόσια κυκλοφορία των πεζών ,ειδικά των μαθητών και των οχημάτων για να μην θρηνήσουμε κι άλλα ακόμη θύματα.

Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε με ενέργειες του κοινοτικού συμβουλίου να γίνει πρόσκληση προς τον υπεύθυνο αντιπεριφερειάρχη και την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας ,για αυτοψία στην περιοχή και την απόφαση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων.

https://www.kainourgiopress.gr/ 

Διαβάστηκε 89 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.