Πέμπτη, 3η Οκτωμβρίου 2024  10:24 πμ
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2024 09:39

Άνω Κεράσοβο: Kερδίζει συνεχώς επισκέπτες - Μεγαλώνει η φήμη της «Γιορτής Κάστανου»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Άνω Κεράσοβο: Kερδίζει συνεχώς επισκέπτες όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με τη οποία μεγαλώνει η φήμη της «Γιορτής Κάστανου»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ο Δήμος Αγρινίου, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος και η Τοπική Κοινότητα Άνω Κερασόβου διοργανώνουν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, τη «Γιορτή Κάστανου» στο Άνω Κεράσοβο, με ζωντανή μουσική, άφθονα κάστανα και τσίπουρο, καθώς εδώ και μερικά χρόνια όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν το συγκεκριμένο χωριό και την περιοχή, συχνά συγχαίροντας τους διοργανωτές για την επιτυχημένη εκδήλωση.

Υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθεί, πάντως, για την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, γιατί οι προβλέψεις για τον καιρό το Σαββατοκύριακο δεν είναι καλές, αφού αναμένονται βροχοπτώσεις.

Το συγκεκριμένο χωριό μπορεί να πει κανείς ότι φυλάει «Θερµοπύλες» στον κτηνοτροφικό τοµέα, αλλά και στην καλλιέργεια κάστανου, αφού είναι το µοναδικό χωριό στην περιοχή µε σημαντική παραγωγή κάστανου, ποιοτικού και πολύ γνωστού.

Με την παραγωγή ασχολούνται και νέοι που έχουν επιλέξει να µείνουν στο χωριό και να εργαστούν ενώ υπάρχει κινητικότητα που για ορεινό χωριό μπορεί να κριθεί ως ικανοποιητική.

Την τελευταία τριετία το χωριό επλήγη από κατολισθήσεις από καιρικά φαινόμενα που ήταν σφοδρότερα το 2021 αλλά τα προβλήματα παρέμειναν ειδικά προς την περιοχή του Μεσολογγίου.

Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου πραγματοποιείται η "Γιορτή Κάστανου", όπου ψήνονται κάστανα τοπικής παραγωγής, προσφέρονται εδέσματα και υπάρχει ζωντανή μουσική. Στο χωριό μπορεί κάποιος να βρει παραδοσιακό φαγητό και υπάρχει τοπική επιχείρηση που αξίζει κανείς να επισκεφθεί με εξαιρετική κουζίνα.

Ο ανταγωνισμός, σε κάθε περίπτωση, είναι μεγάλος σε ό, τι αφορά τις γιορτές κάστανου καθώς υπάρχουν στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ξακουστές ανάλογες γιορτές που διοργανώνονται εδώ και πολλά χρόνια κάποιες από αυτές. Περιλαμβάνει τα χωριά Καστάνιτσα, Δολιανά, Άρνα αλλά και την Γραμμένη Οξυά και τον Άγιο Δημήτριο στην Ναυπακτία.

Ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος που διοργανώνει την Γιορτή Κάστανου, μαζί με την Νεολαία Άνω Κερασόβου(έχει λογαριασμό με αυτό το όνομα στο facebook) κάνουν δράσεις όπως το "Καθαρό Χωριό" που πέρυσι τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με του κατοίκους του χωριού για την καθαριότητα του τόπου, το περιβάλλον και την εικόνα του χωριού. Στις Απόκριες το χωριό του Άνω Κερασόβου γίνεται επίκεντρο ενός παραδοσιακού δρώμενου που λέγεται «Μπούλες» και προσελκύει πλήθος κόσμου.

Σε επικοινωνία της «Συνείδησης» με τον πρόεδρο του διοργανωτή Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού κ. Χρήστο Ζολώτα υπήρξε η πληροφόρηση ότι για την (πιθανή) αλλαγή ημερομηνίας θα υπάρξει ενημέρωση στα τοπικά ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα. «Θα έχουμε στην γιορτή τον γνωστό λαϊκό τραγουδιστή Βελισσάρη και θα υπάρχει και μια δεύτερη ορχήστρα για να διασκεδάσει ο κόσμος.

Ο στόχος μας δεν είναι μόνο η γιορτή καθαυτή αλλά η προβολή του προϊόντος μας, του κάστανου, καθώς και η ανάδειξη ενός μοναδικού χωριού σε ό, τι αφορά την θέση, την θέα, τις κλιματικές συνθήκες. Το καλοκαίρι δεν έχουμε ζέστη ενώ και ο χειμώνας δεν είναι σκληρός. Πάνω από όλα έχουμε ένα καστανόδασος 4 χιλιάδων στρεμμάτων με πολύ σημαντικά δασικά προϊόντα, τα οποία θέλουμε να υπάρχουν και να προστατεύεται η αειφορία τους», επισημαίνει ο κ. Ζολώτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν γίνει βήματα για την περιοχή αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. «Στην Γιορτή Κάστανου την δική μας έρχονται άνθρωποι από Αθήνα, Πάτρα, Αγρίνιο φυσικά αλλά και άλλες περιοχές. Σταδιακά μπαίνουμε στον χάρτη τέτοιων εκδηλώσεων όπως και άλλα μέρη της Στερεάς και της Πελοποννήσου που κάνουν ανάλογες γιορτές εδώ και χρόνια.

Στον τόπο μας υπάρχει δραστηριότητα και η πλατεία του χωριού φιλοξενεί 5 καταστήματα, ως παραδοσιακά καφενεία αλλά και για φαγητό. Τα τρία τελευταία χρόνια έχει ανοίξει και μια οργανωμένη επιχείρηση στο φαγητό που είναι ανοιχτή κάθε μέρα σε γιορτές και καλοκαιρινούς μήνες και 3 μέρες την εβδομάδα τον υπόλοιπο καιρό. Υπήρχε και ένα ταβερνάκι προς την πλευρά του δρόμου προς Μεσολόγγι.

Εκεί ο πρόβλημα είναι η κατολίσθηση που έχει γίνει στον δρόμο και που μέχρι να φανεί αν συνεχίζεται μας έχει ειπωθεί ότι δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις. Τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει βρέξει πολύ και μένει να δούμε αν μπορεί να αποκατασταθεί ο δρόμος», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κερασόβου.

*Η Κοινότητα Άνω Κερασόβου είναι κοινότητα του Δήμου Αγρινίου στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η οποία συστάθηκε το 1912 με το ΦΕΚ 261Α - 31/08/1912 με την απόσπαση του οικισμού Άνω Κεράσοβο από το δήμο Μακρυνείας τότε. Το Άνω Κεράσοβο βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του Αράκυνθου σε υψόμετρο 520 μέτρα και απέχει περίπου 24 χλμ. νότια από το Αγρίνιο. Στη διαδρομή προς το Κάτω Κεράσοβο βρίσκεται η περιώνυμη "Βατόβρυση".

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την εκμετάλλευση κυρίως της καστανιάς, την υλοτομία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Στο Άνω Κεράσοβο υπάρχουν δυο εργοστάσια ξυλείας ένα στην ανατολική είσοδο του χωριού από τη μεριά του Μεσολογγίου και ένα εργοστάσιο στον οικισμό Ζολωτέικα στη δυτική μεριά του χωριού φεύγοντας για τη πόλη του Αγρινίου.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 66 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.