Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  10:18 πμ
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 09:51

Δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου: στήριξη στον αγώνα ενάντια της συρρίκνωσης του Λυκείου Γαβαλούς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ψήφισμα που κατατέθηκε για το ζήτημα του  Λυκείου Γαβαλούς.

Το Ψήφισμα έφερε στο Σώμα ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Κουμπουλής ενώ παρόντες στην συνεδρίαση ήταν και ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Όπως επισημάνθηκε ,παρότι στο Γυμνάσιο υπάρχει μαθητής με πρόβλημα όρασης, με διαγνώσεις από το ΚΕΔΑΣΥ και ικανός αριθμός μαθητών που επιβάλλει τον χωρισμό των τμημάτων σε δύο ανά τάξη αυτά παραμένουν ενιαία, δυσκολεύοντας την μαθησιακή διαδικασία.

Στο ΓΕΛ Γαβαλούς έχει καταργηθεί το τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών, προξενώντας αναστάτωση στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα και στους γονείς, αποδυναμώνει και υποβαθμίζει το σχολείο.

Στην κατεύθυνση φοιτούσαν τρεις μαθητές, ο ένας εκ των οποίων άλλαξε σχολείο και αναγκάζεται να κάνει πλέον ταξίδι 2,5 ωρών από και προς το νέο του σχολείο.

Οι δύο άλλοι μαθητές αναγκάστηκαν να αλλάξουν σχολείο. Ο ένας εξ αυτών αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και η παραμονή του στο ΓΕΛ Γαβαλούς κρίνεται απαραίτητη. Από την έναρξη των μαθημάτων μέχρι σήμερα το σχολείο τελεί υπό κατάληψη.

Τα σχολεία εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή της Μακρυνείας και δυσπρόσιτων, ορεινών οικισμών.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί φοβούνται πιθανή αναστολή της λειτουργίας τους μελλοντικά και ζητούν την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο προς τους εμπλεκόμενους φορείς, με αίτημα την απόφαση λειτουργίας επιπλέον τμημάτων, έγκρισης του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών και την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των μαθητών του σχολείου, καθώς σε άλλα σχολεία υπήρξαν εγκρίσεις σε τμήματα τριών και λιγότερων μαθητών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμπουλή «η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς είναι ανάστατοι. Παρακαλούμε για ομόφωνη έκδοση ψηφίσματος, να το στείλουμε στους φορείς και να αποκατασταθεί η αδικία για το καλό των σχολείων αυτό. Η μία τάξη έχει ένα τυφλό παιδί, άριστος μαθητής και η άλλη ένα παιδί που πρέπει να παρακολουθείται από ιατρό».

Ο αναπληρωτής Δημάρχου Βασίλης Φωτάκης επισήμανε τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής στην έκδοση ψηφίσματος.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Πιστιόλας ανέφερε πως «η αγάπη στον τόπο προϋποθέτει πλήρη στήριξη. Νομίζω ότι είναι ένα από τα καλύτερα Λύκεια στην Αιτωλοακαρνανία. Πέραν του να λέμε το αυτονόητο, να βλέπουμε πιο βαθιά».

Απόλυτη συμφωνία εξέφρασε και από μεριάς του ο Δημήτρης Τραπεζιώτης, επικεφαλής του συνδυασμού «Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο».

Ο Τίμος Παπανικολάου της Λαϊκής Συσπέιρωσης παίρνοντας τον λόγο ανέφερε: «Έγιναν κινητοποιήσεις στο σχολείο, όμως η κυβέρνηση κωφεύει.  Δεν είναι θέμα εισηγήσεων, είναι θέμα αποτελεσμάτων. Δεν ξέρω αν αρκεί ένα ψήφισμα. Να το βγάλουμε και να το στείλουμε σε υπεύθυνους; Ή να δούμε αν ο Δήμος με το κύρος που έχει –αν έχει- να παρθεί πίσω η απόφαση. Ποιο ρήμα χρησιμοποίησε ο περιφερειακός διευθυντής κ. Κουμπουλή που ήσασταν εκεί; «Δεν συμφέρει». Λογική κόστος-οφέλους, δεν τους ενδιαφέρει. Να περισσέψουν χρήματα για οπουδήποτε αλλού πέραν από τα λαϊκά συμφέροντα.

Αν μείνουμε στην περιγραφή θα χάσουμε το κύριο. Πού στοχεύουν; Δεν είναι ούτε χαζοί, ούτε ανίδεοι. Έχουν συγκεκριμένες στοχεύσεις για όλα τα λαϊκά προβλήματα. Πρέπει έμπρακτα να στηρίξουμε μία τέτοια απόφαση. Να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμος, να μιλήσει με τον Υπουργό και να ζητήσει άρση της απόφασης. Κάτι που σε πολλές περιπτώσεις έγινε.

Ο περιφερειακός διευθυντής μας είπε και το άλλο. «Βρείτε και κανέναν βουλευτή…». Πρόκειται για κατάντια. Αυτή η κατάσταση με τα σχολεία είναι σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός στην Μέση Ανατολή. Καλούμε τώρα την Δημοτική Αρχή να αποδείξει ότι είναι Δημοτική Αρχή όλων των δημοτών.

Διαφορετικά θα είναι δώρο άδωρο. Στηρίζουμε το ψήφισμα αλλά πράξεις. Από ευχές χόρτασαν οι άνθρωποι».

«Χτύπημα» στην περιοχή της Μακρυνείας

Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ο Σπύρος Κοτοπούλης έκανε λόγο για ένα ακόμα «χτύπημα» στην περιοχή της Μακρυνείας, στην οποία έχουν κλείσει τραπεζικά υποκαταστήματα, παιδικοί σταθμοί, μειώνεται  το εισόδημα των αγροτών και πλέον έρχεται η «ταφόπλακα» με υποβάθμιση και μελλοντικά κλείσιμο των σχολείων.

«Θα πιέσετε; Θα καταγγείλετε αυτή την πολιτική;  Έχουμε πέντε μέρες κλειστό το Λύκειο. Τα παιδιά μάζευαν υπογραφές, δώσαμε περιθώριο χρόνου στον περιφερειακό διευθυντή, τώρα περνάμε στον αγώνα. Και θα είναι σκληρός. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Αν κάνουμε του χρόνου το Λύκειο δεν θα ανοίξει και θα υποβαθμιστεί και το Γυμνάσιο. Θα είμαστε στο πλευρό των μαθητών, να είναι και η δημοτική αρχή», ανέφερε.

Ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας αντιδήμαρχος, Χρήστος Ζαρκαβέλης εξέφρασε την συμφωνία όλων με το ψήφισμα.

«Η κυβερνητική πρωτοβουλία μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Εκεί που ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος. Τεράστια τα προβλήματα της Παιδείας. Ακούτε τι γίνεται σε σχολεία πανελλαδικά. Βία, παραβατικότητα, μη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Έχουμε πολλές φορές πάρει θέση απέναντι σε κυβερνητικές αποφάσεις που δεν είναι σωστές. Δεν είναι η μοναδική. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η αρμοδιότητα του Δήμου, πού μπορεί να βοηθήσει και ποια είναι η ευθύνη του. Το λειτουργικό κομμάτι είναι ευθύνη της περιφερειακής εκπαίδευσης και των διευθυντών κάθε βαθμίδας. Λειτουργούν με «εντέλλεσθε» από το Υπουργείο. Εγώ από την θέση ευθύνης που έχω επικοινωνήσει για συνάντηση με την Υφυπουργό Παιδείας μέχρι την Τρίτη. Αν μπορέσω και προλάβω να κάνω κάτι για το κομμάτι αυτό θα το κάνω. Κοιτάμε να είμαστε αρωγοί σε καθημερινά προβλήματα. Συμφωνούμε, επαυξάνουμε και ελπίζουμε να καταλάβει το Υπουργείο ότι 2-3 παιδιά δεν πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση επειδή δεν μπορούν να μετακινηθούν. Θα κάνουμε αγώνα και προσπάθεια, με ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα».

Κλείνοντας, ο κ. Φωτάκης τόνισε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι πονάνε οι εκπαιδευτικές κοινότητες και προσπαθούμε με νύχια και δόντια να τις κρατήσουμε. Πρέπει να καταλάβουμε μέχρι πού φτάνουν οι ευθύνες του Δήμου. Δε μπορούμε να χρεώνουμε σε δημοτική αρχή ότι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το Υπουργείο έχουν άλλη βούληση από την τοπική κοινωνία. Εμείς είμαστε με την τοπική κοινωνία».

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 64 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News