Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2024  2:34 πμ
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024 23:45

Πλούσιο σε ομιλίες το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Κυριακή μεσημέρι 22 Σεπτεμβρίου 2024 έκλεισε στο Αγρίνιο το διήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Κωσταντίνος Χατζόπουλος ο πολύτροπος» με μια συνεδρία-την 13η-με παραστάσεις μαθητών σχολείων, που θα μείνει ζωντανή στις μνήμες δεκάδων μαθητών που έλαβαν μέρος!

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και είναι συνδιοργάνωση του Εργαστηρίου «Θέατρο, Φιλοσοφία, Εκπαίδευση», Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, του Εργαστηρίου Ιστορίας του Βιβλίου, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ και του Δήμου Αγρινίου.

(Τα μέλη της Επιστημονικής και της Οργανωτικής επιτροπής καθώς και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του συνεδρίου-όπως αυτό διαμορφώθηκε στην πορεία του-ακολουθούν στο τέλος του κειμένου).

Το διήμερο του Συνεδρίου κύλησε με γρήγορο ρυθμό. Την πρώτη μέρα-20η Σεπτεμβρίου-πραγματοποιήθηκε η τελετή της ενάρξεως, όπου Χαιρετισμούς στο Συνέδριο απηύθυναν οι παρακάτω:

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου απηύθυνε τον παρακάτω εναρκτήριο χαιρετισμό στους συνέδρους καλωσορίζοντάς τους στην πόλη, τόπο γεννήσεως του Κωσταντίνου Χατζόπουλου:

«Με σεβασμό στο Αγρίνιο, την ιστορία και τους σημαντικούς ανθρώπους που γέννησε σας καλωσορίζω στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο. 

Με τιμή υποδεχόμαστε τους εκλεκτούς ακαδημαϊκούς από εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και της Ευρώπης. 

Συναντήσεις όπως αυτή ισχυροποιούν με τον πλέον αποτελεσματικό  τρόπο έναν υγιή και ωφέλιμο διάλογο της επιστημονικής κοινότητας με την κοινωνία.

Για  όλους τους Αγρινιώτες όμως είναι  κάτι περισσότερο.

Με αυτή την διοργάνωση επικυρώνουμε το χρέος τιμής απέναντι στην ακριβή παρακαταθήκη του Χατζόπουλου.

Όπως γνωρίζετε, ο  Δήμος Αγρινίου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του διεθνούς φήμης Αγρινιώτη ποιητή, πεζογράφου και θεωρητικούανακήρυξε το έτος 2020 ως «Έτος Χατζόπουλου»

Αναλάβαμε μια μεγάλη πρωτοβουλία προκειμένου να ξανασυστήσουμε στις νεότερες γενιές έναν παγκόσμιο Αγρινιώτη.

Έναν άνθρωπο της εποχής του,  αλλά και τόσο  σύγχρονο.

Για το έργο, την επιδραστική δεινότητα του Χατζόπουλου,  την κοινωνική αγωνίαθα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε από τους διαπρεπείς προσκεκλημένους μας.

Προσωπικά, θα ήθελα να εστιάσω στην επιρροή της γενέτειρας πόλης στη σκέψη και την πνευματική του πορεία.

Το Αγρίνιο ενστάλαξε στην ψυχή του αγωνίες και ερεθίσματα που οδήγησαν  σε φιλοσοφικές αναζητήσεις, προοδευτικά κινήματα, κοινωνικές προτάσεις.

Όλα αυτά  διαμόρφωσαν το μεγαλείο  του  Κωσταντίνου  Χατζόπουλου,  στο οποίο σήμερα υποκλινόμαστε.    

Είναι  ο ελάχιστος φόρος τιμής στον Αγρινιώτη με τη διεθνή ακτινοβολία.

Η ανάδειξη των ανθρώπων που υπηρέτησαν  την τέχνη, πέρα από απότιση τιμής και αναγνώρισης, αποτελεί για εμάς στοιχειώδη προσφορά στον πολιτισμό και την πνευματική ζωή του Αγρινίου.

Θέλω να ευχαριστήσω το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την συνδιοργάνωση του Συνεδρίου, το Υπουργείο Πολιτισμού για τη συμβολή στην υλοποίηση του σχεδιασμού, την Επιστημονική και την Οργανωτική Επιτροπή για τις άοκνες προσπάθειες και βεβαίως όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου». 

Χαιρετισμό ακολούθως απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης.

Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας που βρίσκεται στο Κιλκίς για την συμμετοχή στην επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εκπροσώπησε χαιρετίζοντας την έναρξη του συνεδρίου ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Γκιάφης, Πολιτικός Επιστήμονας-Θεολόγος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου, Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.,και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

H Σίσσυ Παπαθανασίου, ιστορικός, συγγραφέας, δραματουργός, μεταφράστρια, σκηνοθέτης, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, χαιρέτισε την έναρξη του συνεδρίου. (η κα. Παπαθανασίου παρουσίασε στο Αγρίνιο το πολυτελές Λεύκωμα για τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο το 2021)  

Ο Γιώργος Π. Πεφάνης, καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ που ήταν στην Ιθάκη έστειλε με μήνυμα τον χαιρετισμό του.

Η κυρία Άννα Καρακατσούλη, καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ απηύθυνε χαιρετισμό.

Η Συμβολαιογράφος κυρία Βασιλική Μαραγιάννη, Πρόεδρος του Φιλολογικού-Λογοτεχνικού Ομίλου Αγρινίου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος» απηύθυνε χαιρετισμό που περιλαμβάνει και στοιχεία για τον όμιλο άγνωστα στους πολλούς. (μπορείτε να διαβάσετε τον χαιρετισμό της στο τέλος του κειμένου).

Η απόγονος-εγγονή του Κωσταντίνου Χατζόπουλου κυρία Σοφία Λαχανά-Πατρώνη, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί η ίδια και τον χαιρετισμό της διάβασε η Δρ. Νεοελληνικής λογοτεχνίας και πρώην σχολική σύμβουλος Χρυσούλα Σπυρέλη.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου, ξεκινώντας αμέσως μετά τους χαιρετισμούς στις 10:20 το πρωί, έγιναν πέντε (5) Συνεδρίες. Στις οποίες μίλησαν συνολικά 23 διαπρεπείς ομιλητές, (δύο έγιναν με διαδικτυακή σύνδεση) ενώ δύο δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω απουσίας των ομιλητών.

Κάθε ομιλητής είχε στην διάθεσή του 15’ πρώτα λεπτά της ώρας, ελάχιστοι το κατάφεραν, κι αυτό γιατί δεν «σήκωσαν κεφάλι» από τα κείμενά τους και διάβασαν με γρήγορο ρυθμό!

Κάποιοι άλλοι «πήδηξαν» αρκετές σελίδες γραπτών καθώς ο εκάστοτε Πρόεδρος της Συνεδρίας τους ειδοποιούσε-χωρίς να τους διακόπτει-με ευγενικό τρόπο ότι ξεπέρασαν τον χρόνο τους.

Στο τέλος κάθε συνεδρίας απευθύνονταν κατά μέσο όρο 3-4 ερωτήσεις στους εισηγητές από το ακροατήριο. Όλες οι ερωτήσεις ήταν από γνώστες του ερωτήματος, καθώς διατυπώνονταν από συναδέλφους τους συνέδρους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν διευκρινήσεις για άρση αμφισβητήσεων κάποιων σημείων, σε πολλές περιπτώσεις.

Πριν την δίωρη μεσημεριανή διακοπή για γεύμα, έκλεισε η Τρίτη συνεδρία με Θεατρικό αναλόγιο από το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου. Διάβασαν κείμενα από τα απομνημονεύματα της Σάννυ-Χαίγκμαν Χατζοπούλου οι μαθήτριες Σέβη Παπαχρήστου και Νεκταρία Νταβράζου. Υπεύθυνη η φιλόλογος κυρία Αλεξάνδρα Χρήστου.

Στις οκτώ και μισή το βράδυ και για μισή ώρα όσοι παραβρέθηκαν-και ήταν πολλοί-παρακολούθησαν μία εξαιρετική χορωδιακή παράσταση από την τετράφωνη μικτή χορωδία του υπέρ-αιωνόβιου Αγρινιώτικου Μουσικού Συλλόγου «Ορφέας». (Στο τέλος του κειμένου ακολουθεί εξιστόρηση της μουσικής εκδήλωσης).

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου περιείχε μεγάλη ποικιλία θεμάτων από την ζωή, την ιδεολογία και τα γραφόμενα του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου.

Ο Δήμος Αγρινίου πρόσφερε δείπνο, σε γνωστό κατάστημα εστίασης του Αγρινίου, στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, της Οργανωτικής Επιτροπής και στους εισηγητές.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το συνέδριο με την έκτη συνεδρία στις 09.15 το πρωί.

Η κυρία Λίλυ Αλεξιάδου έδωσε το βήμα στον κύριο Χρήστο Πριόβολο, Πρόεδρο του Λαογραφικού Ιστορικού Φιλολογικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Πρόεδρος χαιρέτισε το συνέδριο στην πόλη του Χατζόπουλου και μεταξύ άλλων είπε τα παρακάτω:

«Εκ μέρους του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας καλωσορίζω στην πόλη μας τα μέλη της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου προς τιμήν του Συμπατριώτη μας Ποιητή-Πεζογράφου Κώστα Χατζόπουλο.

Επίσης απευθύνω χαιρετισμό σε όλους όσους συμμετέχουν ακόμα και ως απλοί πολίτες-ακροατές στις εργασίες του συνεδρίου και τους ευχαριστώ προσωπικά για την συμμετοχή τους. 

Είναι για μένα μεγάλη η τιμή και βαθιά η συγκίνηση, που διαδέχθηκα μετά τον πρόσφατο θάνατο της την αείμνηστη Μαίρη Χρυσικοπούλου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Λαογραφικού Μουσείου με τους άξιους συνεργάτες μου για να συνεχίσουμε το εμπνευσμένο Πολιτιστικό της έργο και να διαδώσουμε την τεράστια Πολιτιστική κληρονομιά που μας παρέδωσε.

Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να είναι αμέριστη, άοκνη και γενναία η συνεισφορά και η βοήθεια της Δημοτικής Αρχής. Τελειώνοντας ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν στην οργάνωση και την επιτυχία του Επιστημονικού Συνεδρίου, την Επιστημονική και Οργανωτική επιτροπή, τον Δήμο Αγρινίου και ευχόμαστε αυτό το Συνέδριο να είναι σταθμός για την Πολιτιστική αφύπνιση των Πολιτών της πόλης μας. Σας ευχαριστώ πολύ»

Ο κύριος Πριόβολος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την αείμνηστη Μαίρη Χρυσικοπούλου που μέχρι τις 13 Ιανουαρίου φέτος ήταν η μόνη ζωντανή από τα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου για τον Κώστα Χατζόπουλο το 1959!

Και πρόσθεσε: «Σήμερα το Δ.Σ. του Μουσείου αποφάσισε Τιμής ένεκεν να προσφέρει από ένα αντίτυπο στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, όπως ακριβώς θα έσπευδε να κάνει η αείμνηστη και άοκνη Μαίρη Χρυσικοπούλου η οποία αντιλαμβανόταν ότι ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα και συμπαρασύρει εύκολα τη μνήμη της καθημερινότητας. Παράλληλα πίστευε ότι οι νεότεροι οφείλουν να γνωρίζουν πόσο πολύ αξίζει να διασώζεται η πολιτιστική κληρονομιά με οποιονδήποτε τρόπο.

Στην μνήμη της λοιπόν σας προσφέρουμε σήμερα το βιβλίο της Σάνυ Χαίγκμαν-Χατζοπούλου, Τα Απομνημονεύματά μου «Η ζωή μου με τον Κώστα Χατζόπουλο», Επιμέλεια, Σχόλια, έρευνα «Σάννυ και Σέντα»: Μαίρη Χρυσικοπούλου»   

Έγιναν επτά συνεδρίες, 4 πριν την μεσημεριανή διακοπή και 3 το απόγευμα.

Μίλησαν συνολικά 25 εισηγητές. Δύο εισηγητές δεν παραβρέθηκαν και η εισήγηση της Δρ. Μιχαέλας Αντωνίου κατατέθηκε. (Απουσίασε λόγω ασθενείας ηθοποιός στο Θεατρικό αναλόγιο και ανέλαβε διπλά καθήκοντα-πέρα από την επιμέλεια, στην τελευταία παρουσίαση της 12ης συνεδρίας)

Με την λήξη κάθε συνεδρίας-όπως και την πρώτη μέρα-δώθηκαν 10’-15’ λεπτά για ερωτήσεις στους εισηγητές. Πάλι ρωτήθηκαν και απαντήθηκαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με το διαχρονικό έργο του μεγάλου Αγρινιώτη διανοητή που άφησε πίσω του.

Η 2η ημέρα έκλεισε με τον πιο μελωδικό τρόπο καθώς η Ευσταθία Γρέντζελου, ο Γιώργος Αθανασόπουλος και η Χριστίνα Κορκοντζέλου παρουσίασαν στην γεμάτη αίθουσα συνεδριάσεων/εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας μελοποιημένα ποιήματα από τον δίσκο «Τα ρόδα της αυγής».

Ήταν μια αξέχαστη βραδιά και όσοι Αγρινιώτες ήταν ενήμεροι στα Πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Αγρινίου παραβρέθηκαν και την απόλαυσαν.

Την Κυριακή στις 22 Σεπτέμβρη, στις δέκα το πρωί έγιναν παραστάσεις σχολείων που εντυπωσίασαν με τις νεανικές φωνές και φρεσκάδα των μαθητών.

Οι Δάσκαλοι και οι γονείς τους, τους παρακολούθησαν με καμάρι και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ συγκινητική καθώς διάβασαν περικοπές από τα λογοτεχνικά έργα του Αγρινιώτη ποιητή και πεζογράφου, που περιγράφουν τα δράματα που βιώνουν οι ήρωες των βιβλίων του.

Αυτά τα παιδιά θα θυμούνται πάντα την εμπειρία τους από αυτή την σημαντική ημέρα, στις 22 Σεπτέμβρη του 2024, που συμμετείχαν στο κορυφαίο συνέδριο για τον Χατζόπουλο.

Ένα συνέδριο που θα είναι καθοριστικό για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους που ανοίγεται μπροστά τους. Θα νοιώθουν πάντα υπερηφάνεια και θα μιλούν γι’ αυτό το συνέδριο μεταφέροντας ζωντανά στις επόμενες γενεές τα συμβάντα στην νεανική τους ζωή.

Οι δάσκαλοι τριών σχολείων του Νομού, αξίζουν συγχαρητήρια για την προετοιμασία και το ψυχικό ενδυνάμωμα των παιδιών για να σταθούν επάξια στους ρόλους τους και μάλιστα έξω από τον οικείο σχολικό τους χώρο.

Τα σχολεία ήταν τα δύο από το Αγρίνιο και το τρίτο από την Ναύπακτο. Το 2ο Δημόσιο Γυμνάσιο Αγρινίου, Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» Αγρινίου και τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη από την Ναύπακτο.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου δώρισε στους εισηγητές του συνεδρίου το πολυτελές και σπάνιο Λεύκωμα για τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο που εκδόθηκε στον εορτασμό των εκατό χρόνων από τον θάνατό του.

Λόγω της πανδημίας του covid το «Έτος Χατζόπουλου» παρατάθηκε και πέρα από το 2020 στο 2021. Εκδηλώσεις στην μνήμη του έγιναν και το 2022 στο Χαλκιόπουλο του Ορεινού Βάλτου, τόπο καταγωγής του ποιητή.

Στην καταγωγή του Κωσταντίνου Χατζόπουλου αναφέρθηκε η κυρία Σίσσυ Παπαθανασίου τόσο στην παρουσίαση του Λευκώματος το 2021 στο Αγρίνιο όσο και στο συνέδριο. Τόνισε μάλιστα ότι το Χαλκιόπουλο και τα ορεινά χωριά του Βάλτου έχουν βγάλει πέρα από τους εκατοντάδες αγωνιστές του 1821 και ανθρώπους του Πνεύματος όπως τον Χατζόπουλο, τον Δροσίνη και τον σύγχρονό μας πολυβραβευμένο συγγραφέα Ανδρέα Ι. Μήτσου.

Μήπως θα έπρεπε κι αυτά τα παιδιά που θα είναι στο μέλλον- και γιατί όχι-οι συνεχιστές του Χατζόπουλου, να λάβουν ένα ενθύμιο από την αγνή συμμετοχή τους, όπως για παράδειγμα ένα πιστοποιητικό/βεβαίωση  συμμετοχής στο συνέδριο;

Ένα «χαρτί» που θα το έχουν κρεμασμένο πάνω από τα άλλα τους πτυχία στα μελλοντικά γραφεία, μια και θα είναι το πρώτο τους αλλά  και μοναδικό ενθύμιο από το Διεθνές συνέδριο για τον Χατζόπουλο το 2024.

Στις παραστάσεις των σχολείων τον συντονισμό και την επιμέλεια είχε ο Απόστολος Βετσόπουλος Δρ. Ιστορίας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης   Φιλολόγων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας  Εκπ/σης Αιτωλοακαρνανίας.

Την λήξη του συνεδρίου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος, ο πολύτροπος» κήρυξε η Δρ. Θεοδούλη (Λίλυ) Αλεξιάδου, Μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. (Βιογραφικό της στο τέλος του κειμένου).

——————-ο—————–

Χαιρετισμός της κυρίας Βασιλικής Μαραγιάννη, Προέδρου του Φιλολογικού-Λογοτεχνικού Ομίλου Αγρινίου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος»

ΑΓΡΙΝΙΟ  20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   2024

 Σεβαστέ πατέρα  Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Περιφερειάρχα,  Κύριοι σύνεδροι, Αξιότιμοι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, 

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Σήμερα, με την διοργάνωση του παρόντος Επιστημονικού Διεθνούς Συνεδρίου   «ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ο πολύτροπος » είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για τον όμιλό μας και για την πόλη μας , αφού «ο λόγος και το όνειρο, βρίσκει στην πράξη το αντίκρισμά του. »

Εκφράζουμε ευχαριστίες θερμές στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , στον κύριο Δήμαρχο Αγρινίου, σε όλους τους εκλεκτούς Εισηγητές,  σε όλους τους συντελεστές  και σε όλους όσοι εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για την διοργάνωση του εμβληματικού αυτού διεθνούς συνεδρίου στον τόπο μας .

Ο όμιλός μας, που τιμητικά φέρει ως επωνυμία το όνομα του ποιητή μας ως φιλολογικός αρχικά και μετά από τροποποίηση του καταστατικού του  (και ως λογοτεχνικός) ιδρύθηκε το έτος 1959 στο Αγρίνιο, γενέτειρα του ποιητή Κωνσταντίνου Χατζόπουλου από αξιόλογους συμπολίτες μας ανθρώπους των γραμμάτων.

             Σύμφωνα με το καταστατικό του ομίλου μας που εγκρίθηκε με την υπ αριθμό 332/1959 απόφαση του Πρωτοδικείου Αγρινίου, οι σκοποί τους οποίους έθεσαν οι ιδρυτές του για  να επιδιώξει την πραγμάτωσή τους ήσαν:

  • Να δημιουργήσει προϋποθέσεις πνευματικής, μορφωτικής και εκπολιτιστικής αναπτύξεως των μελών του.
  • Να εργασθεί με κάθε νόμιμο μέσο δια την καλλιτεχνική και εκπολιτιστική ανάπτυξη της πόλεως του Αγρινίου και γενικά την πνευματική αναγέννηση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας
  • Να επιδιώξει την συγκέντρωση, διατήρηση και αξιοποίηση των λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων της περιοχής, ως και την διοργάνωση διαλέξεων, καλλιτεχνικών εορτών, εκδρομών, την έκδοση εντύπου περιοδικού ή εφημερίδος, καθώς και λοιπών πνευματικών εκδηλώσεων.
  • Να επικοινωνεί με άλλους παρομοίους συλλόγους της περιοχής δια την από κοινού ενέργεια και φροντίδα της μορφωτικής αναπτύξεως του τόπου.
  • Να περισυλλέξει και να εκδώσει τα άπαντα του ποιητή Κώστα Χατζοπούλου, ως και των λοιπών ποιητών και λογοτεχνών της πόλεως Αγρινίου.
  • Να προβεί εν ευθέτω χρόνω στη αγορά της οικίας εις την οποία εγεννήθη και έζησεν ο ποιητής Κώστας Χατζόπουλος και να επιμεληθεί  της μετατροπής  της σε  φιλολογικό μουσείο.
  • Να συγκεντρώσει στοιχεία δια την συγγραφή της ιστορίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον.

Ιδρυτές του ομίλου ήσαν οι συμπολίτες μας:

  • Γεώργιος Μπούκαρης, ιατρός,
  • Μαίρη Χρυσικοπούλου, καθηγήτρια ξένων γλωσσών δημοτική σύμβουλος.
  • Μάρκος Γκιόλιας, ιστορικός,
  • Παναγιώτης Μάμαλης, παιδίατρος,
  • Χαρίλαος Φαφούτης, δικηγόρος,
  • Τάσος Παναγόπουλος, καπνέμπορος,
  • Αθανάσιος Ροντήρης, καπνέμπορος,
  • Ευάγγελος Γιώνας, συμβολαιογράφος,
  • Πέτρος Δήμας, ποιητής,
  • Πάνος Βλασσόπουλος, δημοσιογράφος,
  • Γρηγόριος Μπακόλας, δικηγόρος,
  • Τασία Βότση, λογοτέχνις,
  • Κων. Χατιάδης, δικηγόρος,
  • Μιλτιάδης Τζάνης, ιστοριοδίφης,
  • Λάμπρος Παπαγεωργίου, δικηγόρος,
  • Ανδρέας Τσιχριτζής, υπάλληλος,
  • Κων. Μπλαχούρας,
  • Γεώργιος Κανάτας,
  • Νικόλαος Γράψας, έμπορος,
  • Λάμπρος Τσιτσιμελής, δικηγόρος,
  • Σωκράτης Παπακωνσταντίνου, έμπορος,
  • Κατίνα Λιόντου, Μιχ. Αυγεράκης, Κων. Πυργιώτης, Ιωάννης Ρήγος.

 

Ο Όμιλος του οποίου έχω την τιμή να είμαι σήμερα πρόεδρος εισήλθε από το έτος 2000 σε μια νέα περίοδο, με μερική τροποποίηση του καταστατικού του από τον αναλαμβάνοντα τότε την προεδρία Θ.Μ.Πολίτη ,Λογοτέχνη –συγγραφέα ο οποίος παρέμεινε πρόεδρος έως το 2009, μετά  την διοίκηση την ανέλαβε για δυο θητείες ο Συμβολαιογράφος Βασίλης Μαγκλάρας .

Ο σύλλογός μας εργάστηκε μέχρι σήμερα στο τομέα οργάνωσης διαλέξεων με ιδιαίτερη επιτυχία. Πολλά διακεκριμένα πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών μίλησαν κατά καιρούς από το βήμα του συλλόγου, ενώ αίσθηση και ευμενή σχόλια έχουν προκαλέσει  τα φιλολογικά βραδινά. Τελευταίως ο σύλλογος μας διοργάνωσε και πανελληνίους ποιητικούς διαγωνισμούς με μεγάλη επιτυχία .

  Μερικά από ονόματα που διατέλεσαν πρόεδροι του ομίλου:

  • Γεώργιος Μπούκαρης, ιατρός,
  • Θεόδωρος Ντεντόπουλος, καθηγητής,
  • Γρηγόριος Κωσταράς, καθηγητής,
  • Χρήστος Τζούλης, καθηγητής,
  • Θ.Μ. Πολίτης, Λογοτέχνης –συγγραφέας
  • Βασίλης Μαγκλάρας συμβολαιογράφος.

                

Αν αναλογιστούμε  πως ο χρόνος της μνήμης μας ,είναι ο χρόνος της ύπαρξής μας , το σημερινό ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ας γίνει αφορμή για ταξίδι στη βαθιά μας σκέψη  μέσα από την εμβληματική μορφή του «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΥ»  Κωσταντίνου Χατζόπουλου.

 Σας ευχαριστούμε θερμά όλους .

——————ο——————

«Ορφέας»-ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ 2024

Ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου κυρίου Θέμη Γαμβρούλη

Αξιαγάπητοι και ανεκτίμητοι συνδαιτυμόνες του μεγαλοπρεπούς, πολυδιάστατου και πνευματικού συμποσίου. Είναι μεγάλη τιμή και βαθιά η ευγνωμοσύνη μας για την πανάκριβη παρουσία σας. Με το κύρος, το γόητρό σας και την επιστημονική σας εμβρίθεια, φωτίσατε και αναδείξατε όλες τις πτυχές του έργου και της προσωπικότητας του δικού μας ανθρώπου από την πρώτη κιόλας μέρα του Διεθνούς Συνεδρίου.

Μια διαπολιτισμική, ιστορική τομή για την πόλη μας και τους ανθρώπους της. Μια λυτρωτική περιπέτεια του νου και των αισθήσεων. Μια κιβωτός συναισθημάτων και συγκινήσεων. Μας δώσατε, εκτός των άλλων, τη δυνατότητα να ονειρευτούμε, να θυμηθούμε, να νοσταλγήσουμε.

Ο ιστορικός, υπεραιωνόβιος Ορφέας δεν θα μπορούσε απόψε να λείψει από αυτό το προσκλητήριο ορθρισμού και αγρυπνίας για τον μεγάλο Αγρινιώτη, λόγιο, ποιητή, συγγραφέα και συμβολιστή Κώστα Χατζόπουλο. Η αρμονία και τα ηχοχρώματα της χορωδίας μας, υπό την καθοδήγηση της πανάξιας μαέστρου μας, κυρίας Άννας Πανοπούλου, καθηγήτριας μουσικής, θα γίνουν σύμβολα και θα σας μεταφέρουν στην χαρακτηριστική εκφραστική λιτότητα των στίχων του κοσμοπολίτη ποιητή, επενδυμένων με τη μουσική των μεγάλων Ελλήνων συνθετών που τους ενέπνευσαν. Σε ένδειξη ελάχιστης τιμής, ευχαριστίας και ψυχόρμητης ευγνωμοσύνης προς όλους σας.

(το κείμενο του χαιρετισμού είναι σε τρεις γλώσσες, για πλήρη πληροφόρηση φίλων του Πολιτισμού από το εξωτερικό, καθώς και συνέδρων από άλλες χώρες, πχ. Ιταλία)

Η γνωστή παρουσιάστρια των λαμπρών καλοκαιρινών-και όχι μόνο-εκδηλώσεων που διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχή χιλιάδων επισκεπτών ο Δήμος Αγρινίου καθηγήτρια ξένων γλωσσών κυρία Έβελυν Α. Τριανταφύλλου Καλωσόρισε τους επιστήμονες εισηγητές στο Διεθνές Συνέδριο» Κωσταντίνος Χατζόπουλος, ο πολύτροπος», με τα παρακάτω λόγια.

 

ΑΓΓΛΙΚΑ

Dear and esteemed companions of this magnificent, multidimensional intellectual symposium, it is our great honor and deep gratitude for your invaluable presence. With your authoritative knowledge, intellectual insight, and profound scientific depth, you have illuminated and showcased all aspects of the work and personality of our own man from the very first day of the International Conference.

Α cross-cultural historical milestone for our city and its people. A liberating adventure of the mind and senses. An ark, a wellspring of emotions and heartfelt moments. Among other things, you gave us the opportunity to dream, to remember, and to feel nostalgic.

The historic, more-than-century-old musical association Orpheus/Orfeas, founded in 1894, could not be absent tonight from this call to awakening and vigil for the great Agrinion native, scholar, poet, writer, and symbolist, Kostas Hatzopoulos.

The harmony and tonal colors of our choir, under the expert guidance of our conductor, Ms. Anna Panopoulou—music professor—will become symbols and transport you to the characteristic expressive simplicity of the cosmopolitan poet’s verses, adorned with the music of the great Greek composers who were inspired by them; As a token of humble honor, gratitude, and soul-driven appreciation to all of you.

ΙΤΑΛΙΚΑ
Cari e stimati compagni di questo magnifico e multidimensionale simposio intellettuale, è per noi un grande onore e una profonda gratitudine per la vostra presenza inestimabile. Con la vostra conoscenza autorevole, il vostro acume intellettuale e  la vostra profonda competenza scientifica, avete illuminato e messo in risalto tutti gli aspetti dell’opera e della personalità del nostro uomo fin dal primo giorno della Conferenza Internazionale.

Un punto di svolta storico e interculturale per la nostra città e il suo popolo. Un’avventura liberatrice della mente e dei sensi. Un’arca di emozioni e momenti toccanti. Tra le altre cose, ci avete dato l’opportunità di sognare, di ricordare e di provare nostalgia.

L’associazione musicale storica, Orfeo, con più di cento anni di storia, fondata nel 1894, non poteva mancare stasera a questo invito al risveglio e alla veglia per il grande nativo di Agrinio, studioso, poeta, scrittore e simbolista, Kostas Hatzopoulos.

L’armonia e i colori tonali del nostro coro, sotto la guida esperta della nostra direttrice, la signora Anna Panopoulou, professoressa di musica, diventeranno (si spera / eventualmente) simboli e vi trasporteranno nella caratteristica semplicità espressiva dei versi del cosmopolita poeta, adornati dalla musica dei grandi compositori greci che da essi furono ispirati. Come segno di umile onore, gratitudine e apprezzamento mosso dall’anima a tutti voi.

Η γνωστή παρουσιάστρια των λαμπρών καλοκαιρινών-και όχι μόνο-εκδηλώσεων που διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχή χιλιάδων επισκεπτών ο Δήμος Αγρινίου καθηγήτρια ξένων γλωσσών κυρία Έβελυν Α. Τριανταφύλλου Καλωσόρισε τους επιστήμονες εισηγητές στο Διεθνές Συνέδριο» Κωσταντίνος Χατζόπουλος, ο πολύτροπος», με τα παρακάτω λόγια.

«Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο του Ιστορικού μουσικού συλλόγου Ορφέα κ. Θέμη Γαμβρούλη για τα καλά του λόγια και για την τιμή που μου κάνει να είμαι μέρος αυτού του πνευματικού συμποσίου για να χρησιμοποιήσω τα δικά του λόγια.

Προχωρώ  όμως ευθύς αμέσως παρουσιάζοντας  το 1ο μέρος και την μαθηματικό, μουσικό αλλά και εξαιρετική μας λυρική σοπράνο- μέλος του Ορφέα – Βάσω Τσαρούχη η οποία θα αποδώσει δύο μουσικές μινιατούρες από τους δύο πολύκροτους κύκλους τραγουδιών  “Βραδινοί θρύλοι “και “Πέρασες”, που αντλούν το κείμενό τους τους από την ίδια συλλογή ποιημάτων του Χατζόπουλου με τον γενικό τίτλο «Βραδινοί φίλοι» υποσύνολο του οποίου είναι η σειρά «πέρασες». Η συλλογή εκδόθηκε από τον ανυπέρβλητο  ποιητή το 1920, λίγους μήνες πριν τη φυγή του για τους τόπους της Αθανασίας. Ενέπνευσαν την επιβλητικότερη μορφή της ελληνικής μουσικής σχολής, μεγάλο μουσικό γλωσσοπλάστη της νεότερης Ελλάδας, Σμυρνιό Μανώλη Καλομοίρη, και έντυσε με τη μουσική του το 1940, εν μέσω των μεγάλων ιστορικών γεγονότων, βρίσκοντας διέξοδο σε ένα μεγάλο, ανεκπλήρωτο έρωτα του στους τόσο μελαγχολικούς στίχους του ποιητή.

The mathematician, musician, and our exceptional lyrical soprano—member of the Orpheus choir—Vasso Tsarouhi, will perform two musical miniatures from the renowned song cycles ‘Evening Legends’ and ‘Perase.’ These works are based on poems from the same collection by Hatzopoulos, titled ‘Evening Friends,’ with ‘Perase’ as a subset. This collection was published by the illustrious poet in 1920, just a few months before his departure to the lands of immortality. The poems inspired one of the most influential figures of the Greek music school, the great musical innovator of modern Greece, Smyrna-born Manolis Kalomiris, who set them to music in 1940, amid the significant historical events of the time. In doing so, he found solace in the melancholic verses of the poet, channeling a deep, unfulfilled love.

Πριν σας αφήσω να απολαύσετε την υπέροχη Βάσω Τσαρούχη στη φωνή,  και την εξαίρετη  κυρία Αγγελική Δαλιάνη καθηγήτρια μουσικής στο πιάνο,  για να τιμήσουμε τις εκλεκτές κυρίες από την Ιταλία, που μας τιμούν με τη φυσική τους παρουσία και τη φιλελληνική τους διάθεση, παρουσιάζοντας στα ελληνικά, επιτρέψτε μου να απαγγείλω μια στροφή από το ποίημα “Πέρασες” στα ιταλικά, αφιερωμένο στις αξιότιμες κυρίες, που με την αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό ενισχύουν τη γέφυρα φιλίας και πνεύματος μεταξύ των δύο χωρών μας.

 

Ma sei venuta

e hai sparso le spighe(σπίγκε) nell acqua,

le rose nell aria,

e con un giglio(τζίλιο) ti sei  fermata pallida,

come un giorno d’autunno.

 

And now, Vasso Tsarouhi will sing for us, accompanied by Mrs. Angeliki Daliani, professor of music, on piano.

 

Πρώτο τραγούδι:

ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΙΤΙΑ

Η λεύκα σου κάτω

τα φύλλα κρεμά

και γέρνει τους κλώνους,

σα να ήταν ιτιά.

Κι ως να είναι η φωνή σου

πουλί που λαλεί·

και πνεύμα η πνοή σου

την ώρα καλεί.

Δροσιά ήταν και χάδι

και φως και ευωδιά –

αχ, φτάνει το βράδυ

που τρέμει η καρδιά.

——————–o——————–

Δεύτερο τραγούδι:

Πέρασες καὶ εἶχες στὰ μαλλιὰ

ῥόδα καὶ φῶς καὶ εἶχες στὸ χέρι

κρῖνα λευκὰ καὶ στάχια ἀπ᾿ τὸν ἀγρό·

καὶ σὲ εἶδα καὶ εἶπα κι ἔφτασε

τὸ καλοκαίρι.

Μὰ ᾖρθες καὶ σκόρπισες τὰ στάχια στὸ νερό,

τὰ ρόδα στὸν ἀέρα

καὶ μὲ ἕνα κρίνο στάθηκες, ὠχρή,

σὰ φθινοπώρου μέρα.

You passed by, and in your hair

you had roses and light, and in your hand

white lilies and wheatear from the field;

and I saw you, and I said and summer has come.

But you came and scattered the wheat ears into the water,

the roses into the air;

and with a lily, you stood, pale

like an autumn day.

 

Για την συνέχεια η ρομαντική επωδός του «Πέρασε» με την  τετράφωνη μεικτή χορωδία του ιστορικού μας Ορφέα, σε μουσική του αείμνηστου επί 40 χρόνια διευθυντή του Μουσικού Τμήματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και καταξιωμένου συνθέτη Βασίλη Μακρύδη.

Next the romantic refrain of ‘Perase’ performed by the four-part mixed choir of our historic Orpheus, with music composed by the late Vasilis Makridis, esteemed composer and director of the Music Department of the National Technical University of Athens for 40 years

 

Κι’ Ὅταν Φτάσει  Ἄνοιξη

Κι’ ὅταν φτάσει ἡ ἄνοιξη

κι’ ἔρθουν τὰ πουλιὰ

καὶ γυρίσουν τ’ ἄνθη,

σὰν ἕναν καιρὸ

θὰ σὲ περιμένω.

Κι’ ὅταν ἔρθει πάλι

καὶ τὸ καλοκαίρι

μὲ τὸ μαϊστράλι,

σὰν ἕνα καιρὸ

θὰ σὲ περιμένω.

Μὰ ὅταν τὸ φθινόπωρο

ξαναφτάσει ὑγρὸ

καὶ συννεφιασμένο,

θἄρθω νὰ σὲ βρῶ·

δὲ θὰ περιμένω.

And When Spring Arrives

And when spring arrives

and the birds come

and the flowers return,

as in a past time

I’ll wait for you.

And when summer arrives

once again

with the sea breeze,

as in a past time

I’ll wait for you.

But when autumn

returns again humid

and cloud-covered,

I’ll come to find you;

I won’t wait.

 

Για να τιμήσουμε τους διακεκριμένους προσκεκλημένους μας από το εξωτερικό, οι οποίοι εμπλουτίζουν με τη φυσική τους παρουσία και τη συμμετοχή τους αυτό το διεθνές επιστημονικό συνέδριο, επιτρέψτε μου, ως ένδειξη βαθιάς εκτίμησης και ευγνωμοσύνης, να απαγγείλω έναν σύντομο στίχο στα αγγλικά. Έναν στίχο αφιερωμένο σε όλους εσάς, που με την παρουσία σας φωτίζετε την παγκόσμια διάσταση της πνευματικής μας συνάντησης:

But when autumn

returns again humid

and cloud-covered,

I’ll come to find you;

I wont wait.

Διευθύνει η Άννα Πανοπούλου  στο Πιάνο και η Αγγελική Δαλιάνη

Και το χαμηλόφωνο ατμοσφαιρικό «Φθινόπωρο», μέσα από το ομώνυμο κορυφαίο έργο του συμβολισμού σταθμό της ελληνικής πεζογραφίας, που τόσο είχε και σήμερα την τιμητική του.
Στο έργο που ο μεγάλος αμφίθυμος σοσιαλιστής μας μεταφέρει στην ελληνική επαρχία των αρχών του 20ού αιώνα, αφηγείται τα ερωτικά και υπαρξιακά αδιέξοδα των ανθρώπων της, με πυξίδα την απτή πραγματικότητα, πασπαλισμένη με απέραντο ρομαντισμό.
Στοιχεία που ενέπνευσαν το μεγάλο μας Μίκη Θεοδωράκη και έδωσε το 1963 από την Τρίπολη αυτή την υπέροχη μουσική δημιουργία, σε μια ξεχωριστή συνύπαρξη δύο χαρισματικών ανθρώπων.

And the soft, atmospheric ‘Autumn,’ from the renowned symbolic masterpiece that has become a milestone in Greek prose, which also had its moment of honor today. In this work, the great ambivalent socialist takes us to early 20th-century rural Greece, narrating the romantic and existential dilemmas of its people, grounded in tangible reality, yet infused with deep romanticism. These elements inspired our beloved Mikis Theodorakis, who, in 1963 from Tripoli, brought this magnificent musical creation to life, marking a remarkable collaboration between two gifted individuals.

Άσε το φθινόπωρο

γύρω σου να στρώσει

τ’ άνθη τα στερνά˙

μια ζωή πεθαίνει

μια πνοή περνά-

τάχα /Πάντα σε προσμένει

μια άνοιξη ξανά;

Άσε το φθινόπωρο

γύρω σου ν’ απλώσει

μια στερνή ευωδιά˙

μια χαρά χαμένη

μέσα στην καρδιά-

τάχα /Πάντα σε προσμένει

μια άνοιξη ξανά.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς και  ευχόμαστε εξαιρετική συνέχεια στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου μας

και αν μας το επιτρέπετε και το επιθυμείτε  θα θέλαμε να σας καληνυχτίσει η χορωδία μας με ένα  από τα αγαπημένα της τραγούδια «με την Ελλάδα καραβοκύρη» αυτή τη φορά σε στιχους του Νίκου Γκάτσου και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι .
We thank you wholeheartedly and wish you continued success for the second day of our conference. And, if you allow us and would like, our choir would love to bid you goodnight with one of its favorite songs, ‘With Greece as the Captain,’ this time with lyrics by Nikos Gatsos and music by Manos Hadjidakis.»

——————–ο——————-

Σύντομο Βιογραφικό της Δρ. Θεοδούλης (Λίλυς) Αλεξιάδου

Μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών 

Γεννήθηκε στο Βόλο και αποφοίτησε με άριστα από το Πρότυπο Κλασσικό Λύκειο Βόλου. Σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε πτυχίο με ειδίκευση Mεσαιωνικής και Nεότερης Eλληνικής Φιλολογίας (1988). Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, όπου απέκτησε Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (D.E.A., 1992) από τοΠαν/μιο Paris-IV-Sorbonne, με θέμα: L’évolution poétique dans l’œuvre de Titos Patrikios. Υποστήριξε Διδακτορική διατριβή (Thèse de troisième cycle, 2003) στο Παν/μιο Paris-IV-Sorbonne, με επιβλέποντα τον καθηγητή Guy Saunier και με θέμα: La notion de l’autre dans la poésie grecque contemporaine. Première génération poétique d’après-guerre. (Très honorable, avec félicitations du jury en unanimité), http://www.theses.fr/2003PA040038 και http://www.sudoc.abes.fr/xslt/DB=2.1//SRCH?IKT=12&TRM=079157602

Το 1996-97 εργάστηκε ως Enseignante Vacataire στο Εθνικό Κέντρο Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης της Γαλλίας (Centre National d’Enseignement à Distance, Institut de Rennes) και ως Chargéede Cours στο Université Inter-Agesde Créteil στο Παρίσι, για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Το 1998-1999 εργάστηκε ως Διορθώτρια της ελληνικής γλώσσας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Γαλλία (Nancy και Mayenne) και υπήρξε συνεργάτης του περιοδικού Θεατρογραφίες. Επιθεώρηση του Κέντρου Σημειολογίας του Θεάτρου. Από το 1999 έως το 2003 συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη φιλολογική επιμέλεια σχολικών βιβλίων. Από το 1999 έως το 2016 υπηρέτησε ως μόνιμος εκπαιδευτικός Δ/θμιας Εκπ/σης, κλάδου Φιλολόγων.

Κατά την περίοδο 2004-2009 δίδαξε στη βαθμίδα του Λέκτορα Π.Δ. 407 στο τμήμα Φιλολογίας του Παν/μίου Πατρών το μάθημα «Μεταπολεμική ποίηση» και το 2008-09 δίδαξε στα τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Παν/μίου Πελοποννήσου τα μαθήματα «Μεταπολεμική Ελληνική Λογοτεχνία (ποίηση και πεζογραφία)» και «Νέα Ελληνική Γραμματεία και Θεωρία της Λογοτεχνίας. Από τη Β΄ Αθηναϊκή Σχολή έως τη Γενιά του’30». Το 2012-2013 και 2013-14 ανέλαβε Mentoring- Εποπτεία πρακτικής άσκησηςτου Τομέα Παιδαγωγικής, του τμήματος ΦΠΨ του ΕΚΠΑ.

Από το 2006 έως το 2015 συμμετείχε στην επιμόρφωση των φιλολόγων σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια του ΥΠΠΕΘ. Συμμετείχε επίσης σε Επιστημονικές Επιτροπές του ΥΠΠΕΘ, του ΙΕΠ και της ΠΑΠΕΔΕ, όπως: Επιστημονική Επιτροπή του Πανελλήνιου Συνεδρίου Καλές Πρακτικές και Καινοτομία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που συνδιοργανώθηκε από τηνΠΑΠΕΔΕ, το Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Παν/μίου Πελοποννήσου (2015), Επιστημονική Επιτροπή του Πανελλήνιου Συνεδρίου Αυτονομία Σχολικής Μονάδας, που συνδιοργανώθηκε από τηνΠΑΠΕΔΕ και τον Τομέα Παιδαγωγικής του ΦΠΨ του ΕΚΠΑ (2015), Επιστημονική Επιτροπή για τον εξορθολογισμό της ύλης των Φιλολογικών μαθημάτων (2016), Επιστημονική Επιτροπή για το Πρόγραμμα Σπουδών και τη διδακτέα ύλη των Φιλολογικών μαθημάτων των τελευταίων τάξεων ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (2015), Επιστημονική Επιτροπή για την εκπόνηση / συγγραφή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού για τα μαθήματα: Ν.Ε. Λογοτεχνία Α΄ τάξης Γενικού Ενιαίου Λυκείου, Ν.Ε. Λογοτεχνία Α΄ τάξης ΕΠΑΛ, Ν.Ε. Λογοτεχνία Β΄ τάξης Γενικού Ενιαίου Λυκείου, Ν.Ε. Λογοτεχνία Β΄ τάξης ΕΠΑΛ, στο πλαίσιο της Πράξης «Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δ/θμια Εκπ/ση» (2014), Επιστημονική Επιτροπή για τη διαμόρφωση και προσαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών των υποστηρικτικών μαθημάτων Επαγγελματικών Λυκείων (2012) κ.ά. Από το 2013 είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, της Συντακτικής Ομάδας Φιλολόγων και του Ομίλου Φιλολόγων της Πανελλήνιας Παιδαγωγικής Εταιρείας Δ/θμιας Εκπ/σης (ΠΑΠΕΔΕ).

Έχει κάνει πληθώρα Επιστημονικών Δημοσιεύσεων. Όπως: «Les poètes à l’auberge européenne. La génération des années 1930», «Les repas culpabilisés de la poésie grecque contemporaine», «Σκηνοθεσίες θανάτου και ποιητικό σκηνικό. ΚαρυωτάκηςΣαχτούρηςΒαρβέρης»,«Η εξαπάτηση του πεπρωμένου στον Ζητιάνο του Aνδρέα Καρκαβίτσα», “The common destiny of man and tree in the Modern Greek poetry from 1880 to date. First approach.”, «Στοιχεία ταυτότητας της δεκαετίας του ’60. Αλληλεπίδραση ιδιωτικού και δημόσιου στο μυθιστόρημα του Θ. Βαλτινού.», «Το κοινό πεπρωμένο ανθρώπου και δέντρου στη νεοελληνική ποίηση. Πρώτη προσέγγιση.», Revuedes ÉtudesNéo-helléniques, Ν.S 6, Éditions Daedalus, Παρίσι – Αθήνα 2010, «Αυτοσκόπευση και διαύγεια: ο διάλογος του μοντέρνου με το παραδοσιακό στην ποίηση του εικοστού αιώνα», «Η Ποίηση και οι “άγνωστες δυνάμεις της αθωότητας” στα Ανοιχτά Χαρτιά του Οδυσσέα Ελύτη», «Μετέωρα σημεία στα όρια του λόγου και της σιωπής. Στοιχεία ελάχιστης ποιητικής στη μεταπολεμική ποίηση.», «The festival beloved by Gypsies”. Matters of identity and otherness in Kostis PalamasThe Twelve Words of the Gypsy.»,« “… το τι εστίν και το ό,τι επιθυμούμε”,Διαχωριστικές γραμμές και διαπιδύσεις στο ονειρόδραμα του Γ. Βιζυηνού.», «Οι αισθήσεις και η ουσία στην ποίηση του Γιώργου Σαραντάρη»,«Ετερότητα και οικειότητα στο έργο του Κ. Καρυωτάκη. Το βάρος του εαυτού και η αδερφή ψυχή.», «Η λειτουργία της μνήμης στο έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη», και πολλές άλλες.

——————ο——————

 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός» Συμμετοχή  στο Συνέδριο Κωσταντίνος Χατζόπουλος

ΘΕΜΑ : Η Αννιώ του Χατζόπουλου συγκινεί και εμπνέει του μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου (Ανάγνωση και Δημιουργική Γραφή)

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ:   Αγγέλη Ν. Μαρία, Δαλιάνη Αγγελική, Κατσαντώνη Ελένη, Μπρούτα Ελένη

ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:

Παλιούρα Αναστασία

Παπαδοπούλου Ελένη

Μπέκου Αίγλη

Γαλαζούλα Ειρήνη

Φιλίππου Βησσαρίων

Σκεπετάρη Θεοφανία

Βαρδή Αναστασία

Αθανασίου Ελπίδα

Προβίδα Στέλλα

Ιωάννου Σπυριδούλα

Πάγια Εντουέλ

Σκορδοπούλου  Αναστασία

Λιανού Μαρία

Βλάχου Ναταλία

Ταλάντζης Χρήστος

Γκάτσης Γιάννης

Δαράβαλη Βάγια

Κορἀκη Βασιλική

Σιατίτσα Μαρίνα

Κούση Ναταλία

Κυλάφης Ευάγγελος

Παππά Μαρία

——————ο——————

Συμμετοχή των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Παναγία Προυσιώτισσα

Οι μαθήτριες και οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας, με αφορμή το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ», μελέτησαν, αναζήτησαν και ανακάλυψαν πτυχές της ζωής και του έργου του Κωσταντίνου Χατζόπουλου, που υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων.

Ήρθαν σε επαφή με την ιδιαίτερη γραφή του, με τη λεπτή – λυρική ιδιοσυγκρασία των έργων του, που διατηρούν έντονο το ελληνικό χρώμα. Πρωτοπόρος, πολύτροπος και συνάμα ένας απλός άνθρωπος παντρεύει με έναν ξεχωριστό – απαράμιλλο τρόπο την Τέχνη με τη Ζωή.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας παρουσιάζουν σήμερα ένα μικρό απόσπασμα από το διήγημα του Κωσταντίνου Χατζόπουλου, «Ο Αντάρτης». Το 1897 πήρε μέρος και επιστρατεύεται ως έφεδρος αξιωματικός του στρατού στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο όπου και υπηρέτησε στην Άρτα. Η εμπειρία του από την κατάσταση του ελληνικού στρατού ήταν απογοητευτική και αυτό, μαζί με την ιδεολογική στροφή του, συνετέλεσε στην τελική απόρριψη της Μεγάλης Ιδέας.

Το μήνυμα που στέλνουν οι μαθήτριες και οι μαθητές μας είναι ένα μήνυμα αντιπολεμικό. Ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ειρήνης και αγάπης.

Συμμετέχουν οι μαθητές/μαθήτριες  (με αλφαβητική σειρά)

Ασημάκη Αγγέλα

Θεοδωροπούλου Μαρία

Λειβαδίτη Λίβια

Παπαδοπούλου Ευδοκία

Παπαναστασίου Άννα

Παπαναστασίου Γεράσιμος

Παπανίκου Μελιτίνη

Παρμάκη Έλενα

Πορφυρίου Έλενα

Σαλμά Κωνσταντίνα

Σαλμάς Αχιλλέας

Χήρας Χρήστος

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί

————————-ο————————

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη από την Ναύπακτο

Θεατρικό αναλόγιο, Πύργος του Ακροπόταμου και Φθινόπωρο

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Νεκτάριος Τσουραπάς

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος – Φθινόπωρο – Πύργος του Ακροπόταμου

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη

 

Το Γυμνάσιο και Λύκειο των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση συμμετείχαν στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο με τίτλο, «Κωσταντίνος Χατζόπουλος, ο πολύτροπος», που πραγματοποιήθηκε από τις 20-22 Σεπτεμβρίου στην πόλη του Αγρινίου. Οι μαθητές του Γυμνασίου ανέγνωσαν αποσπάσματα από το Φθινόπωρο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου, το κορυφαίο έργο του Έλληνα πεζογράφου, ποιητή και μεταφραστή, ενώ οι μαθητές Λυκείου προσέγγισαν τον Πύργο του Ακροπόταμου, τη συγκλονιστική ιστορία του Θώμου Κρανιά και των νεαρών κοριτσιών. Στην εποχή της άκριτης χρήσης της τεχνολογίας, της επικοινωνίας μέσω των κοινωνικών δικτύων η επαφή με το βιβλίο και την ανάγνωση κρίνεται αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Οι μαθητές με αφορμή το συνέδριο για τον μεγάλο Έλληνα, πεζογράφο και ποιητή, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κείμενα με ιδιαίτερη γραφή και περιεχόμενο. Ο Κωσταντίνος Χατζόπουλος αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, μαζί τον Γιάννη Βλαχογιάννη και φυσικά με τον Κωστή Παλαμά. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να ενταθούν ώστε όλοι να γνωρίσουμε τον πολιτισμό μας.

————————-ο————————

Πρόγραμμα του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος, ο πολύτροπος», Αγρίνιο 20-22 Σεπτεμβρίου 2024

Από την Παρασκευή 20 έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο που διοργάνωσε το Εργαστήριo «Θέατρο, Φιλοσοφία, Εκπαίδευση»,   το Εργαστήριο «Ιστορίας του Βιβλίου» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ και ο Δήμος Αγρινίου.

Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιήθηκε  στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο

Ακολουθήθηκε το παρακάτω πρόγραμμα.

Επιμέλεια προγράμματος:

Λίλυ Αλεξιάδου

Μιχαέλα Αντωνίου

Επιστημονική επιτροπή

Θανάσης Αγάθος Αναπληρωτής Καθηγητής (δεν παραβρέθηκε)

του Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ

Λίλυ Αλεξιάδου ΕΔΙΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Μιχαέλα Αντωνίου ΕΔΙΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Άννα Καρακατσούλη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών  Σπουδών ΕΚΠΑ

Γιώργος Π. Πεφάνης Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών   Σπουδών ΕΚΠΑ (δεν παραβρέθηκε)

Έρη Σταυροπούλου Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος  Φιλολογίας ΕΚΠΑ

Κλειώ Φανουράκη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος  Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Οργανωτική επιτροπή

Λίλυ Αλεξιάδου ΕΔΙΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ Απόστολος Βετσόπουλος Δρ Ιστορίας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης   Φιλολόγων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας   Εκπ/σης Αιτωλοακαρνανίας Ίλια Λακίδου ΕΔΙΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Πολυξένη Κ. Μπίστα δ.φ. Νεοελληνίστρια – Συγγραφέας

Θάλεια Μπουσιοπούλου ΕΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών  ΕΚΠΑ

Μαρία Παπαγεωργίου Δημοτική Σύμβουλος,  Πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

Χρυσούλα Σπυρέλη Δρ Νεοελληνικής λογοτεχνίας,  πρώην Σχολική Σύμβουλος

Federica Grasso Δρ του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου της Κατάνια

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο «Κωσταντίνος Χατζόπουλος, ο πολύτροπος»

 

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Έναρξη – Χαιρετισμοί

09:00-10:00 • Γεώργιος Παπαναστασίου,  Δήμαρχος Αγρινίου

Νεκτάριος Φαρμάκης,  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας που βρίσκεται στο Κιλκίς για την συμμετοχή στην επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εκπροσώπησε χαιρετίζοντας την έναρξη του συνεδρίου ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Γκιάφης, Πολιτικός Επιστήμονας-Θεολόγος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου.

Μαρία Παπαγεωργίου,  Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Σίσσυ Παπαθανασίου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Γ.Π. Πεφάνης, Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ έστειλε τον χαιρετισμό του.

Άννα Καρακατσούλη, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

Βασιλική Μαραγιάννη, Πρόεδρος του Φιλολογικού-Λογοτεχνικού Ομίλου Αγρινίου  «Κωσταντίνος Χατζόπουλος».

Σοφία Λαχανά-Πατρώνη, συγγενής του Κωσταντίνου Χατζόπουλου.

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρία: Λίλυ Αλεξιάδου

10:00-10:15 Ευγενία Αδαμοπούλου, Κωσταντίνος Χατζόπουλος:  δημοτικισμός και πολιτικές θέσεις.

10:15-10:30 Άννα Καρακατσούλη, Ο πολιτικός Χατζόπουλος και οι  μεταφράσεις του Κομμουνιστικού Μανιφέστου.

10:30-10:45 Χαρινέλα Τουρνά, Η βιωματική και ανθρωπολογική  προσέγγιση του Κωσταντίνου Χατζόπουλου στις ιδεολογικές  αναζητήσεις και σκοπεύσεις του.

10:45-11:00 Ιωάννης Νεραντζής, Γλώσσα και ιδεολογία στο πεζογραφικό  έργο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου. Αμφιμονοσήμαντη σχέση. (εισαγωγή της εισήγησής του Δρ. Ιωάννη Νεραντζή  μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω).

11:00-11:15 Συζήτηση

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρία: Άννα Καρακατσούλη

11:15-11:30 Κώστας Ακρίβος, Διαβάζοντας το Φθινόπωρο του  Κωσταντίνου Χατζόπουλου έναν αιώνα μετά  11:30-11:45 Βασιλεία Γεωργίου, Τα χρώματα του Φθινοπώρου 11:45-12:00 Τζίνα Καλογήρου, Συμβολιστική ποιητική και χρωματική  παλέτα στο Φθινόπωρο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου 12:00-12:15 Άννα Σαλαβάτη, Έρωτας, θάνατος και συναλλαγή  στο Φθινόπωρο: μια οριακή θανατογραφία  του Κωσταντίνου Χατζόπουλου

12:15-12:30 Μαρία Χασιώτη, Η αισθητική της Décadence  στο Φθινόπωρο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου

12:30-12:45 Συζήτηση

12:45-13:00 Διάλειμμα – Καφές

ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρία: Τζίνα Καλογήρου

13:00-13:15 Maria Rosa Caracausi, Νέα ιταλική δίγλωσση ανθολογία  των ποιημάτων του Κωσταντίνου Χατζόπουλου (Αgapanti 10,   Torri del Vento, Palermo 2024, μτφ. Francesco Villari) 13:15-13:30 Constantin Bobas, Η διαμεσολαβητική λειτουργία των  θεατρικών μεταφράσεων του Κωσταντίνου Χατζόπουλου.   Νεοελληνική θεατρική πραγματικότητα και ρεαλιστική  δραματουργία

13:30-13:45 Στέλλα Βουτσά, Ο Κωσταντίνος Χατζόπουλος στην Ισπανία.   Η μετάφραση ποιημάτων του στην καστελιάνικη και στη  γαλικική γλώσσα

13:45-14:00 Κωνσταντίνος Κυριακού, Κωσταντίνος Χατζόπουλος:  η αναμέτρηση με τον Goethe

14:00-14:15 Συζήτηση

14:15-14:30 Θεατρικό αναλόγιο, Απομνημονεύματα της  Σάννυ – Χαίγκμαν Χατζοπούλου

Μουσικό Γυμνάσιο – Λυκειακές τάξεις Αγρινίου  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αλεξάνδρα Χρήστου

14:30-17:00 Ελαφρύ γεύμα

ΤETAΡΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρία: Μαρία Αθανασοπούλου

17:00-17:15 Έρη Σταυροπούλου, Μια μη συμβατική φιλία:  Κ. Χατζόπουλος και Α. Καρκαβίτσας

17:15-17:30 Πολυξένη Κ. Μπίστα, Κωσταντίνος Χατζόπουλος, Ο Πύργος   του Ακροπόταμου και Άγγελος Τερζάκης,

Γαμήλιο Εμβατήριο. Εκλεκτικές συγγένειες 17:30-17:45 Νίκη Μίγγα, Ο πύργος του Ακροπόταμου του Κωσταντίνου  Χατζόπουλου μέσα από τον διάλογο με το Πίστομα  του Κωνσταντίνου Θεοτόκη: αναγνώσεις, συναναγνώσεις,  επαναναγνώσεις

17:45-18:00 Γιώργος Δρίτσας, Η μορφή του νιτσεϊκού «Υπερανθρώπου»   στην πεζογραφία του Κωσταντίνου Χατζόπουλου  και η «σύγκρουσή» του με τους ομοτέχνους του 18:00-18:15 Αλίκη Γαλιατσάτου, Ο διάλογος του Κωσταντίνου  Χατζόπουλου με τους σύγχρονούς του λογοτέχνες

18:15-18:30 Συζήτηση

ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρία: Έρη Σταυροπούλου

18:30-18:45 Μαρία Αθανασοπούλου, Κωσταντίνος Χατζόπουλος και  Georges Rodenbach: μια πιθανή συνάντηση 18:45-19:00 Όλγα Μπεζαντάκου, Ο Κωσταντίνος Χατζόπουλος και  ο «γερμανισμός»: μια σχέση έλξης και άπωσης 19:00-19:15 Δήμητρα Γ. Μπεχλικούδη, Βασανισμένες γυναικείες  μορφές στο μυθιστόρημα του Κωσταντίνου Χατζόπουλου,  Ο Πύργος του Ακροπόταμου και στο θεατρικό έργο του  Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Το σπίτι της Μπερνάρντα  Άλμπα: Μια απόπειρα συγκριτικής θεώρησης 19:15-19:30 Ηρώ Τζιντρούδη-Γαϊτανίδη, Κοινωνίες σε κρίση: Το διήγημα   «Στο σκοτάδι» του Κωσταντίνου Χατζόπουλου ως προφητεία   του κινηματογραφικού νεορεαλισμού

19:30-19:45 Αθανάσιος Βούσαρης, Το Φθινόπωρο του Χατζόπουλου και   το ερώτημα της «σκηνής» στη συμβολιστική αφήγηση.  Αισθητική και αφηγηματολογική προσέγγιση

19:45-20:00 Συζήτηση

20:00-20:15 Διάλειμμα

20:15-20:35 Η τετράφωνη μικτή χορωδία του Ιστορικού Μουσικού  Συλλόγου ΟΡΦΕΑΣ Αγρινίου (έτος ιδρύσεως 1894).   Διευθύνει η Άννα Πανοπούλου.  Στο πιάνο η Αγγελική Δαλιάνη. Παρουσιάζει η Έβελυν Τριανταφύλλου. (βλέπετε πλήρη καταγραφή της παραστάσεως στο τέλος του κειμένου).

Λήξη εργασιών πρώτης ημέρας

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

 

ΕΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρία: Πολυξένη Μπίστα

09:00-09:15 Μαρία Ν. Αγγέλη, Οι καπνοφύτισσες γυναίκες στη νουβέλα   του Κωσταντίνου Χατζόπουλου, Αγάπη στο χωριό.  «Αύριου θα κάνουμ’ αρχνή να φ’τέψουμ… ίρχεσ’ αργάτ’σσα» 09:15-09:30 Χριστίνα Γκορίτσα, Ο πόλεμος στην πεζογραφία του Κώστα   Χατζόπουλου· το παράδειγμα του Αντάρτη 09:30-09:45 Παναγιώτα Δαούτη, Ο ατυχής ελληνοτουρκικός πόλεμος  του 1897 και ο Αντάρτης του Κωσταντίνου Χατζόπουλου 09:45-10:00 Κωνσταντίνα Καλαούζη, Η αναπαράσταση του ανεπίδοτου   έρωτα ως μέσου ανάλυσης της κοινωνικής πραγματικότητας στα   διηγήματα Τάσω και Η Αννιώ του Κωσταντίνου Χατζόπουλου

10:00-10:15 Συζήτηση

ΕΒΔΟΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρία: Βαρβάρα Γεωργοπούλου

10:15-10:30 Αθανάσιος Αναστασιάδης, «Τη μετάφρασι του Φάουστ  καθώς και της Ahnfrau τις έκαμα πολύ βιαστικά…».  Ο Κωσταντίνος Χατζόπουλος ως μεταφραστής θεατρικών   έργων του Goethe και του Grillparzer

10:30-10:45 Δήμητρα Αναστασιάδου, Ζητήματα πρόσληψης του  τραγικού στις μεταφράσεις του Κωσταντίνου Χατζόπουλου,  Μήδεια του Franz Grillparzer (1821) και Ηλέκτρα του  Hugo von Hofmannsthal (1927)

10:45-11:00 Γεώργιος Κράιας, Μεταφραστική πρωτοτυπία στον Φάουστ 11:00-11:15 Γιώργος Παπατσίμπας, Γλωσσική μορφή, καλλιτεχνική αξία  και πολιτισμική στόχευση στο μεταφραστικό έργο  του Κωσταντίνου Χατζόπουλου για το Βασιλικό Θέατρο  (1901-1908) με εστίαση στην Ιφιγένεια εν Ταύροις του Goethe

11:15-11:30 Γεώργιος Η. Ορφανός, 1909, Τρία γράμματα του Κωσταντίνου   Χατζόπουλου από την Ευρώπη προς τον διευθυντή και  ιδρυτή του Νουμά, Δ. Ταγκόπουλο, με λογοτεχνικές και  πολιτικές – ιδεολογικές αναφορές

11:30-11:45 Συζήτηση

11:45-12:00 Διάλειμμα – Καφές

ΟΓΔΟΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρία: Χρυσούλα Σπυρέλη

12:00-12:15 Τάσος Μιχαηλίδης, Η πρόσληψη του συμβολισμού στην  ποίηση του Κωσταντίνου Χατζόπουλου και ο διάλογός του  με τη συμβολιστική ζωγραφική

12:15-12:30 Γεώργιος Β. Χορταριάς, Ο πολύτροπος στίχος του  Κωσταντίνου Χατζόπουλου

12:30-12:45 Ευαγγελία Σπυροπούλου, Η πρόσληψη του αισθητισμού από τον  κύκλο του περιοδικού Η Τέχνη του Κωσταντίνου Χατζόπουλου 12:45-13:00 Λίλυ Αλεξιάδου, Η λειτουργία της φύσης στην ποίηση  του Κωσταντίνου Χατζόπουλου

13:00-13:15 Συζήτηση

ΕΝΑΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρία: Μιχαέλα Αντωνίου

13:15-13:30 Βαρβάρα Γεωργοπούλου, «Στον αστερισμό του δράματος»:   Ο Κωσταντίνος Χατζόπουλος και η δραματική γραφή 13:30-13:45 Κατερίνα Καρρά, O λόγος της απουσίας: προσεγγίζοντας  τον θεατρικό κριτικό Κωσταντίνο Χατζόπουλο 13:45-14:00 Federica Grasso, Οι γλωσσικές απόψεις του Κωσταντίνου  Χατζόπουλου στην κριτική παραγωγή του

14:00-14:15 Συζήτηση

14:15-17:00 Ελαφρύ γεύμα

ΔΕΚΑΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρία: Απόστολος Βετσόπουλος

17:00-17:15 Παναγιώτης Κοντονάσιος, Κωσταντίνος Χατζόπουλος,  Το σπίτι του δασκάλου: σημειολογική ανάλυση  και διδακτικές προτάσεις

17:15-17:30 Ευδοξία Μπεκούλη, Ο Χατζόπουλος στα σχολικά εγχειρίδια  της λογοτεχνίας στη Β/θμια Εκπαίδευση

17:30-17:45 Συζήτηση

ENΔΕΚΑΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρία: Κατερίνα Καρρά

17:45-18:00 Μιχαέλα Αντωνίου, Οι γυναικείες μορφές στα διηγήματα  του Κωσταντίνου Χατζόπουλου.

Προτάσεις σκηνικής δραματοποίησης

18:00-18:15 Αλεξάνδρα Βουτζουράκη, Η ταξική διάσταση του  φεμινισμού στον κριτικό λόγο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου 18:15-18:30 Βασίλης Μακρυδήμας, «Σκλαβιά ανυπόφερτη είν’ αυτή η  ζωή για τα θηλυκά του κόσμου». Ο έμφυλος κανόνας και η  παρ’ ολίγον ανατροπή του στον Πύργο του ακροπόταμου  του Κωσταντίνου Χατζόπουλου

18:30-18:45 Άννα Ματζιάρη, Αντρικές μορφές και γυναικείοι χαρακτήρες   στο έργο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου

18:45-19:00 Κατερίνα Μπιλάλη, Ο σοσιαλιστικός φεμινισμός στο  πεζογραφικό έργο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου

19:00-19:15 Συζήτηση

ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Προεδρία – Συντονισμός: Θάλεια Μπουσιοπούλου

19:15-19:30 Μάνος Δαμασκηνός, Η σκηνική προσέγγιση της ελληνικής  πεζογραφίας: η σκηνοθετική εργασία της bijoux de kant  με το Φθινόπωρο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου 19:30-20:00 Συζήτηση με την ηθοποιό Ελεάνα Στραβοδήμου και τον  σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη για την παράσταση  Φθινόπωρο της bijoux de kant (2022)

20:00-20:15 Θεατρικό αναλόγιο, Το όνειρο της Κλάρας

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μιχαέλα Αντωνίου  Διαβάζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Έκτορας Γασπαράτος,  Σπυριδούλα Γκέκα, Βασιλική Κυμπούρη, Αγγελική Παπανίκου  Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

20:15-20:30 Παρουσίαση μελοποιημένων ποιημάτων του Κ. Χατζόπουλου  Από τον δίσκο «Τα ρόδα της αυγής»

Σύνθεση: Ευσταθία Γρέντζελου και Γεώργιος Αθανασόπουλος  Στο πιάνο: Χριστίνα Κορκοντζέλου

Στον ήχο ο ακούραστος Πάνος Αυγέρης.

Λήξη εργασιών δεύτερης ημέρας, Κοκτέιλ

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας  Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, 10:00-12:00

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Συντονισμός – Επιμέλεια: Απόστολος Βετσόπουλος 

2ο Γυμνάσιο Αγρινίου

Η Αννιώ του Χατζόπουλου συγκινεί και εμπνέει του μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μαρία Αγγέλη, Αγγελική Δαλιάνη,  Ελένη Κατσαντώνη, Ελένη Μπρούτα

Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα»

«Η Τέχνη για τη Ζωή», Μουσικό-θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από τα έργα του Κώστα Χατζόπουλου

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Δήμητρα Μελικόκη, Μαρία Καλταμπάνη,   Αγγελική Μπαλαούρα

Εξωτερικοί συνεργάτες: Κωνστάνς Καμποσιώρα.

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη (Ναύπακτος)

Θεατρικό αναλόγιο, Πύργος του Ακροπόταμου και Φθινόπωρο Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Νεκτάριος Τσουραπάς

Στις 12:15 το μεσημέρι της Κυριακής 22 Σεπτέμβρη 2024 κηρύχθηκε η   Λήξη των εργασιών του συνεδρίου.

Κατάλογος Συνέδρων

Μαρία Ν. Αγγέλη, δρ Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευγενία Αδαμοπούλου, δρ Πανεπιστημίου Κρήτης, Φιλόλογος Μαρία Αθανασοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας  και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ

Κώστας Ακρίβος, πεζογράφος

Λίλυ Αλεξιάδου, δρ Paris IV-Sorbonne, ΕΔΙΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ Αθανάσιος Αναστασιάδης, δρ Johannes Gutenberg-Universität Mainz, μόνιμος  επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών,  Πανεπιστήμιο Αμβούργου

Δήμητρα Αναστασιάδου, δρ Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού  Παντείου Πανεπιστημίου, Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό Ελληνικού  Ανοικτού Πανεπιστημίου

Μιχαέλα Αντωνίου, δρ Goldsmiths University of London, ΕΔΙΠ Τμήματος  Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, σκηνοθέτις

Απόστολος Βετσόπουλος, δρ Ιστορίας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων  Διεύθυνσης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Constantin Bobas, Καθηγητής Université de Lille

Αθανάσιος Βούσαρης, Καθηγητής Avignon Université

Αλεξάνδρα Βουτζουράκη, δρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, συμβασιούχος  διδάσκουσα Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Στέλλα Βουτσά, δρ Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα

Αλίκη Γαλιατσάτου, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Συγκριτική Γραμμα τολογία ΑΠΘ, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Διεύθυνσης Δ.Ε. Κεφαλληνίας Maria Rosa Caracausi, Professore Associato di Lingua e letteratura neogreca  Università degli Studi di Palermo

Βασιλεία Γεωργίου, ψυχίατρος, πεζογράφος

Βαρβάρα Γεωργοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών  Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Χριστίνα Γκορίτσα, υπ. διδάκτωρ Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ

Μάνος Δαμασκηνός, υπ. διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ Παναγιώτα Δαούτη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ Γιώργος Δρίτσας, υπ. διδάκτωρ Τμήματος Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Federica Grasso, δρ Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κατάνια Κωνσταντίνα Καλαούζη, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, Post-Doc Πανεπι στημίου Αιγαίου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Δ.Ε. Ν. Αιγαίου

Τζίνα Καλογήρου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της,  ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ

Κατερίνα Καρρά, δρ Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ΕΕΠ  Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Άννα Καρακατσούλη, Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ Παναγιώτης Κοντονάσιος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήματος Φιλολογίας  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής 4ου ΓΕΛ Αγρινίου

Γεώργιος Κράιας, δρ Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, Συνεργαζόμενο Εκπαι δευτικό Προσωπικό Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Ελληνικού Ανοικτού  Πανεπιστημίου

Κωνσταντίνος Κυριακού, δρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, ηθοποιός,  σκηνοθέτης

Βασίλης Μακρυδήμας, δρ Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Ματζιάρη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ Νίκη Μίγγα, δρ Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Φιλοσοφικής Σχολής του  ΑΠΘ

Τάσος Μιχαηλίδης, δρ Τμήματος Φιλολογίας Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΕΔΙΠ  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Όλγα Μπεζαντάκου, δρ Freie Universität Berlin. ερευνητική υπότροφος Ιδρύματος  Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Ευδοξία Μπεκούλη, Msc ΕΑΠ «Σπουδές στην εκπαίδευση», Διευθύντρια Γυμνασίου  Λεπενούς

Δήμητρα Γ. Μπεχλικούδη, δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επίτιμη Σχολική Σύμ βουλος Δ.Ε.

Κατερίνα Μπιλάλη, Msc Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, ηθοποιός Πολυξένη Κ. Μπίστα, δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συγγραφέας Θάλεια Μπουσιοπούλου, δρ Lille Université, ΕΕΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών  ΕΚΠΑ

Ιωάννης Νεραντζής, δρ Πανεπιστημίου Κρήτης

Γεώργιος Η. Ορφανός, Msc Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Συστημάτων  Πολιτισμικών Πληροφοριών, Φιλόλογος

Γιώργος Παπατσίμπας, δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σύμβουλος Εκπαίδευσης  Φιλολόγων Δ.Ε. Αχαΐας

Άννα Σαλαβάτη, δρ Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ

Γιάννης Σκουρλέτης, σκηνοθέτης

Χρυσούλα Σπυρέλη, δρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, πρώην Σχολική Σύμβουλος Ευαγγελία Σπυροπούλου, δρ Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, Διευθύ ντρια 6ου ΓΕΛ Λάρισας

Έρη Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

Ελεάνα Στραβοδήμου, ηθοποιός, φοιτήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ Ηρώ Τζιντρούδη – Γαϊτανίδη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπου δών ΕΚΠΑ, Νομικός

Χαρινέλα Τουρνά, δρ Τμήματος Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας ΕΚΠΑ,  Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Β΄ Αθήνας

Μαρία Χασιώτη, υπ. διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθύντρια  Γενικού Λυκείου Αιτωλικού

Γεώργιος Β. Χορταριάς, δρ Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Να πούμε εδώ ότι το παραπάνω είναι το αρχικό πρόγραμμα. Φυσικά έγιναν κάποιες αναγκαίες αλλαγές στην σειρά των ομιλητών καθώς πολλοί ήρθαν από μακριά και είχαν καθυστερήσεις στα ταξίδια τους.

Ακόμα δεν είναι γνωστό αν οι εργασίες που δεν εκφωνήθηκαν από απόντες εισηγητές θα ληφθούν υπ’ όψιν στην έκδοση των πρακτικών. Γι’ αυτό θα αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή. Για την ώρα προέχει η εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης για την έκδοση τους.

Από μία εκτίμηση στο περίπου τα πρακτικά θα εκδωθούν σε πάνω από έναν τόμο, υπολογίζοντας ότι τα κείμενα των εισηγητών ήταν πάνω από δέκα σελίδες βιβλίου.

—————ο————–

Εισαγωγή της εισήγησής του Δρ. Ιωάννη Νεραντζή.

 

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Κ. Χατζόπουλο

«Κωσταντίνος Χατζόπουλος ο πολύτροπος»

Αγρίνιο, 20 έως 22 Σεπτεμβρίου 2024

Οργάνωση: Τμήμα θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

Ιωάννης Γ. Νεραντζής (δρ)

«Γλώσσα και ιδεολογία στο Πεζογραφικό Έργο του

Κ. Χατζόπουλου. Αμφιμονοσήμαντη σχέση.»

Υπόθεση εργασίας μας είναι το ζήτημα της κριτικής εξέτασης του λογοτεχνικού έργου του Κ. Χατζόπουλου που καταφάσκει συγγραφέα ιδεολογικά εξοικειωμένον με την ψυχαναλυτική γραμματεία, με παράλληλη την εξοικείωση του με την Μαρξιστική γραμματεία, όταν ο Κ. Χατζόπουλος ήρθε σε επαφή με αμφότερες, κατά την μακρόχρονη παραμονή του στη Γερμανία, από το 1905 ως το 1914…

Το λογοτεχνικό έργο του Αγρινιώτη πολύτροπου συγγραφέως, Κωσταντίνου Χατζόπουλου, συνιστά την καλύτερη αναγνωστική περίπτωση ψυχολογικής αυτοπροσωπογραφίας: ο ποιητής και πεζογράφος, Κ. Χατζόπουλος καταθέτει στα έργα του ότι: η προσωπική εκάστου φαντασία, εφαρμοσμένη-εξεζητημένως-στη δημιουργική γραφή, πηγάζει από τις ανικανοποίητες επιθυμίες μας.

Κατά τον ψυχαναλυτή Freud, η λογοτεχνική δημιουργία-{όπως πάσα δημιουργία}-αποτελεί κατάσταση κατά την οποία η φαντασία «βάζει πόδι» ενάντια στο βασίλειο της πραγματικότητας, ωστόσο χωρίς το υποκείμενο να την παραγνωρίζει…

Ο αντίκτυπος της ψυχαναλυτικής θεωρίας στην αποτίμηση της λογοτεχνικής γραφής είναι διττός, καθώς λειτουργεί τόσον ως τρόπος ερμηνείας της ψυχικής κατάστασης, όσον και ως εργαλείο μελέτης της συσχέτισης ανθρώπου και γλώσσας. Έτσι, προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκδοχή κατανόησης του ανθρωπίνου ψυχισμού, οργανώνοντας εννοιολογικά εργαλεία ικανά να εφαρμοστούν αυτούσια κατά την ερμηνεία του μυθοπλαστικού κόσμου.

Ο Κ. Χατζόπουλος, άτυπος ψυχαναλυτής, μεταφορικά καθίζει στο «ντιβάνι», πραγματικά, εκθέτει στα πεζά του τις ηρωίδες να παρουσιάζονται όλο και πιο απομονωμένες σε κάθε βήμα, όλο και πιο αποκομμένες απ’ τη συμβατικότητα και τις καθιερωμένες αντιλήψεις, γυναίκες συγκρουόμενες με ερωτηματικά και αμφιβολίες που δεν έχουν τελειωμό…, ούτε τότε, ούτε σήμερα, μέσα μας…

(Το κείμενο του Δρ. Ι. Νεραντζή συνεχίζεται σε αρκετές σελίδες. Με την άδειά του δημοσιεύεται η πρώτη εισαγωγική σελίδα της εισήγησής του).

—————ο————–

Ακόμα μερικές πληροφορίες

Την αφίσα του Συνεδρίου με την προσωπογραφία του Κωσταντίνου Χατζόπουλου την φιλοτέχνησε ο γνωστός Αγρινιώτης γλύπτης Βασίλης Παπασάϊκας.

Πολλοί θα παρατήρησαν ότι χρησιμοποιείται σαν μικρό όνομα του Χατζόπουλου το Κωσταντίνος και όχι το Κωνσταντίνος. Αυτό το όνομα επικράτησε καθώς ο συγγραφέας υπέγραφε το γραπτά του έτσι.

Μάλιστα στο βιβλίο της Μαίρης Χρυσικοπούλου Τα απομνημονεύματά μου «Η ζωή μου με τον Κώστα Χατζόπουλο», σε δημοσιευμένη χειρόγραφη επιστολή της Σέντας-Ελένης Χατζοπούλου-Δρίβα προς το Ε.Λ.Ι.Α. τονίζεται χαρακτηριστικά «Κωσταντίνος Χατζόπουλος»! (όχι Κωνσταντίνος).  Στην σελίδα 146 του βιβλίου.

Τον συντονισμό του ήχου καθώς και όλων των απαραίτητων χειρισμών στους υπολογιστές και στις προβολές στις οθόνες εικόνων, κειμένων καθώς και διαδικτυακή σύνδεση με εισηγητές που δεν είχαν φυσική παρουσία, έφερε εις πέρας ο τεχνικός κύριος Παναγιώτης Ντζιφέρης.

Τις τρεις ημέρες διέσχισε την αίθουσα από το κοντρόλ μέχρι το πάνελ και το βήμα των ομιλητών εκατοντάδες φορές ρυθμίζοντας τον ήχο στα μικρόφωνα των εισηγητών συντελώντας έτσι στην ποιότητα του ήχου!

Στο παρασκήνιο αλλά και με έντονη παρουσία στο προσκήνιο του Συνεδρίου, εργάστηκε ακούραστα και πολύ πέρα από τα «ωράρια», η Διευθύντρια  Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου κυρία Έφη Τσακανίκα. Και δούλεψε με την καρδιά της για την επιτυχία του Συνεδρίου καθώς-αυτό το ξέρουν μόνο λίγοι άνθρωποι-η κυρία Έφη έχει συγγενικές σχέσεις με τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο!

Στην υποδοχή των εισηγητών και των πολιτών στον πρώτο όροφο του Επιμελητηρίου δούλεψαν όλες τις ημέρες πολλές κυρίες, πέρα από άλλες υποχρεώσεις τους, όπως η κυρία Σπυρέλη, η κυρία Σταυρούλα Μέρκου η οποία μάλιστα δώρισε σε εισηγητές και επισκέπτες πολλές δεκάδες αντιτύπων της ποιητικής της συλλογής  με τίτλο «Ένας γέρος ανιστορεί».

Βιβλία του, ίσως πάνω από 150, πρόσφερε δωρεάν σε όλους ο Αγρινιώτης διαπρεπής δικηγόρος κ. Γιώργος Αθαν. Καζάζης. Το βιβλίο του είναι πρόσφατης εκδόσεως του 2024, έχει τίτλο «Κύκνεια Νυχτωδία» και παρουσιάστηκε στην έκθεση Αιτωλοακαρνάνων συγγραφέων τον    όπου και εκεί το διένειμε δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο! Το βιβλίο το έχουν προλογίσει τρεις Πανεπιστημιακοί καθηγητές, καθώς και ο «δικός μας» καθηγητής της δεκαετίας του 1960 αείμνηστος Γρηγόρης Φιλ. Κωσταράς, με κριτική του που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Λόγου και Τέχνης «Παρουσία».

Μεγάλη εξυπηρέτηση πρόσφεραν οι εργαζόμενοι στον μπουφέ στους πολλούς εισηγητές και επισκέπτες του συνεδρίου. Το ευγενικό και ακούραστο προσωπικό γνωστού κέντρου εστίασης της πόλης, εξυπηρέτησαν όλους με γρηγοράδα και ζεστή προθυμία, σερβίροντας «εκλεκτό» καφέ-όχι νερόπλυμα-πολλά αναψυκτικά, νερά, και εκλεκτά εδέσματα!

Κι αυτά τα παιδιά συγκαταλέγονται στους «αφανείς ήρωες» των εκδηλώσεων.

Και τέλος να πούμε ότι την έναρξη, και επί μέρους εισηγήσεις, και πάντα ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο τους από άλλες υποχρεώσεις τους, παρακολούθησαν το συνέδριο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Ζώης, η πανταχού παρούσα διοργανώτρια Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δη.Πε.Θε. κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, πολλοί Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Επιστήμονες από την πόλη του Αγρινίου, Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, συνοδοί των εισηγητών, δημοσιογράφοι και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες στα Πολιτιστικά δρώμενα του Αγρινίου αλλά και πέρα από αυτό.

Θα περιμένουμε την έκδοση των πρακτικών όπου εκεί θα αποδοθούν πλήρως οι εργασίες των εκλεκτών εισηγητών. Και έτσι θα γίνουν προσιτές στο ενδιαφερόμενο κοινό και στους μελλοντικούς μελετητές του έργου του Αγρινιώτη Κωσταντίνου Χατζόπουλου.

Ζητώ συγνώμη για τυχόν παραλήψεις μου στο παραπάνω κείμενο. Δεν συμπεριέλαβα περιλήψεις των εισηγήσεων. Θα τα διαβάσουμε όλοι μαζί στα πρακτικά που εύχομαι να εκδοθούν σύντομα! (κατά πληροφορίες μέσα σε ένα χρόνο).

Α.Κ.Κ.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 148 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 00:05
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News