Πέμπτη, 26η Σεπτεμβρίου 2024  11:19 μμ
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024 23:20

Αιτωλοακαρνανία: Λειψυδρία, αλλαγές στον καιρό, αλλά και εξαγωγές οι «εχθροί» παραγωγών και καταναλωτών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Λειψυδρία, αλλαγές στον καιρό, αλλά και εξαγωγές οι «εχθροί» παραγωγών και καταναλωτών όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Ποιοι είναι οι παράγοντες και πόσο ο καθένας επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και την πορεία των τιμών. Μειώθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Το «κοκτέιλ» των ακραίων μεταβολών του καιρού και λειψυδρίας έχει φέρει «αναταράξεις» στην αγροτική παραγωγή και ανησυχία στους καταναλωτές για την πορεία των τιμών.

Αρκετά αγροτικά προϊόντα που συναντάμε στα ράφια των οπωροπωλείων επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα από τις μεταβολές του καιρού και τη λειψυδρία, αλλά ακόμη και από τις μεταβολές των εξαγωγών, όπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς, με αποτέλεσμα να προκαλούν «ντόμινο» εξελίξεων και ανατιμήσεων που φτάνουν στην τσέπη του καταναλωτή και νωρίτερα στην τσέπη των παραγωγών και των μανάβηδων.

Εκτός όμως από αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι πανελλαδικής φύσεως και φυσικά αφορούν και την περιοχή μας, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν την τοπική αγορά, με ένα εκ των βασικότερων να είναι η μείωση του αριθμού των παραγωγών!

Άνθρωποι που γνωρίζουν το συγκεκριμένο «κομμάτι» της αγοράς μιλούν στη «Σ» και αναλύουν την κατάσταση, εκτιμώντας ότι επί του παρόντος η κλιματική αλλαγή και οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν επηρεάσει κυρίως την ποιότητα των προϊόντων και όχι τόσο την ποσότητα.

Ο Βασίλης Τριανταφύλλης

Ο Βασίλης Τριανταφύλλης ανέφερε: «τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή οι απότομες αλλαγές του καιρού είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για μας και για τους παραγωγούς. Φέτος ειδικά με την λειψυδρία μειώθηκε πολύ η παραγωγή σε πολλά προϊόντα, καθώς ο καρπός δεν δένει εύκολα. Η μείωση αυτή ανέρχεται κατ εκτίμηση μεταξύ 30% και 40% και γι’ αυτό αυξάνεται και η τιμή των προϊόντων που προμηθευόμαστε εμείς για τα μαγαζιά μας. Το ποσοστό της αύξησης αυτής ανέρχεται κατά Μ.Ο. στο 20%, αλλά εξαρτάται και το προϊόν. Την αύξηση αυτή την συναντάμε κατά κανόνα στα προϊόντα που έχουν έλλειψη, ειδικά δηλαδή στα εποχιακά προϊόντα, τα οποία όμως πρέπει να έχουμε στα μαγαζιά μας και τα οποία ζητά και ο κόσμος.

Όλη αυτή η διαδικασία, εκτός του ότι επηρεάζει την τιμή που προμηθευόμαστε εμείς τα προϊόντα, επηρεάζει και την τιμή που πουλάμε εμείς με την σειρά μας τα προϊόντα αυτά στον καταναλωτή, καθώς εκτός των άλλων μιλάμε και για ευπαθή προϊόντα. Η αύξηση εξαρτάται από το προϊόν πρωτίστως. Ωστόσο, προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές, απορροφούμε τις αυξήσεις σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν μπορούμε συνέχεια, καθώς το κόστος είναι μεγαλύτερο για εμάς και η απώλεια κοστίζει. Ο καταναλωτής δείχνει κατανόηση, γιατί το βιώνει και αυτός σε μεγάλο βαθμό, αλλά το κάθε προϊόν το πληρώνουμε ακριβότερα και γενικότερα η φύρα κοστίζει περισσότερο».

Ο Κωνσταντίνος Ψάρρης

Ο Κωνσταντίνος Ψάρρης σημείωσε: «τα τελευταία δύο χρόνια έχει δυσκολέψει η προμήθεια προϊόντων που να είναι καλά ως προς την ποιότητά τους. Έχει επηρεαστεί περισσότερο η ποιότητα και όχι η ποσότητα, καθώς η ποσότητα των προϊόντων που παράγει η χώρα μας είναι πλούσια, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που αν σταματήσουν οι εξαγωγές υπερκαλύπτει τη ζήτηση τουλάχιστον δύο φορές πάνω. Αυτή την στιγμή οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών και γενικότερα αγροτικών προϊόντων έχουν προτεραιότητα, διότι ο τομέας αυτός ως προς τις εξαγωγές είναι ατμομηχανή της οικονομίας.

Μ’ αυτά τα δεδομένα η τοπική αγορά δεν έχει επηρεαστεί πολύ, ούτε έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την λειψυδρία και τις αλλαγές του καιρού, διότι η ζήτηση των προϊόντων είναι σταθερή. Η διαφορά όμως που μπορεί να διαπιστώσει κανείς είναι η άνοδος της τιμής σε κάποια προϊόντα του κλάδου μας, όχι όμως σε όλα, αλλά σίγουρα στα μισά προϊόντα. Η ζήτηση όμως των προϊόντων δεν μειώθηκε, αλλά υπάρχει δυσαρέσκεια, διότι αυτό το προϊόν που φέτος κοστίζει 1 ευρώ, πέρυσι κόστιζε 60 λεπτά ή 70 λεπτά. Όταν όμως υπάρχει αύξηση 30% με 40% σε κάποια προϊόντα, όχι όμως όλο τον χρόνο αλλά κάποια χρονικά διαστήματα μέσα στη χρονιά, τότε είναι λογικό να υπάρχει δυσαρέσκεια στον κόσμο.

Όμως το βασικότερο που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι ένας λόγος που κάποια προϊόντα έχουν αυξητική τάση, είναι διότι αυξήθηκαν και οι εξαγωγές. Αυτό επηρεάζει πολύ περισσότερο τις τιμές και όχι η λειψυδρία ή η μείωση της παραγωγής των προϊόντων λόγω των καιρικών μεταβολών.
Στην περιοχή μας εκτός αυτών υπάρχει ακόμη ένα χαρακτηριστικό. Αυτό είναι η μεγάλη μείωση των παραγωγών, των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Στο παρελθόν για παράδειγμα μπορεί να συνεργαζόμασταν με 20 παραγωγούς, οι οποίοι τώρα έχουν γίνει 10, χωρίς όμως να έχουν μπει στον κλάδο καινούργιοι παραγωγοί. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι της περιοχής μας, όχι όμως άλλων περιοχών, γιατί αλλού το κάνουν περισσότερο οργανωμένα και ασχολούνται και με τις εξαγωγές παράλληλα».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 107 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία