Παρασκευή, 25η Οκτωμβρίου 2024  11:54 μμ
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 23:31

Αγρίνιο: Σταδιακά η κανονικότητα για τα αμνοερίφια στα κρεοπωλεία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Δυσκολότερη για τους κτηνοτρόφους η επιστροφή στην προ πανώλης περίοδο. Σταδιακά η επιστροφή όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία εκτιμάται πως σε ένα μήνα θα ομαλοποιηθεί στα κρεοπωλεία η ζήτηση αμνοεριφίων, από τη στιγμή που επετράπησαν ξανά οι σφαγές σχεδόν σε όλη την Αιτωλοακαρνανία

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Τα πάνω κάτω έφερε η πανώλη στον κτηνοτροφικό τομέα, ενώ και ο καταναλωτής είχε επηρεαστεί σε τέτοιο σημείο που είχε βγάλει τα αιγοπρόβατα από την προτίμησή του.

Βέβαια, όσο ο καιρός περνά η κατάσταση αλλάζει και οι εκτιμήσεις είναι ότι σε ένα μήνα θα έχει επανέλθει η κατάσταση ως προς την κατανάλωση στα προ πανώλης επίπεδα.

Οι περιορισμοί λόγω πανώλης για τις εκτροφές αιγοπροβάτων ισχύουν ακόμη στη Λεύκα Αγρινίου και σε απόσταση 10 χλμ., ενώ στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία οι περιορισμοί του προηγούμενου διαστήματος έχουν αρθεί.

Το πλέον σημαντικό είναι τα σφαγεία επαναλειτουργούν πλέον ο κλάδος της διακίνησης σιγά – σιγά ομαλοποιείται.

Ωστόσο το «χτύπημα» για τους κτηνοτρόφους για όσο διάστημα ίσχυαν τα μέτρα καραντίνας είναι μεγάλο, ακόμη και για τις εκτροφές στις οποίες δεν υπήρξε κάποιο κρούσμα πανώλης.

Εξειδικεύοντας το ζήτημα της πανώλης ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης μιλώντας στη «Σ» ανέφερε:

Ο Βασίλης Παπαθανάσης

«επιτρέπεται πλέον η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή, πάχυνση και αναπαραγωγή σε όλη την Αιτωλοακαρνανία, πλην της περιοχής που γειτνιάζει με την εστία της Λεύκας στο Αγρίνιο, δηλαδή από τις εκτροφές που βρίσκονται σε απόσταση κάτω από 10 χιλιόμετρα από αυτή. Να αναφέρουμε ακόμη ότι έχουν ανοίξει και τα σφαγεία. Οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται εντός της ακτίνας αυτής είχαν και έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αν και η πανώλη γενικά δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στους κτηνοτρόφους γενικότερα.

Πέραν όμως των κτηνοτρόφων υπάρχει μια τάση ομαλοποίησης στην υπόλοιπη «αλυσίδα» της αγοράς, αν και ακόμη μιλάμε για τάση. Βέβαια να πούμε πως εκτιμούμε πως τον επόμενο μήνα θα έχουμε επανέλθει σε κανονικές συνθήκες στην αγορά, σε συνθήκες προ πανώλης.

Αυτή την στιγμή ο κόσμος είναι επηρεασμένος και δεν ζητά αμνοερίφια όπως ζητούσε πριν την πανώλη. Μέσα στον επόμενο μήνα θα επανέλθει σε κανονικές συνθήκες η αγορά. Αυτό φαίνεται και από το εξής. Οι καταναλωτές ξεκίνησαν να ζητούν σιγά – σιγά αιγοπρόβατα, ενώ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ζήτηση των αιγοπροβάτων ήταν σχεδόν μηδενική. Το 40% με 50% των καταναλωτών ακόμη είναι διστακτικό στο να αγοράσει αιγοπρόβατα, αλλά την ίδια στιγμή το ίδιο ποσοστό των καταναλωτών έχει ξεκινήσει να ρωτά για τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανώλης, με σκοπό να ενημερωθεί και να αποφασίσει να αγοράσει.

Όταν ξεκίνησε η ασθένεια της πανώλης και μέχρι πριν λίγο καιρό το ποσοστό των καταναλωτών που δεν ζητούσε καθόλου αιγοπρόβατα ανέρχονταν στο 90%. Συνεπώς, βλέπουμε ότι βελτιώνεται η κατάσταση στην αγορά και κυρίως στο κομμάτι των καταναλωτών, ενώ όσο ο καιρός περνά αυξάνονται συνεχώς οι καταναλωτές που προμηθεύονται αιγοπρόβατα.

Να πούμε πως πριν την πανώλη το αντίστοιχο χρονικό διάστημα αν υπήρξε ζήτηση για αιγοπρόβατα σε εβδομαδιαία βάση σε ένα κρεοπωλείο της τάξεως των 100 κιλών, τώρα είναι σχεδόν στο 50%. Από το ποσοστό αυτό, το 50%, ένα ποσοστό της τάξεως του 20% είχε στραφεί σε άλλα είδη κρεάτων και ένα 30% δεν προμηθεύεται καθόλου κρέατα.

Η τιμή των αμνοεριφίων στο ξεκίνημα της καινούργιας σφαγής ήταν στο ίδιο επίπεδο, ενώ τώρα έχει ήδη μειωθεί. Για παράδειγμα ενώ πριν πουλούσαμε τα κρεοπωλεία προς τους καταναλωτές περίπου στα 14 ευρώ, τώρα πουλάμε τα αμνοερίφια περίπου στα 12 ευρώ με 12,50. Επίσης, ενώ στο παρελθόν σφάζαμε με τιμή περίπου στα 10 ευρώ, τώρα σφάζουμε με τιμή περίπου στα 8,50 ευρώ.

Η εκτίμηση είναι ότι ο κόσμος θα επανέλθει πολύ γρήγορα στη ζήτηση αιγοπροβάτων. Θεωρώ ότι σε διάστημα 20 ημερών με ένα μήνα η αγορά θα επανέλθει στα παλιά επίπεδα, στα επίπεδα πριν την πανώλη, δεδομένου ότι φαίνεται πως η τιμή του αρνιού, που ανέκαθεν είχε μεγαλύτερη ζήτηση, θα παραμείνει χαμηλή. Βέβαια εκτίμηση είναι αυτό, μένει να δούμε τι ακριβώς θα γίνει».

«Διπλή η ζημιά για τους κτηνοτρόφους»

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας (η οποία έχει στους «κόλπους» της και πάρα πολλούς κτηνοτρόφους απ΄ όλο το νομό) Σπύρος Κοτοπούλης μιλώντας στη «Σ» ανέφερε:

Ο Σπύρος Κοτοπούλης

«η ζημιά που έχει γίνει στους κτηνοτρόφους μέχρι τώρα είναι τεράστια. Δεν είναι ότι αποδεκατίστηκαν για παράδειγμα 5 – 6 μονάδες και καταστράφηκαν οικονομικά οι παραγωγοί αυτοί, αλλά το ζήτημα είναι πως η καραντίνα στα αιγοπρόβατα είναι παραπάνω από ένα μήνα, οδεύουμε στο δίμηνο.

Τα σφαγεία ήταν κλειστά και τα αιγοπρόβατα ήταν μέσα στις μονάδες. Αυτό αυτομάτως σημαίνει αύξηση των ποσοτήτων των ζωοτροφών που χρειάζονταν οι κτηνοτρόφοι για να ταϊστούν τα ζώα, κόστος δηλαδή πολύ μεγάλο, καθώς οι ζωοτροφές είναι ιδιαίτερα ακριβές. Οι ζωοτροφές που χρησιμοποιήθηκαν αυτό το διάστημα υπό κανονικές συνθήκες θα χρησιμοποιούνταν τους επόμενους μήνες, τον χειμώνα.

Επίσης, δεν είχαν σφαχτεί αρνιά, δεδομένου ότι πολλές στις μονάδες το δεκαπενταύγουστο σφάζουν αρνιά, άλλες μονάδες ακόμη δεν μπορούν να σφάξουν και συν όλων των άλλων η τιμή έχει πέσει αρκετά. Να τονίσουμε επίσης πως η ζημιά για τους κτηνοτρόφους είναι διπλή. Χάνουν και από το κρέας, χάνουν και από το γάλα που θα είχαν από τα αρνιά που θα έσφαζαν.

Όποιες αποζημιώσεις δοθούν, αν φυσικά δοθούν και όποτε δοθούν, θα είναι ελάχιστες και αυτό δεν βοηθάει κανέναν κτηνοτρόφο. Γι’ αυτό ζητούμε να δώσουν 350 ευρώ για κάθε ζώο που χάθηκε λόγω πανώλης, να δοθεί έκτακτη ενίσχυση για τις ζωοτροφές, αλλά και για τις απώλειες σε αρνιά και σε γάλα. Ζητούμε επίσης να «παγώσουν» οι δανειακές υποχρεώσεις, να μην πληρώσουν ΕΦΚΑ, αφού δεν διαθέτουν εισόδημα οι κτηνοτρόφοι και να απαλλαχθούν από τα δημοτικά τέλη. Αυτό όμως είναι το πρώτο βήμα.

Πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα για την επόμενη μέρα και να δούμε τους λόγους που φτάσαμε στο σημείο αυτό. Τα μέτρα ελέγχων στα τελωνεία είναι ανύπαρκτα, παράλληλα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ελέγχων είναι αποδεκατισμένες ως προς το προσωπικό που τις στελεχώνουν, κάτι που λέμε χρόνια.

Επίσης, πρέπει να στελεχωθούν οι υπηρεσίες αυτές άμεσα και μάλιστα με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν είπε απολύτως τίποτε στη ΔΕΘ για τη στήριξη της κτηνοτροφίας που δοκιμάζεται. Την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο που ανέφερε την είχαμε κερδίσει νωρίτερα, αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος.

Πέραν όμως όλων αυτών που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην ξανάρθουμε στο ίδιο σημείο ξανά σε λίγο καιρό. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα επανέλθει γρήγορα στο να προμηθευτεί αιγοπρόβατα, δεν άλλαξε διατροφικές συνήθειες».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 160 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία