Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2024  4:09 μμ
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 18:55

Αντισταθμιστικά σαν… τα προηγούμενα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αντιδρούν τα Άγραφα στη μεταφορά νερών του Αχελώου στην Αττική

Οι πρώτες αντιδράσεις στο έργο της ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα λειψυδρίας στην Αττική, είναι γεγονός.

Η ιδέα αποκαλύφθηκε προ ημερών από στελέχη της ΕΥΔΑΠ και επιβεβαιώθηκε μέσα από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Ήδη άρχισαν να γίνονται γνωστές κάποιες πρώτες πληροφορίες αναφορικά με το έργο, που θα αφορά τη μεταφορά 100 εκατ. κυβικών μέτρων νερού με τελικό προορισμό την Αττική και ένα κάπως αόριστο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που μιλά για το 2027-2028.

Ήδη από το δήμο Αγράφων καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις στο σχέδιο, που εξαγγέλθηκε και η μεταφορά νερών του Αχελώου χαρακτηρίζεται ως εύκολη λύση για το πρόβλημα της λειψυδρίας.

«Κλοπή νερού δίχως ανταποδοτικά δεν θα επιτραπεί» ανέφερε μέσω των social media o αντιδήμαρχος Αγράφων Παναγιώτης Γκορόγιας. «Πρώτα θα έχουν νερό οι κάτοικοι της περιοχής, με σύγχρονες μεθόδους υδροδότησης, με μηδαμινά τέλη, όπως επίσης η όλη περιοχή θα πρέπει να αξιοποιηθεί με σύγχρονες οδικές αρτηρίες, χαμηλή φορολόγηση και θέσεις εργασίας» πρόσθεσε.

Όχι άδικα γίνεται λόγος για αντισταθμιστικά. Όπως επί δεκαετίες που τα νερά του Αχελώου αξιοποιούνται από τη ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση της χώρας δεν υπήρξαν σοβαρά αντισταθμιστικά ωφελήματα, αντιθέτως υπήρξαν πολλά εμπόδια από τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη της περιοχής στο νέο τοπίο που δημιούργησαν τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Ούτε σοβαρά αντισταθμιστικά υπήρξαν στη μεταγενέστερη περίπτωση του ταμιευτήρα στον Εύηνο στην περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας.

Το αθηνοκεντρικό κράτος χάρισε απλόχερα την… αδιαφορία του για τις περιοχές από όπου άντλησε φυσικούς πόρους. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά το ίδιο θα συμβεί δυστυχώς και τώρα, αν προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο.

Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 147 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News