Παρασκευή, 25η Οκτωμβρίου 2024  11:54 μμ
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 17:25

Μια ελληνική zero budget ταινία φαντασίας στο 6o διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνδέονται οι μύθοι της ελληνικής λαογραφίας με τις προκαταλήψεις στον καθιερωμένο κόσμο της τέχνης; Πώς μπορεί μια ιδέα για μια ταινία φαντασίας, να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, ξεφεύγοντας έτσι από τα φυσικά όρια μιας κινηματογραφικής αίθουσας; Σε τί ωφελεί να έχεις φωνή, αν κανείς δεν μπορεί να την ακούσει;

Σε λίγες μέρες, το Σφύριγμα θα προσπαθήσει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, στο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Photopolis. Ένα φεστιβάλ που στηρίζει ανεξάρτητες ασυνήθιστες και ιδιαίτερες ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.

Η ταινία κάνει εδώ και λίγους μήνες τη διεθνή της πορεία με διακρίσεις,  σε κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου(ΗΠΑ, Αυστρία, Ιταλία, Μεξικό, Αγγλία, Κολομβία, Κίνα), με το φεστιβάλ Photopolis να αποτελεί έναν από τους πρώτους σταθμούς της ταινίας στην Ελλάδα.

Φωτογραφία επάνω: Χρυσή Μπαχτσεβάνη (αριστερά), Αίγλη Κατσίκη (κέντρο), Παυλίνα Παπαδοπούλου (δεξιά)

Η δράση του Σφυρίγματος τοποθετεί το στοιχείο του φανταστικού, όπως οι προκαταλήψεις και οι δεισιδαιμονίες, σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη αφήγηση που παίζει με τους λαϊκούς μύθους και την πραγματικότητα.

Η ταινία αγγίζει ένα θέμα που αποτελεί ακόμη και σήμερα ταμπού, στο χώρο της τέχνης. Μπορεί η φωνή ενός καλλιτέχνη-δημιουργού να ακουστεί σε έναν κόσμο τέχνης φαινομενικά ελεύθερο και ανοιχτό ή μήπως η φωνή αυτή χάνεται μέσα στο αχανές τοπίο μιας βιομηχανίας που κυβερνάτε από ένα πολύπλοκο σύστημα “αξιών”;

Στην ταινία συνεργάζονται παλαιοί και νέοι ηθοποιοί με εμπειρία στο θέατρο και το σινεμά.

“Μερικές φορές αξίζει, αν έχεις μια ιδέα που σε συγκινεί και σε εκφράζει πολυ και θέλεις οποσδήποτε να την κάνεις πραγματικότητα, να βρεις ανθρώπους που μπορούν να σε στηρίξουν ανιδιοτελώς και να το κάνεις… Αξίζει περισσότερο να κάνεις κάτι και ας μην κερδίσεις σε χρηματικό επίπεδο, από το να μην κάνεις τίποτα…” – Αίγλη Κατσίκη, ηθοποιός.

«Αν εμπνεύσεις μια ομάδα εργασίας, μπορεί να γίνουν θαύματα. Στη συγκεκριμένη ταινία δεν απογοητεύτηκα καθόλου γιατί γνώρισα μια ταλαντούχα ομάδα δημιουργών με πίστη, ότι μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να γίνει πραγματικότητα και να είναι καλή.” –  Σοφία Φιλιππίδου, ηθοποιός.

Φωτογραφία επάνω (από δεξιά): οι ηθοποιοί Αίγλη Κατσίκη, Δημήτρης Τσιλινίκος, Σοφία Φιλιππίδου, Μομώ Βλάχου και ο σκηνοθέτης της ταινίας Θανάσης Πρωτάτος.

Τα λόγια των ηθοποιών αντανακλούν τον ανεξάρτητο χαρακτήρα παραγωγής της ταινίας η οποία χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τους δημιουργούς της, παρακάμπτοντας την ανάγκη για «παραγωγό» με την κλασική έννοια που γνωρίζουμε στον κινηματογράφο.

Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζεται ακριβώς όπως την οραματίστηκαν οι δημιουργοί του, χωρίς καμία παρέμβαση από εξωτερικούς παράγοντες. Την προσπάθεια υποστήριξε με τη συμμετοχή της η γνωστή ηθοποιός Σοφία Φιλιππίδου, η οποία επιστρέφει στα κινηματογραφικά πλατό μετά από 18 χρόνια, με έναν ιδιαίτερο ρόλο.

Πρόσφατα στην  ταινία το Σφύριγμα απονεμήθηκε το Βραβείο Cinematic Achievement από το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Καρδίστας ενώ είναι φιναλίστ για τα βραβεία καλύτερης ταινίας μικρού μήκους και φωτογραφίας στο φετινό Photopolis.

Tο κοινό του Αγρινίου θα έχει την ευκαιρία να την δει μαζί με άλλες βραβευμενες Ελληνικές και ξένες ταινίες στο διήμερο φεστιβάλ, 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2024,  στον Δημοτικό Κινηματογράφο Ελληνίς.

Οι συντελεστές της ταινίας:

Διανομή:

Αίγλη Κατσίκη, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Τσιλινίκος, Σοφία Φιλιππίδου, Λευτέρης Αγγελάκης, Μάνος Μιχαηλίδης, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Πέτρος Φραγκόπουλος, Παυλίνα Παπαδοπούλου, Μάριος Αποστολακούλης, Στελλίνα Βογιατζή, Ελένη Σινιάρη, Μαρία Περάκη, Ιωάννης Αδαμίδης.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Πρωτάτος

Σενάριο: Σωτηρία Ιωαννίδου , Θανάσης Πρωτάτος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Βαβάτσης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θανάσης Πρωτάτος

Μουσική: GAZEΛ

Ηχοληψία: Αλίκη Δήμα, Δημήτρης Κασαπίδης

Σκηνικά/Κοστούμια: Βαγγέλης Καμπέρης

Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Αραμπατζή

Μακιγιάζ: Μαρία Δούμπα

Hair Styling: Αθηνά Μαυρίδου

Βοηθοί Παραγωγής: Ανέστης Βουρβουτσιώτης, Μαριάνα Μπλαχάβα

Φωτογράφος Πλατό: Πάρης Θεοτοκίδης, Βασίλης Πετρίδης, Παναγιώτης Τσανδάρης

Video Backstage: Παναγιώτης Τσανδάρης, Βασίλης Πετρίδης.

Διακρίσεις / Συμμετοχές Φεστιβάλ (μέχρι στιγμής)

  • SHIZZLE Short Film Festival, Βιέννη, Αυστρία, 2023
  • Lift-Off Global Film Festival, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
  • Kixta Fest, Μοντερέϊ, Μεξικό, 2023
  • Coliffe International Film Festival, Ρώμη, Ιταλία, Φιναλίστ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2023
  • Folklore Film Festival, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, 2024
  • Pune International Short Film Festival, Ινδία, 2024
  • Film Maudit 2.0, Santa Monica, Los Angeles, ΗΠΑ 2024
  • MisCon 2024, ΗΠΑ
  • GoldenFEMI 2024, Σόφια, Βουλγαρία, Φιναλίστ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
  • Shanghai International Short Week 2024, Κίνα.
  • Festival de Sci-Fi, Terror y Fantasía 2024, Κολομβία.
  • Photopolis 2024, Ελλάδα, Φιναλίστ Καλύτερης Ταινίας + Φωτογραφίας.
  • KISFFO 2024, Ελλάδα, Βραβείο Cinematic Achievement.
  • Chania Film Festival, Ελλάδα, 2024
  • International Street Movies Festival, Βελιγράδι, Σερβία, 2024

Χρήσιμα Links (δημόσια χρήση)

To Σφύριγμα στο Facebook  https://www.facebook.com/whistletheproject

Το Σφύριγμα στο Instagram  https://www.instagram.com/whistle_project/

Trailer o1 https://www.youtube.com/watch?v=XvKTm8U9OaE&ab_channel=WhistleProject

Trailer 02  https://www.youtube.com/watch?v=iPqXHBRtN-c&ab_channel=WhistleProject

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Θανάσης Πρωτάτος , 6973577992

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 179 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 17:29
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.