Παρασκευή, 25η Οκτωμβρίου 2024  11:54 μμ
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 10:04

Αγρίνιο - Ολική καταστροφή: «Τσάκισε» ελιές και άλλες καλλιέργειες το χαλάζι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε Αβόρανη, Καμαρούλα, Παναιτώλιο και Καινούργιο οι περισσότερες ζημιές

Μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η χαλαζόπτωση του Σαββάτου (31/09/24), κατά την οποία επλήγησαν 10 περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Ελαιοπαραγωγοί είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται μόλις λίγες μέρες πριν της συγκομιδή! Η ζημιά από το χαλάζι όμως δεν επηρέασε μόνο τα ελαιόδεντρα, αλλά «χτύπησε» πορτοκαλιές, καλλιέργειες ακτινιδίων, κηπευτικών και καλαμποκιών.

Οι ελαιοπαραγωγοί είχαν επενδύσει πολύ σε ό,τι είχε απομείνει από τη μειωμένη, έτσι κι αλλιώς, ελαιοπαραγωγή, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των συνεχών καυσώνων του καλοκαιριού.

Συνεπώς, όσες ελιές θα έχουν απομείνει στα δέντρα έχουν αυτόματα καταστεί μη εμπορεύσιμες, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή των παραγωγών, αλλά και την μεγάλη ζημιά στο εισόδημα συνολικά της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου.

Ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Αγρινίου Βασίλης Φέζος μιλώντας στη «Σ» ανέφερε: «το πρωί της Δευτέρας τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν τις επισημάνσεις. Η αρχή έγινε από την Αβόρανη και ακολούθησε η Καμαρούλα, το Καινούργιο και τα υπόλοιπα χωριά. Η ζημιά στην Αβόρανη είναι ολοκληρωτική.

Ο Βασίλης Φέζος

Εκτός όμως από την περιοχή της Αβόρανης, της Καμαρούλας, του Αγρινίου του Καινουργίου και του Παναιτωλίου που πλήγωσαν, επλήγησαν και οι περιοχές της Σταμνάς, του Δοκιμίου, των Καλυβίων, του Στογγυλοβουνίου και της Παλαιομάνινας. Για τις περιοχές αυτές έχουμε ενημέρωση προς το παρόν τουλάχιστον. Γενικά στην Αιτωλοακαρνανία υπέστησαν ζημιές σε ελιές, σε πορτοκαλιές, σε καλλιέργειες ακτινιδίων, σε κηπευτικά και σε καλαμπόκια, ενώ εκτός από τη ζημιά στον καρπό υπάρχουν σπασμένα κλαδιά δένδρων, αλλά και ξεριζωμένα δένδρα».

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αβόρανης Κώστας Παπανίκος, επισήμανε: «σε πολλά σημεία από την Αβόρανη μέχρι το Παναιτώλιο, δεν έχει μείνει ούτε φύλλο στα δέντρα. Και η Καμαρούλα και ο Άγιος Νικόλαος και το Καινούργιο είναι στην ίδια κατάσταση. Υπάρχουν κι άλλες καλλιέργειες, αλλά όχι όσο εντατικές είναι στην πράσινη ελιά. Ο κόσμος έχει υποστεί καταστροφή, το πλήγμα για την περιοχή είναι πολύ μεγάλο».

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καμαρούλας Αλέξης Μερμήγκας σημείωσε: «η ζημιά στην Καμαρούλα είναι πολύ μεγάλη. Έγινε ακριβώς επανάληψη της ζημιάς που είχε υποστεί η περιοχή μας το 2022.

Ο Αλέξης Μερμήγκας

Η καταστροφή χτύπησε τον καρπό της ελιάς σε όλες τις περιοχές της Καμαρούλας, στα «Πετράλωνα», στα «Κοκκινοπύλια», την «Αγία Μαρίνα», τα «Αμπελοτόπια», την «Παλιορόλακα». Ο κόσμος περίμενε από τις ελιές και τις είχε πολύ περιποιημένες, αλλά τελικά η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι σε δέκα περίπου ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή των ελιών, αλλά πλέον δεν υπάρχει τίποτε. Όλες οι ελιές χτυπήθηκαν από το χαλάζι, οι περισσότερες έπεσαν στο έδαφος και όσες έμειναν στα δένδρα είναι πάρα πολύ χτυπημένες. Οι ελιές της περιοχής μας είναι για το εμπόριο, δεν τις πάμε για λάδι, είναι επιτραπέζιες καθαρά ελιές, εμπορεύσιμες. Αυτό σημαίνει οικονομική ζημιά για όλους όσους επλήγησαν από το χαλάζι που έριξε το Σάββατο».

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Νικολάου Χρήστος Γιαννόπουλος ανέφερε: «η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, ενώ όσες ελιές έμειναν στα δένδρα ήδη άρχισαν να μαυρίζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εμπορεύσιμες, δεν το συζητούμε δυστυχώς καθόλου αυτό το ενδεχόμενο. Είμαι 60 ετών και έχω δει πρώτη φορά αυτή τη ζημιά, τουλάχιστον στον Άγιο Νικόλαο. Δεν έχεις που να πατήσεις όταν πλησιάζεις τα δένδρα, όλες οι ελιές είναι κάτω και κατεστραμμένες. Δεν υπάρχει επόμενη μέρα για τους ελαιοπαραγωγούς. Ετοιμαζόμασταν να μαζέψουμε πράσινη ελιά, αλλά τώρα δεν έχουμε καν τι να μαζέψουμε, ούτε που το σκεφτόμαστε δηλαδή να μαζέψουμε, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση ο έμπορος να πάρει αυτές τις ελιές. Ολική καταστροφή, μόνο αυτό έχω να πω».

O Βασίλης Καραγκούνης

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καινουργίου Βασίλης Καραγκούνης τόνισε: «το βορειοδυτικό τμήμα του Καινουργίου έχει πληγεί πάρα πολύ. Μιλάμε δηλαδή για το κομμάτι που συνορεύει με την Αβόρανη και το Παναιτώλιο. Η εικόνα σ’ αυτό το τμήμα του Καινουργίου είναι παρόμοια με αυτή της Αβόρανης, ήταν το ίδιο σύννεφο που προκάλεσε την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή. Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν χτυπήθηκε μόνο ο καρπός, αλλά υπήρξαν ζημιές και στα δένδρα, στις ελιές, που σημαίνει ότι θα υπάρχει πρόβλημα και κατά τις επόμενες χρονιές στους συγκεκριμένους ελαιοπαραγωγούς και αυτό είναι άσχημο. Δεν έχει μείνει ούτε φύλο πάνω στα δένδρα».

O Λευτέρης Γερνάς

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Παναιτωλίου Λευτέρης Γερνάς είπε: «το χαλάζι που έριξε το απόγευμα του Σαββάτου δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα και σε εμάς στο Παναιτώλιο. Στο βόριο τμήμα του χωριού η καταστροφή είναι ολική, μιλάμε δηλαδή για τη θέση «Ρουπακιάς» που συνορεύει με την Αβώρανη και το Καινούργιο. Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής αυτής δεν πρόκειται να μαζέψουν ελιές φέτος, μόνο για λάδι θα πάνε οι ελιές αυτές που έχουν. Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό, αλλά το ζήτημα είναι ότι για τα επόμενα δυο χρόνια όσες ελιές χτυπήθηκαν από το χαλάζι θα έχουν πρόβλημα. Το μόνο καλό για το Παναιτώλιο είναι ότι το χαλάζι δεν κατευθύνθηκε προς τον κάμπο του Παναιτωλίου, αλλά δυστυχώς στην περιοχή του χτυπήθηκε, η ζημιά είναι ολική».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 291 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 10:11
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία